Sivistys- ja kulttuurilautakunta, kokous 21.2.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 26 Vuoden kulttuuriteko 2018 -palkinto (ei julkisuuteen ennen 13.3.2019 klo 15)

TRE:1330/00.04.02/2019

Valmistelija

  • Savisaari Lauri, Kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Lauri Savisaari, puh. 040 801 6081, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupunki myöntää vuosittain Vuoden kulttuuriteko -palkinnon. Palkinto voidaan myöntää muun muassa tapahtumalle, tuotteelle, organisaatiolle tai henkilölle, joka on olemassaolollaan tai toiminnallaan kehittänyt tai rikastuttanut kaupungin kulttuurikenttää. Palkinnon perusteena on jokin erityinen ponnistus kulttuurin alueella.

Kuntalaiset ovat voineet ehdottaa vuoden 2018 kulttuuritekoa nettisivujen www.tampere.fi/vuodenkulttuuriteko kautta. Myös muuta kautta on saatu yksittäisiä esityksiä. Ehdotuksia saatiin yhteensä 205.

Tampereen vuoden kulttuuriteko 2018 -palkinto esitetään myönnettäväksi yhdelle seuraavista toimijoista:

Kulttuuriosuuskunta TRELMU / Kulttuurikeskus Maanalainen

Kulttuuriosuuskunta TRELMU on tamperelaisen elävän musiikin ja tee se itse -kulttuurin tukemiseen keskittyvä osuuskunta. TRELMU:n toiminta painottuu sen joukkorahoituksen avulla perustettuun Kulttuurikeskus Maanalaiseen, jossa se järjestää yli 200 ilmaiskeikkaa vuodessa.

TRELMU on toiminnallaan turvannut kaupungissa monipuolisen, matalan kynnyksen keikkatarjonnan ja tukee eri keinoin laajaa elävän musiikin toimijakenttää Tampereella. Osuuskunta on toiminnallaan mahdollistanut sadoille taiteilijoille esiintymispaikan ja yleisölle lähes 100 %:n ilmaisen sisäänpääsyn.

TRELMU:n toiminta kulttuurikeskus Maanalaisessa on mahdollistanut laajasti marginaalikulttuurista toimintaa rock-keikoista elektronisen musiikin klubi-iltoihin, rap-klubeihin sekä erilaisiin taidenäyttelyihin, stand-up-iltoihin jne. Useimmiten kuukauden underground-taiteilijaksi valikoituu henkilöitä, jotka ovat myös tunnettuja elävän musiikin kentältä, joten näyttelyillä ja TRELMU:n toiminnalla on yhteistä rajapintaa.

Tampereen Tarinatehdas / Taiteen edistämiskeskus

Tampereen Tarinatehdas oli kuukauden kestänyt pop-up-kirjallisuustalo Finlaysonilla. Tarinatehdas oli avoinna 3.11.–2.12.2018 ti–su klo 12–18.

Tampereen Tarinatehdas kokosi yhteen kirjailijoita, sanataiteilijoita, sarjakuvataiteilijoita, alan yhdistyksiä, osuuskuntia ja muita toimijoita. Tarinatehdas kutsui kaikki lukemisen ystävät tarinoiden äärelle. Tarinatehdas oli samanaikaisesti kirjallinen olohuone, kokoontumis-, työskentely- ja hengailutila, yleisötila sekä näyttelytila.

Tarinatehtaan mahdollistivat Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma ja Taiteen edistämiskeskus. Ohjelma tuotettiin lukuisien yhteistyökumppanien kanssa. Tarinatehdas toimii pop-up-kirjallisuustalona jälleen maaliskuussa 2019, jolloin se on myös osa Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaalin ohjelmaa.

Loud Silents ry / Loud Silents -festivaali

Loud Silents Festival on livesäestetyn mykkäelokuvan festivaali, joka järjestetään vuosittain huhtikuussa Tampereella. Vuodesta 2013 saakka järjestetyllä festivaalilla artistit säveltävät elokuviin varta vasten uuden ääniraidan ja vetävät keikan kilpaa elokuvaprojektorin kanssa; musiikki ja leffa kulkevat käsi kädessä. Musiikkityylit ovat vaihdelleet aina jouhikko-rockista kokeelliseen räppiin sekä säestettävät elokuvat Nosferatusta MM95-loppuotteluun. Tapahtuma järjestetään tunnelmallisella Tampereen Ylioppilasteatterilla sekä hienostuneessa Pyynikkisalissa.

Festivaali on kasvanut yksipäiväisestä kolmipäiväiseksi tapahtumaksi. Sen lisäksi esitystoiminta on ympärivuotista: Loud Silents järjestää livesäestettyjä elokuvaelämyksiä myös muualla Suomessa ja ulkomailla.

Loud Silents Festival rikastuttaa elokuvakulttuuria ja tutkii livesäestetyn mykkäelokuvan uusien muotojen kehittämistä. Tavoitteena on tarjota katsojille ainutlaatuinen taide-elämys, jota ei ole mahdollista kokea muualla.

Valittu palkitaan Raatihuoneella 13.3.2019 klo 15. Palkitulle luovutetaan kunniakirja ja 3 000 euron palkinto.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Kuosmanen Taru, Johtaja

Tampereen vuoden kulttuuriteko 2018 -palkinto myönnetään ___________.

Palkinto maksetaan kustannuspaikalta 137011, sisäinen tilaus 23920.

Palkinto voidaan maksaa ennen päätöksen lainvoimaisuutta.

Päätös

Tampereen vuoden kulttuuriteko 2018 -palkinto myönnetään Kulttuuriosuuskunta TRELMU:lle.

Palkinto maksetaan kustannuspaikalta 137011, sisäinen tilaus 23920.

Palkinto voidaan maksaa ennen päätöksen lainvoimaisuutta.

Lisäksi myönnetään kunniamaininta Tampereen Tarinatehtaalle.

Kokouskäsittely

Terhi Kiemunki esitti Vuoden kulttuuriteko 2018 -palkinnon myöntämistä Kulttuuriosuuskunta TRELMU:lle ja kunniamaininnan myöntämistä Tampereen Tarinatehtaalle. Puheenjohtaja Matti Helimo kannatti Kiemungin esitystä. Esitys hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

palkittava, Lauri Savisaari, Jaakko Laurila, Marja Pärssinen, Teemu Irri