§ 8 Lausunto Ruskonperän maankaatopaikan ympäristöluvan muuttamisesta

Lataa  Kuuntele 

TRE:617/11.01.02/2021

Päätöspäivämäärä

22.2.2021

Päätöksen tekijä

Z/Apulaispormestari, yhdyskuntapalvelut, joukkoliikennepalvelut sekä jätehuoltopalvelut (2017-2021)

Valmistelijan yhteystiedot

Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen, puh. 040 800 4908, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Katri Naulo, puh. 040 801 6003, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto pyytää kaavoitusviranomaisen lausuntoa Ruskonperän maankaatopaikasta ja alueella tapahtuvasta muusta jätteenkäsittelyä koskevasta ympäristölupahakemuksesta 3.3.2021 mennessä (LSSAVI/9360/2020).

Tampereen kaupunki hakee lupaa olemassa olevan Ruskonperän maankaatopaikan pinta-alan, tilavuuden ja käyttöajan laajentamiseksi. Maanvastaanottoalue sijaitsee Kauhakorvenkadulla, Tampereen kaupungin omistamalla tilalla. Laajennusosa käsittää nykyisen täyttöalueen eteläosan länsipuolelta noin 5 hehtaarin alueen, joka sijoittuu Pikkusuntinkadun eteläpuolelle, Ruskontien itäpuolelle. Etelässä alue rajoittuu metsäalueeseen. Alue, jolle laajennusta suunnitellaan, sijaitsee tilalla 837-75-6221-18.

Ruskonperän maankaatopaikalle suunnitellaan otettavaksi vastaan pilaantumattomia maa- ja kiviaineksia enintään 250 000 tonnia vuodessa. Alueella käsiteltäisiin myös muita jätteitä, kuten asfalttia, betonia, louhetta ja kantoja sekä hiekoitushiekkaa ja -sepeliä. Maankaatopaikalla on ennestään Pirkanmaan ympäristökeskuksen 29.1.2008 myöntämä ympäristölupa. Ympäristöluvan mukainen täyttökorkeus on kuitenkin tullut täyteen ja myös luvassa määritetystä täyttökapasiteetista suurin osa on käytetty. Muutoksella haetaan lisätäyttökapasiteettia 620 000 m3 noin viiden vuoden täyttöajalle.

 

 

Päätös

Annetaan Länsi- ja Sisä- Suomen aluehallintovirastolle oheinen lausunto.

Lausunnot

Maakuntakaava

Pirkanmaan maakuntavaltuusto hyväksyi Pirkanmaan maakuntakaavan 2040 kokouksessaan 27.3.2017. Maakuntakaavan hyväksymispäätös tuli lainvoimaiseksi korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä 24.4.2019.

Maakuntakaavassa kyseinen alue on osoitettu työpaikka-alueeksi. Alue kuuluu myös 2-kehän kehittämisvyöhykkeeseen.  Merkinnällä osoitetaan Tampereen ydinkaupunkiseudun 2-kehään tukeutuva yritys- ja tutkimustoiminnan sekä asumisen vyöhyke, joka ulottuu lentoasemalta Sääksjärven, Hervannan, Saarenmaan ja Lentolan kautta Tarastenjärvelle. Vyöhyke kytkee lentoasemaa ja itäistä kaupunkiseutua toisiinsa, keskusakselin kehittämisvyöhykkeeseen sekä kaupunkiseudun muihin yritysalueisiin.  

Yleiskaava

Kantakaupungin yleiskaava 2040 on hyväksytty valtuustossa 15.5.2017. Yleiskaava on kuulutettu voimaan 20.1.2020. Yleiskaavassa kyseinen alue on työpaikkojen ja elinkeinojen aluetta. Alue varataan teollisuus- ja tuotantotoiminnoille sekä logistisille toiminnoille ja palveluille. Alueita kehitetään tehokkaina ja hyvin saavutettavina tuotantotoiminnan alueina. Alueille ei tule sijoittaa sellaisia toimintoja, jotka häiriintyvät raskaasta liikenteestä, melusta, tärinästä ja päästöistä. Soveltuvilla osilla sallitaan lumenvastaanotto- ja maanvastaanottotoiminta. Alueiden yhteyksiä seudullisille ja valtakunnallisille pääväylille parannetaan kehittämällä logistiikan ja tavaraliikenteen sujuvuutta.

