Keskusvaalilautakunta, kokous 15.12.2020

§ 15 Vaalipäivän äänestyspaikat vuoden 2021 kuntavaaleissa 

TRE:7264/00.00.02/2020

Valmistelijan yhteystiedot

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Vuoden 2021 kuntavaalien vaalipäivä on sunnuntai 18.4.2021. Vaalilain 9 §:n mukaan jokaisella kaupungin äänestysalueella on kaupunginhallituksen päätöksellä määrätty vaalipäivän äänestyspaikka. Erityisistä syistä äänestyspaikka voidaan sijoittaa äänestysalueen ulkopuolelle, jollei siitä aiheudu äänestäjille kohtuutonta haittaa. Kaupunginhallituksen on myös huolehdittava siitä, että Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämään äänestyspaikkarekisteriin merkitään jokaisen vaalipäivän äänestyspaikan tiedot. Oikeusministeriö on kirjeessään 1.10.2020 antanut tarkempia ohjeita muun ohella äänestyspaikkojen määräämisessä huomioon otettavista seikoista.

Tampereella vaalipäivän äänestyspaikat sijaitsevat vakiintuneesti koulurakennuksissa eri puolilla kaupunkia. Koulut sijaitsevat hyvien kulkuyhteyksien varrella ja äänestäjät ovat tottuneet tuttuihin äänestyspaikkoihin. Keskusvaalilautakunta ei ehdota vaalipäivän äänestyspaikkoihin tehtäväksi muita kuin välttämättömiä muutoksia.

Pispalan koulu on peruskorjauksessa eikä siellä voi järjestää äänestystä. Keskusvaalilautakunta esittää, että äänestysalueen 28 (Pispala) äänestyspaikka siirtyisi Hyhkyn koulutalolle osoitteeseen Mallastehtaankatu 14. Hyhkyn koulutalolla on jo entuudestaan äänestysalueen 29 (Hyhky) äänestyspaikka. Keskusvaalilautakunta on käynyt tarkastamassa äänestyspaikan ja todennut, että molemmille äänestysalueille löytyy Hyhkyn koulutalosta sopiva äänestystila. Edellä mainittu muutos äänestyspaikkaan ei aiheuta äänestäjille kohtuutonta haittaa, koska etäisyys ja kulkuyhteys uuteen äänestyspaikkaan säilyy edelleen hyvänä.

Monissa äänestyspaikkoina toimivissa kouluissa on todettu sisäilmaongelmia ja koulujen varsinainen toiminta on lakannut. Tällaisia vaalikäytössä olleita koulurakennuksia ovat Tammelan koulutalo, Saukonpuiston koulutalo, Härmälän koulutalo sekä Järvensivun koulutalo. Tampereen Tilapalvelut Oy:ltä saadun tiedon mukaan äänestys voidaan kuitenkin järjestää näissä rakennuksissa. Esimerkiksi Järvensivun koulutalon kohdalla näin on toimittu jo useissa edellisissä vaaleissa.

Muutoin äänestysalueiden äänestyspaikkoina toimivat koulut ja muut paikat olisivat samat kuin eduskunta- ja europarlamenttivaaleissa 2019.

Vallitseva Covid-19 -tartuntatautiepidemia edellyttää koronavirustilanteen huomioimista myös vaalijärjestelyissä ja varautumista siihen, että tilanne jatkuu kuntavaalien järjestämiseen saakka. Keskusvaalilautakunta huolehtii osaltaan tarvittavista erityisjärjestelyistä, jotta vaalit voidaan toimittaa luotettavasti ja turvallisesti sekä äänioikeutettujen että vaalivirkailijoiden näkökulmasta. Huomioon otettavia asioita ovat esimerkiksi riittävä väljyys ja tarpeelliset suojatoimet äänestyspaikoilla.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Perämaa Juha, Lakimies

Esitetään kaupunginhallituksen päätettäväksi,

että kuntavaalien 2021 vaalipäivän äänestyspaikat Tampereella ovat oheisen liitteen mukaiset,

ja että kaupunginhallitus määrää keskusvaalilautakunnan tekemään tarpeelliset merkinnät äänestyspaikkarekisteriin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)