Kaupunginhallitus, kokous 30.11.2020

Lataa  Kuuntele 

§ 506 Tampereen kaupungin talouskatsaus 10/2020 

TRE:2707/02.02.01/2020

Valmistelija

  • Männikkö Jukka, Talousjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Talousjohtaja Jukka Männikkö, puh. 050 576 7539, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Vuoden 2020 talousarviossa tuloslaskelma päätyi tasapainoiseen nollatulokseen ja vielä helmikuussa näytti siltä, että tavoite saavutetaan. Koronapandemia muutti kuitenkin talouden näkymiä ennennäkemättömän nopeasti ja paljon ja loppukeväällä talouden ennusteet olivat hyvin heikot. Vuoden aikana kaupungin toteuttamat sopeuttamistoimet, henkilöstön joustavuus ja erityisesti maan hallituksen kuntatalouden tukipaketit ovat kääntämässä kuluvan vuoden talousluvut hyvin suotuisiksi.

Tampereen kaupungin tammi-lokakuun ulkoinen tulos oli 59,8 milj. euroa ylijäämäinen. Toimintakulut ovat kasvaneet 2,0 prosenttia ja toimintakate 3,4 prosenttia. Tilikauden toimintamenojen kasvuennuste on 3,6 prosenttia. Toimintakatteen kasvuksi ennustetaan 7,5 prosenttia. Koronaepidemian aiheuttamat toimintatuottojen menetykset sekä maanmyyntivoittojen ja maankäyttösopimuskorvausten pieneneminen edellisvuodesta vaikuttavat merkittävästi nettomenojen kasvuun.

Kaupunginvaltuusto päätti 19.10.2020 useita talousarviomuutoksia vuoden 2020 talousarvioon. Muutoksilla heikennettiin toimintakatetta 35,0 milj. eurolla ja verotuloarviota pienennettiin 23,6 milj. eurolla. Valtionosuusarviota korotettiin 50,2 milj. eurolla.

Toimintakatteen ennustetaan toteutuvan 12,3 milj. euroa budjetoitua parempana. Konsernihallinnon, asunto- ja kiinteistölautakunnan, joukkoliikennelautakunnan sekä sivistys- ja kulttuurilautakunnan tilinpäätösennusteet ovat vuosisuunnitelmaa paremmat. Merkittävin ylitys on sosiaali- ja terveyslautakunnan 4,2 milj. euron toimintakatteen ylitysennuste.

Vuosikate-ennuste on 131,7 milj. euroa, mikä kattaa 118 prosenttia tilinpäätösennusteen poistoista. Verorahoituksen arvioidaan kokonaisuutena ylittävän vuosisuunnitelman 17,5 milj. eurolla. Valtionosuuksien 14,8 milj. euron ennusteen nousu syyskuusta aiheutui valtion tuesta kuntien korona-kustannuksiin (testaus, suojaus ym.), jotka kohdennetaan peruspalvelujen valtionosuuteen euroa/asukas-periaatteella.

Tilikauden tulosennuste on 20,2 milj. euroa ylijäämäinen. Tulosennuste parantui syyskuusta 13,2 milj. euroa. 

Ulkoisten nettoinvestointien 238,6 milj. euroa ennuste alittaa vuosisuunnitelman 35,4 milj. eurolla. Nettoinvestointien ennuste on kasvanut syyskuusta 20,1 milj. eurolla, joka aiheutuu pääosin Hiedanrannan Kehitys Oy:n pääomittamisesta. Investointien tulorahoitusprosentiksi on tulossa 55.

Kaupungin lainakantaennuste on 906,7 milj. euroon. Asukaskohtainen lainamäärä on vuoden lopussa arviolta 3 759 euroa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen kaupungin talouskatsaus 10/2020 merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden talousjohtaja Jukka Männikölle. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Jukka Männikkö, Hanna Jääskeläinen, konsernihallinto, palvelualueet ja liikelaitokset

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)