Z/Sosiaali- ja terveyslautakunta, kokous 14.1.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 5 Valvontakertomus sosiaali- ja terveyspalvelujen ohjauksesta ja valvonnasta vuonna 2020 (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:110/00.01.03/2021

Valmistelija

  • Palomäki Virva, Kehittämispäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Kehittämispäällikkö Virva Palomäki, puh. 040 800 4405, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Perustelut

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyy vuosittain ohjaus- ja valvontasuunnitelman, joka ohjaa Tampereen kaupungin järjestämisvastuulla olevien sosiaali- ja terveyspalvelujen ohjaus- ja valvontatoimintaa. Suunnitelmassa määritellään valvonnan tarkoitus ja tavoitteet sekä toteuttamisen ja kehittämisen suuntaviivat.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen sisällöltään laajempi valvontasuunnitelma vuosille 2018- 2020 on hyväksytty sosiaali- ja terveyslautakunnassa 15.3.2018 ja vuoden 2020 valvontasuunnitelma on hyväksytty 6.2.2020. Tässä valvontakertomuksessa kuvataan ohjaus- ja valvontatoiminnan toteutuminen sosiaali- ja terveyspalvelujen osalta vuonna 2020.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen ohjaus- ja valvontaryhmän kolme valvontakoordinaattoria vastaavat keskitetysti ensisijaisesti psykososiaalisen tuen sekä ikäihmisten palvelujen ohjauksesta ja valvonnasta. Ikäihmisten palveluissa vanhusasiamies osallistuu valvontaan nostaen esille erityisesti laatu- ja asiakasnäkökulmaa. Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen, vastaanottopalvelujen sekä ostettavien erikoissairaanhoidon palvelujen osalta valvontavastuu on pääosin palveluryhmillä ja toteutettiin yhteistyössä ohjauksen ja valvonnan kanssa.

Tampereen kaupungin tuottamien palvelujen sekä yksityisiltä palveluntuottajilta hankittavien palvelujen lakisääteisyyden ja laadun toteutumisen varmistaminen edellyttää ohjausta ja valvontaa. Ohjauksen, valvonnan ja riskienhallinnan avulla varmistetaan, että toimintaa järjestetään päätösten ja sopimusten mukaisesti. Sosiaali- ja terveyslautakunnan toimialaan kuuluvaa palvelutuotantoa valvotaan ohjaus- ja valvontasuunnitelman mukaisesti, ennakoivan valvonnan, sopimusvalvonnan, sopimusseurannan, suunnitelmallisen valvonnan, ennalta ilmoittamattomien käyntien sekä omavalvonnan keinoin.

Vuonna 2020 sosiaali- ja terveyspalvelujen toimintaa määritti laaja-alaisesti covid-19-pandemia, mikä vaikutti myös ohjaus- ja valvontatoimintaan. Yksiköiden korona-varautumisen tukeminen ja varmistaminen tarkoitti tiivistä yhteydenpitoa ja nousi tarkastelun kohteeksi ohjaus- ja valvontakäynneillä. Valvontatoiminnassa otettiin käyttöön etävalvonnan menetelmiä. Paikan päälle tehdyt käynnit tehtiin pääsääntöisesti ennalta ilmoittaen. Painopiste valvontakohteiden valinnassa oli sosiaalihuollon ympärivuorokautisissa asumispalveluyksiköissä ja ikäihmisten kotihoidossa. Vuonna 2020 sosiaali- ja terveyslautakunnan ponnen mukaisesti erityistä huomiota kiinnitettiin myös huumehoidon toteuttamiseen. 

Vuoden 2020 aikana tehtiin 204 ohjaus- ja valvontakäyntiä. Käynneillä tarkasteltiin kokonaisvaltaisesti palvelun osa-alueita mm. henkilöstömitoitusta suhteessa asiakkaiden palvelutarpeeseen, toiminnan johtamista ja organisointia, lääkehoidon kokonaisuutta sekä asiakkaiden oikeuksien toteutumista. Yksikköihin tehdyillä ohjaus- ja valvontakäynneillä pyrittiin haastattelemaan vastuuhenkilöstön lisäksi henkilöstöä ja, jos tilanne salli, kuultiin asiakkaita. Palveluntuottajilta edellytettiin havaittujen epäkohtien korjaamista ja tarvittaessa toimintaa valvottiin tehostetusti, mikä tarkoitti, että yksiköön tehtiin useampi käynti tai pyydettiin kirjallisia lisäselvityksiä. Valvontakäyntien lisäksi palveluntuottajille annettiin korjauskehotuksia ja ohjausta yhteistyötapaamisilla, puhelimitse sekä sähköpostilla.

Lastensuojelun yksiköitä ohjattiin tarkastuskäynneillä lastensuojelulain mukaisten rajoittamistoimenpiteiden toteuttamisessa, henkilöstön riittävyyteen ja osaamiseen liittyvissä asioissa, turvallisen lääkehoidon sekä sopimuksen ehtojen noudattamisessa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Kuosmanen Taru, Johtaja

Valvontakertomus sosiaali- ja terveyspalvelujen valvonnasta ja ohjauksesta vuonna 2020 merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kehittämispäällikkö Virva Palomäki oli asiantuntijana paikalla asian käsittelyn aikana.

Nuorisovaltuuston edustaja Suvi Brusin poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Mirja Siren/Avi, Saija Kujansuu/Avi, sisäinen tarkastus, Virva Palomäki, Mari Patronen, Maria Päivänen, Eeva Torppa-Saarinen, Maritta Närhi, Kaisa Taimi, Lauri Seinelä

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)