Vanhusneuvosto, kokous 13.2.2019

§ 7 Kaatumis- ja osteoporoosiklinikan toimintaedellytysten parantaminen

TRE:1043/06.02.01/2019

Valmistelija

  • Nurmio Kirsi, Suunnittelija

Valmistelijan yhteystiedot

Kirsi Nurmio, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Arja Ojala, arja.ojala@gmail.com

Perustelut

Yhteiskunnalle tulee paljon kustannuksia ikääntyneiden kaatumisista ja niistä tulleista vammoista. Yli 65-vuotiaita tamperelaisia on n. 43 000 ja tilastojen mukaan heistä kolmannes kaatuu vuosittain.  Lonkkamurtuman saa koko vuoden aikana 0,7 prosenttia tamperelaisista eli n. 300 asukasta. Keskimääräinen kustannus lonkkamurtuman hoidosta ensimmäisen vuoden aikana on 30 900 euroa - ja mikäli lonkkamurtumapotilas ei pääse kotiutumaan sairaalajakson jälkeen, kustannukset kasvavat tästä vielä huomattavasti.

Kaatumis- ja osteoporoosivastaanotto Kaaos ennaltaehkäisee ikääntyvien kaatumisia, luukatoa ja niistä aiheutuvia luunmurtumia ja muita vammoja. Vastaanotolla kartoitetaan asiakkaan tilanne kokonaisvaltaisesti. Asiakas tulee vastaanotolle lääkärin, terveydenhoitajan, fysioterapeutin tai muun terveydenhuoltohenkilöstön lähettämänä. Asiakas voi hakeutua vastaanotolle myös itse. Vastaanottoa pidetään keskiviikkoisin. Vastaanottokäynti on maksuton.

UKK-instituutin tekemän tutkimuksen mukaan[1] Kaaos-klinikan toiminnalla voitiin vähentää kaatumisia ja sen seurauksena syntyneitä vammoja lähes 30 %.

Kaaos-klinikan toiminta on siis selvästi erittäin taloudellisesti tehokasta ja on jo pelkästään taloudellisista (puhumattakaan inhimillisistä) syistä järkevää turvata klinikan toimintaedellytykset. Tämä edellyttää avoimia vastaanottopäiviä enemmän kuin yhden viikossa, mieluiten jokaisena arkipäivänä.

[1] http://www.ukkinstituutti.fi/tutkimus/tutkimushakemisto/20/ikaihmisten_kaatumistapaturmien_ehkaisy_kaatumis-_ja_osteoporoosiklinikka_(kaaos)

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Nurmio Kirsi, Suunnittelija

Vanhusneuvosto esittää, että Tampereen kaupunki turvaa Kaatumis- ja osteoporoosiklinikan toimintaedellytykset siten, että klinikka on auki ilman lähetettä tuleville asiakkaille arkipäivisin.

Tiedoksi

Ella Suojalehto, Eeva Torppa-Saarinen, Anniina Tirronen, Johanna Loukaskorpi