§ 8 Osallistamisen toimintamallin hankinta

Lataa  Kuuntele 

TRE:382/02.07.01/2021

Päätöspäivämäärä

25.1.2021

Päätöksen tekijä

Suunnittelupäällikkö, kaupunkiympäristön palvelualue, viheralueet ja hulevedet

Valmistelijan yhteystiedot

Projektipäällikkö Maarit Särkilahti, puh. 040 538 6535, s-posti: maarit.sarkilahti@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Suunnittelupäällikkö Timo Koski, puh. 050 345 7568, s-posti: timo.koski@tampere.fi 

Päätöksen perustelut

Hankinta on osa Peltolammin-Multisillan lähiöohjelmaa, jota Tampereen kaupunki toteuttaa § 622 TRE:4023/00.01.05/2020 mukaisesti vuosina 2020-2022.

Lähiöohjelman selvitysten mukaan lähiluonto on tärkeä Multisillan ja Peltolammin asukkaille – luonnonläheisyys ja metsäisyys erottavat alueen positiivisesti muista kaupunginosista. Yleensä kaupunkien lähiluonto on hallinnollisesti tuotettua ja sen tuottamiseen osallistuvat kaupungin ja huoltoyhtiöiden työntekijät. Totunnainen tapa osallistaa asukkaita on kysyä heidän mielipiteitään toimenpiteiden suunnitelmavaiheessa, mutta he eivät yleensä osallistu toimenpiteiden toteutukseen. Toimintamallin avulla pyritään kohti jatkuvampaa lähiympäristön osallistavaa kehitystä ja luonnon monimuotoisuuden huomioimista.

Toimintamallin kehitystä ohjaava pääkysymys on, millä tavoin asukkaita voidaan osallistaa luonnonympäristön kehittämiseen? Tarkentavia kysymyksiä ovat: 1) Millaisilla tavoilla eri kansalaisryhmät voidaan huomioida ja ottaa mukaan lähiympäristön kehittämiseen? 2) Minkälainen osallistuminen sopii kehittämisen eri vaiheisiin: lähiympäristön suunnittelu, toteutus ja ylläpito? 3) Millä tavoin voidaan lisätä luonnon monimuotoisuutta asukkaiden osallistumisessa lähiympäristönsä kehittämiseen? 4) Miten asukkaiden osallistaminen yhdistetään kaupungin hallinnon organisaatioon?

Toimintamalliin kuuluu kirjallisuuskatsaus, esimerkkikohteiden analyysi, asiantuntijoiden haastattelut, asukkaiden haastattelut ja työpajat, aiempien kyselyiden tulosten analyysi, pilottiprojektit luonnon monimuotoisuuden kehittämisestä sekä toimintamallin käyttö Peltolammin-Multisillan lähiöohjelman lähiympäristön kehitykseen liittyvissä toimenpiteissä kuten leikkipuiston ja ulkoilureittien kehitys. Toimintamallia tullaan jatkossa hyödyntämään myös muissa Tampereen kaupungin kohteissa.

Toimintamalli hankitaan Villi Vyöhyke ry:ltä, koska sen laatimiseen tarvittavaa osaamista ei ole todennäköisesti saatavissa muilta toimittajilta. Hinnan oikeellisuus on varmistettu toimittajan laatimalla työsuunnitelmalla ja kustannuserittelyllä.

Osallistamisen toimintamallin kustannuksiin on haettu lähiöohjelman investointi- ja kehittämisavustusta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta (ARA) vuosille 2020-2022. Vuodelle 2020 on saatu avustuspäätös (Dnro: ARA- 04.13- 2020-52). Avustus on korkeintaan 35 % hyväksytyistä ja toteutuneista kustannuksista.

Päätös

Hankitaan toimintamalli asukkaiden osallistamiseen lähiluonnon ja biodiversiteetin kehittämisessä Villi Vyöhyke ry:ltä (Y-tunnus 2623593-2) hintaan korkeintaan 40 000 € (+ alv) vuoden 2022 loppuun mennessä.

Kustannukset maksetaan Viheralueet ja hulevedet -yksiön kustannuspaikalta 111398 ja kirjataan Peltolammin-Multisillan lähiöohjelman PRR-osalle H1350_20_3_2_1.

Allekirjoitus

vs. Suunnittelupäällikkö Timo Koski