Vanhusneuvosto, kokous 15.1.2020

§ 8 Vanhusneuvoston vuosikertomus ja selvitys taloudesta 2019 

TRE:101/02.02.01/2020

Valmistelija

  • Nurmio Kirsi, Suunnittelija

Perustelut

Vanhusneuvosto piti vuonna 2019 seitsemän kokousta. Työjaosto kokousti kahdeksan kertaa. Kokoukset muodostavat suurimman osan vanhusneuvoston menoista, joskin tällä kertaa menoja kertyi jonkin verran suunniteltua vähemmän, koska kaikki jäsenet eivät jokaiseen kokoukseen päässeet.

Muuten vanhusneuvosto käytti rahaa budjetoidun mukaisesti ja pysyi sille annetussa määrärahassa. V. 2019 vuosisuunnitelmassa suunnitellut tapahtumat enimmäkseen toteutuivat: vuoden lopussa pidettiin yhdessä TampereSenior-ohjelman kanssa Vanhene hyvillä mielin -seminaari, johon osallistui täysi valtuustosalillinen ihmisiä ja joka sai kovasti kehuja. Myöskin yhdessä TampereSenior-ohjelman kanssa järjestettiin marraskuussa Innostu digistä -tilaisuus, jonka järjestämiseen osallistuivat myös mm. Yleisradio ja Vanhustyön keskusliitto.

Myös jo vakiintuneet tapahtumat järjestettiin: keväällä järjestettiin yhdessä vanhusasiamiesten kanssa Kuule ja kerro -palautetilaisuus edunvalvontasopimusteemalla.  Laikun musiikkisali oli täynnä osallistujia ja palaute oli hyvää. Eläkeläisvaltuusto järjestettiin keväällä ikäystävällisyysteemalla ja työpajamenetelmästä pidettiin kovin. Marraskuun eläkeläisvaltuusto järjestettiin myös, mutta se ei oikein onnistunut esittelijäsihteerin sairasloman takia.

Vanhusneuvoston kokoustoiminta oli hyvin aktiivista. Kokouksissa oli monia alustuksia (mm. kulttuuripääkaupunkihanke, hyvinvointiohjelma, Niemenrannan raitiotielinjaus, köyhyysohjelma ja kaupungin organisaatiomuutos) ja myös aloitteita ja selvityspyyntöjä tehtiin runsaasti. Aloitteita ja selvityspyyntöjä tehtiin mm. harkinnanvaraisista kuljetuspalveluista, terveysasemien ajanvarauksesta, kaatumisklinikan toimintamahdollisuuksista, hyvinvointiavustajista kotihoidossa ja toisen vanhusasiamiehen tehtävän säilyttämisestä. Myös penkkien kartoittamisen perään kysyttiin. 

Kaupunkiympäristön kehittäminen järjesti vanhusneuvostolle monia kaavakävelyitä: vanhusneuvosto käveli Hiedanrannassa, Käräjätörmässä, Kalevassa ja Hervannassa. Kaikkiin näihin kävelyihin liittyi myös keskustelutilaisuus.

Vanhusneuvosto kiersi myös kenttää. Vierailu tehtiin mm. omaisjärjestöihin, Hopealahden senioritaloon ja Härmälän ja Peltolammin seurakuntakerhoihin. 

Vanhusneuvostolla oli v. 2019 myös vieras: Turun vanhusneuvosto kävi kylässä keväällä ja yhdessä tutustuttiin Tesoman alueen kehitykseen.

Päätösehdotus

Vanhusneuvosto toteaa keskustelun jälkeen vuosikertomuksen ja selvityksen taloudesta v. 2019.