Perustelut
Kaupungistumiskehityksen laaja-alainen tunnistaminen on Tampereen kaupungin keskeisin tavoite tulevaan hallitusohjelmaan. Suurimmat kaupungit ovat Suomen kasvun, kansainvälistymisen ja talouden vetureita. Ne tuottavat pääosan Suomen bruttokansantuotteesta ja niissä myös synnytetään merkittävin osa maan uusista työpaikoista. Väestö, samoin vieraskielinen väestö ja maahanmuuttajat keskittyvät yhä voimakkaammin suurimpiin kaupunkeihin ja kaupunkiseudulle. Niihin keskittyvät myös erilaiset sosiaaliset ongelmat kuten työttömyys, segregaatio ja turvallisuusuhat.
Kaupungistumiskehityksen myötä kaupunkien kansallinen ja globaali merkitys kasvaa. Erityisesti suurimmat kaupungit toimivat edelläkävijöinä sekä monien yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisijoina. Ne kantavat vastuunsa koko maan hyvinvoinnista ja taloudellisesta menestyksestä sekä globaalien kysymysten kuten ilmastonmuutoksen torjunnasta. Monimutkaistuvassa ja kaupungistuvassa maailmassa yhteiskunnalliset ongelmat ratkaistaan ja palveluita kehitetään niin lähellä ihmistä kuin mahdollista. Tähän kaupungit ovat maailmanlaajuisesti koeteltu ja hyväksi todettu alusta.
Kaupunkien laaja toimivalta ja tehtävät ovat osa maamme kilpailukyvyn perustaa. Kaupunkien menestys perustuu niiden kykyyn hallita laajoja kokonaisuuksia ja vahvoihin kumppanuuksiin muiden paikallisten toimijoiden, kuten korkeakoulujen ja elinkeinoelämän, kanssa. Kestävä kasvu edellyttää kaupungeilta myös mittavia investointeja.
Suurimpien kaupunkien erityispiirteet ja erityiset tehtävät yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisijoina sekä kaupungistumiskehityksen johdosta voimistuva kuntakentän erilaistuminen edellyttävät entistä suurempaa paikallista liikkumavaraa. Kaupunkispesifit haasteet ja mahdollisuudet, joiden ratkaisemisessa erityisesti kuusi suurinta kaupunkia ovat avainasemassa, tulee nostaa kansallisen kaupunkipolitiikan keskiöön ja kaupungeille tulee osoittaa riittävä toimivalta ja rahoitus näiden kysymysten ratkaisemiseksi.
Tulevaisuuden kaupunkipolitiikka toteutuu kaupunkivetoisesti ja valtion ja kaupunkien väliseen yhteiseen tavoitteenasetantaan ja sopimukselliseen kumppanuuteen perustuen. Valtion roolina on mahdollistaa lainsäädännön ja rahoituksen keinoin edellytyksiä kaupunkien kestävälle kasvulle ja ottaa sille kuuluvissa tehtävissä huomioon kaupunkien merkitys ja näkökohdat. Valtakunnallisessa kaupunkipolitiikassa tarvitaan vahvaa ja tasavertaista kuuden suurimman kaupungin ja valtion välistä kumppanuutta ja suoraa vuoropuhelua.
Kun kuntakenttä ja alueet eriytyvät, edistetään koko maan menestystä, hyvinvointia ja kilpailukykyä parhaiten tukemalla kaupunkeja niille tyypillisten ongelmien ratkaisussa ja vahvuuksien hyödyntämisessä. Valtakunnallista kaupunkipolitiikkaa toteutetaan kaupunkien väliset erot huomioon ottaen. Maanlaajuiset, yhdenmukaiset ja valtiojohtoiset ratkaisut eivät enää palvele sellaisen Suomen menestystä, jossa toimintaympäristöt maan sisällä eriytyvät kiihtyvää vauhtia.
Yleisen kaupunkikehityksen tunnistamisen ohella tärkeää on, että valtio sitoutuu suurten kaupunkien kansallisen ja globaalin saavutettavuuden parantamiseen nopein raideyhteyksin. Suurten kaupunkien välisten nopeiden junayhteyksien suunnittelu ja toteuttaminen sekä yhteyksien vaatimat lisäkapasiteetti-investoinnit tukevat koko maan kilpailukykyä sekä suurten kaupunkien saavutettavuutta.
Tärkeää on, että valtio sitoutuu Suomen pääradan suunnitteluun ja toteutukseen (Helsinki-Tampere tunti ja Helsinki-Oulu neljä tuntia). Kokonaisuus tulee sisällyttää valtakunnalliseen liikennejärjestelmäsuunnitelmaan ja valtion tulee sitoutua hankkeiden käynnistämiseen. Nopeat raideyhteydet takaavat paremman työmarkkinoiden toimivuuden ja suurimpien kaupunkien sekä kaupunkiseutujen kasvupotentiaalin hyödyntämisen. Olennaista on, että valtakunnallisten raideliikennehankkeiden toteutusjärjestys päätetään hankkeiden vaikuttavuuden ja hyötykustannusanalyysien perusteella.
Valtion tulee kantaa päävastuu raideliikenteen investoinneista. Raideliikenteen kehittämishankkeissa hyödynnetään EU:n TEN-t tuki täysimääräisesti ja hakuvalmistelua tehdään yhteistyössä suurten kaupunkien kanssa osana liikennejärjestelmän pitkän tähtäimen suunnittelua. Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma tulee valmistella kaupunkien kanssa yhteistyössä siten, että se vahvistaa elinvoimaa ja saavutettavuutta kasvavilla ja suurimmilla kaupunkiseuduilla.
Kaupunkien voimakas kasvu edellyttää myös sujuvan, joukkoliikennepainotteisen liikkumisen edistämistä. Suurten kaupunkien saama joukkoliikennetuki, johon on varattu nykyisin noin 13 milj. euroa, nostetaan 150 milj. euroon. Lisäksi valtio osallistuu suurten kaupunkiseutujen raideliikennehankkeiden investointikustannuksiin noin kolmanneksella.
Näillä tavoitteilla tuetaan koko maan globaalia saavutettavuutta ja voidaan osaltaan vastata myös ilmastonmuutoksen hillinnän ja kestävän kehityksen tavoitteisiin.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja
Liitteenä olevat Tampereen kaupungin hallitusohjelmatavoitteet hyväksytään.
Päätös
Liitteenä olevat Tampereen kaupungin hallitusohjelmatavoitteet hyväksyttiin esittelijän tekemin muutoksin.