§ 6 Lausunto sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen lainsäädäntöön sote-uudistuksesta johtuen (Sote100)

Lataa  Kuuntele 

TRE:828/05.01.00/2021

Päätöspäivämäärä

26.2.2021

Päätöksen tekijä

Z/Apulaispormestari, sosiaali- ja terveyspalvelut sekä sivistys- ja kulttuuripalvelut (2017-2021)

Valmistelijan yhteystiedot

Yhteysjohtaja Tuukka Salkoaho, puh. 040 806 3086, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Apulaispormestari Johanna Loukaskorpi, puh. 040 806v 3691, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Sosiaali-ja terveysministeriö, sisäministeriö, oikeusministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, maa- ja metsätalousministeriö ja valtiovarainministeriö valmistelevat sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen lainsäädäntöön sekä eräihin muihin lakeihin tehtäviä muutoksia hyvinvointialuiden perustamista ja sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisen uudistusta koskevasta lainsäädännöstä (HE 241/2020 vp) johtuen. Edellä mainitut ministeriöt pyytävat lausunnot luonnoksesta hallituksen esitykseksi.

Lausuntopyynnön kohteena olevalla hallituksen esitysluonnoksella ehdotettaisiin tehtäväksi eri ministeriöiden hallinnonalan lainsäädäntöön hyvinvointialueiden perustamista sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistusta koskevasta lainsäädännöstä johtuvat tekniset muutokset. Lisäksi tehtäisiin Uudenmaan erillisratkaisuun liittyvä tietojohtamista koskeva sisällöllinen täydennys. Näillä muutoksilla päivitettäisiin eri hallinnonalojen lainsäädäntö vastaamaan uutta rakenteellista toimintakenttää ja järjestämisvastuuta. Esityksen tavoitteena ei ole puuttua lainsäädäntöön sisällöllisesti edellä kuvattua Uudenmaan erillisratkaisua koskevaa täydennystä lukuun ottamatta.

Menettelyllä varmistetaan, että erityislaeista ei tule hidastetta päälakien kireään hyväksymisaikatauluun ja on tärkeää, että toimeenpanovaiheessa on tieto ja ymmärrys myös erityislakien vaikutuksista. Toisaalta se tarkoittaa myös sitä, että riskinä on päälakien ja erityislakien osittainen toimimattomuus.

Lausunnot on pyydetty antamaan Lausuntopalveluun tai STM:n kirjaamoon 26.2.2021 klo 16 mennessä.

Viite: VN/20323/2020.

Päätös

Hyväksytään liitteenä oleva Tampereen kaupungin lausunto hallituksen esitysluonnoksesta eduskunnalle sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen lainsäädäntöön sekä eräihin muihin lakeihin tehtävistä muutoksista sote-uudistuksesta johtuen (Sote100).

Allekirjoitus

Apulaispormestari Johanna Loukaskorpi