Voimassa olevassa yleiskaavassa alue sijaitsee kemikaalilaitoksen, Ruskon vedenpuhdistuslaitoksen, konsultointivyöhykkeellä. Asemakaavoituksen yhteydessä on pyydettävä turvallisuus- ja kemikaaliviraston (TUKES) ja pelastusviranomaisen lausunto. Alue sijaitsee myös Vihiojan valuma-alueella, jolla hulevesivirtaamia on rajoitettava. Ahvenisjärven ja Vihilahden tilaa tulee parantaa. Alueen itäpuolelle on osoitettu kohdemerkinnällä lumen vastaanotto. Merkinnällä on osoitettu uutena tutkittavana alueena Ruskonperän lumenvastaanottoalue, joka perustetaan maanvastaanottoalueen maisemointityön yhteydessä sen tuntumaan.

Alueella on vireillä kuluvan valtuustokauden 2017-2021 Kantakaupungin vaiheyleiskaava, jonka ehdotus oli yleisesti nähtävillä 14.1.–15.2.2021. Pääosa alueen kaavamerkinnöistä säilyy voimassa. Uutena merkintänä vaiheyleiskaavassa alueelle osoitetaan kohdemerkinnällä maanvastaanotto ja -kierrätys. Merkinnällä on osoitettu Ruskon maanvastaanotto- ja kierrätysalue, jossa täyttyneen maanvastaanottoalueen vieressä on tarve tutkia alueen pientä laajentamista. Vaiheyleis-kaavaehdotuksessa on myös päivitetty ohjeellinen virkistysyhteys, pyöräliikenteen seudullinen pääreitistö, melu- ja ilmanlaatuselvitystarpeen harkinta-alue.

Kangasalan kaupungin alueella, rajautuen alueen itäosaan ja kuntarajaan, on vireillä Saarenmaan osayleiskaava. Kangasalan kaupungilta on syytä pyytää lausunto käsiteltävästä ympäristöluvasta, jos sitä ei vielä ole pyydetty.

Asemakaava

Asemakaavassa nro 5326 (SM 21.6.1979) alue on osoitettu teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueeksi (T-10). Korttelialueelle saa sijoittaa teollisuus- ja varastorakennusten lisäksi myymälä- ja konttorirakennuksia ja muita vastaavia palvelutarkoituksiin osoitettavia rakennuksia ja toimintoja, kuitenkin siten, että em. tilojen yhteenlaskettu kokonaismäärä tontilla on korkeintaan 10% tilan määrästä. Tontille saadaan myös sijoittaa rakennetun tai samanaikaisesti rakentuvan teollisuus- ja varastotilan toimintaa varten välttämättömän henkilökunnan asuntoja. Asuntojen yhteenlaskettu kerrosala saa olla enintään 100 m² kun tontin rakennusoikeus on alle 1000 m² kerrosalaa ja tätä suuremmilla tonteilla 10 % sallitusta rakennusoikeudesta, kuitenkin enintään viisi asuntoa. Tontilla on varattava tarpeelliset kuormaus- ja purkamistilat. Rakennuksen etäisyyden tontin rajasta on oltava vähintään puolet rakennuksen korkeudesta. Tontin ulkovarastoalueet on ympäröitävä vähintään 180 cm korkealla rakenteellisella aidalla.

Alueelle on myönnetty 18.6.2020 lupa poiketa asemakaavan käyttötarkoituksesta, yleiselle jalankululle varatusta alueen osasta, rakennusalasta, istutettavasta puurivistä ja rakennettavasta aidasta maanvastaanottoalueen laajentamiseksi. Poikkeuslupa koskee maanvastaanottopaikan laajennusta alueelle, joka on asemakaavassa määritelty teollisuustonteiksi.

Alueen pohjois-, etelä- ja länsipuolella on teollisuusaluetta. Itäpuolella on asemakaavoittamataonta aluetta, joka toimii maanvastaanottoalueena. Lähin asutus sijaitsee Ruskontien itäpuolella, noin 250 metrin etäisyydellä toiminnasta.

Toiminta on myönnetyn poikkeusluvan mukaista eikä asemakaavoituksella ole asiaan huomautettavaa.