§ 1 Lausunto Nokian kaupungin ympäristönsuojelumääräyksistä

Lataa  Kuuntele 

TRE:7159/11.01.00/2020

Päätöspäivämäärä

14.1.2021

Päätöksen tekijä

Z/Apulaispormestari, yhdyskuntapalvelut, joukkoliikennepalvelut sekä jätehuoltopalvelut (2017-2021)

Valmistelijan yhteystiedot

Jätehuoltosuunnittelija Jani Suoniemi, puh. 040 596 4737, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Katri Naulo, puh. 040 801 6003, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Nokian kaupunki pyytää alueelliselta jätehuoltolautakunnalta lausuntoa ympäristönsuojelulain 202 §:n mukaisten ympäristönsuojelumääräysten päivittämisestä. Määräykset koskevat muun muassa autojen ja veneiden pesua, maalämpökaivoja, öljysäiliöitä, rakennus- ja purkutöitä, kunnossa- ja puhtaanapitotöitä, tapahtumien ja töiden melua sekä haja-asutusalueen jätevesien käsittelyä. Uusina asioina ovat jätteen pienimuotoista hyödyntämistä ja työmaavesiä koskevat määräykset. Rakennus- ja ympäristölautakunta pyytää lausuntoa asianomaiselta valtion valvontaviranomaiselta sekä niiltä viranomaisilta, joiden toimintaan ympäristönsuojelumääräykset vaikuttavat. Lausuntoa pyydetään 1.2.2021 mennessä.

Alueellinen jätehuoltolautakunta toteaa lausuntonaan, että talousjätevesien käsittely viemäriverkostojen ulkopuolella on ympäristön- ja terveydensuojelun kannalta huomionarvoinen asia. Haja-asutusalueiden jätevesien käsittelyssä tulee noudattaa alueellisen jätehuoltoviranomaisen toimialueella yhtenäisiä ja johdonmukaisia määräyksiä. Erityistä huomiota tulee kiinnittää siihen, että kiinteistökohtaisissa jätevesijärjestelmissä syntyvät jätevesilietteet voidaan tyhjentää säännöllisesti kunnallisten jätehuoltomääräysten mukaisia tyhjennysvälejä noudattaen. On lisäksi olennaista huomioida kiinteistökohtaisten jätevesijärjestelmien rakentamisen yhteydessä niiden huoltoon ja kunnossapitoon liittyvät seikat. Nokian kaupungin ympäristönsuojelumääräysten luonnoksessa edellä mainitut seikat on huomioitu hyvin ja erityisesti tuotu esiin se, että saaressa tai muulla alueella, jossa lietetilan tyhjentäminen loka-autolla ei ole mahdollista tieyhteyden puuttumisen tai vastaavan syyn vuoksi, ei saa rakentaa jätevesien käsittelyjärjestelmää, jonka osana on loka-autolla tyhjennettävä lietetila.

Alueellinen jätehuoltolautakunta toteaa lisäksi, että Nokian kaupungin ympäristönsuojelumääräysten luonnoksessa on hyvin huomioitu kunnallisten jätehuoltomääräysten asettamat vaatimukset kuivakäymäläjätteen, rakennusjätteiden sekä vaarallisen jätteen käsittelylle. Ympäristönsuojelumääräysten luonnoksessa on myös kiinnitetty erityistä huomiota talousjätevesien käsittelyyn ranta-alueilla sekä vesistöjen läheisyydessä ja riittävän yksityiskohtaisesti mainittu kyseisten alueiden jätevesijärjestelmien laatuvaatimuksista, ominaisuuksista sekä riittävistä suojaetäisyyksistä mm. vesistöjen pilaantumisen ehkäisemiseksi.  

Alueellisella jätehuoltolautakunnalla ei ole huomauttamista Nokian kaupungin ympäristönsuojelumääräysten luonnoksesta.

Päätös

Annetaan Nokian kaupungille päätäksessä mainittu lausunto.

Allekirjoitus

Apulaispormestari Aleksi Jäntti