Yhdyskuntalautakunta, kokous 26.1.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 23 Kotihoidon pysäköintiluvan käyttöönotto 

TRE:7626/08.01.02/2020

Valmistelija

  • Stenman Pekka, Liikenneinsinööri

Valmistelijan yhteystiedot

Liikenneinsinööri Pekka Stenman, puh. 040 163 7226, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tieliikennelain uudistus 1.6.2020 toi kunnille mahdollisuuden myöntää laissa määriteltyjä tehtäviä varten kotihoidon pysäköintitunnuksia harkintansa mukaan. Tunnus oikeuttaa mm. poikkeamaan pysäköintikieltomerkeistä sekä pysäköimään ajoneuvon ilman pysäköintimaksua ja pysäköinnin aikarajoitukset huomioimatta. Laissa on määritelty tehtävät, joihin liittyen kotihoidon pysäköintitunnus voidaan myöntää. Laissa on määritelty myös mm. se, että yhteen tunnukseen voi liittää maksimissaan 3 ajoneuvoa ja että sen kesto on maksimissaan 5 vuotta kerrallaan. Pysäköintitunnus voidaan myöntää työntekijälle, yritykselle, yhdistykselle tai julkisyhteisölle. Palvelun tulee myös olla kunnan järjestämisvastuun piirissä.

Tampereen kaupunki otti jo heinäkuun 2020 alussa käyttöön kyseisen pysäköintiluvan kaupungin sisäisissä kotihoidon toiminnoissa, jotka kuuluivat lain piiriin. Lisäksi PSHP:n kotisairaala otettiin syyskuussa 2020 mukaan kokeilemaan lupaa, sillä luvan toimivuudesta haluttiin saada kokemuksia ennen kuin sen käyttöoikeuden laajentamisesta päätettäisiin. Yhteensä lupa on ollut voimassa n. 500 ajoneuvolla.

Kokemukset kotihoidon pysäköintiluvasta ovat olleet pääasiassa hyviä. Saadun palautteen perusteella pysäköintilupa on helpottanut autopaikan löytymistä ja siten tehostanut kotiin tehtävää työtä ja lisännyt asiakkaan luona vietettävää aikaa. Kotihoidon pysäköintiluvan alaisilla autoilla on tapahtunut yksittäisiä virheellisiä pysäköintejä, joista on annettu pysäköintivirhemaksuja, mutta suurempia ongelmia lupien käyttöön ei ole liittynyt. 

Hyvien kokemusten perusteella kotihoidon pysäköintiluvasta voidaan tehdä vakituinen käytäntö sisäisessä palveluntuotannossa ja sen myöntäminen voidaan laajentaa myös yksityisille palveluntarjoajille ja muille julkisyhteisöille. Periaatteet kotihoidon luvan myöntämiselle Tampereella ovat: 1) Lupa myönnetään kotona tehtävään ammatilliseen hoito- ja hoivatyöhön liittyviin tehtäviin, 2) työtehtävän tulee olla säännöllistä ja pitkäkestoista ja 3) palvelun on oltava kaupungin järjestämää.

Lupaa ei myönnettäisi kotona tapahtuville tukipalveluille, kuten ateria-, vartiointi- ja siivouspalveluille, sillä tällaiset työtehtävät yhteen kohteeseen ovat yleensä epäsäännöllisiä ja/tai lyhytkestoisia, ja samat yritykset tarjoavat palveluita myös muissa kuin kotipalveluun rinnastettavissa tilanteissa, jolloin lupaa käytettäisiin vastoin lain tarkoitusta. Tukipalveluille voitaisiin kuitenkin kaupungin harkinnan perusteella myöntää nykyistä Z-pysäköintilupaa, joka oikeuttaa pysäköimään kaikilla asukas- ja yrityspysäköintipaikoilla sekä erikseen Z-lisäkilvellä osoitetuilla keskustan pysäköintipaikoilla.

Useat kaupungit ovat tehneet viime aikoina päätöksiä kotihoidon pysäköintitunnuksen käyttöönotosta. Yhteistä kuntien päätöksille on ollut se, että käytännössä kaikki kunnat, jotka ovat ottaneet luvan täysimääräisenä käyttöön, perivät sen myöntämisestä maksun. Maksua on perusteltu etenkin prosessista syntyvillä hallinnollisilla kuluilla. Tampereella kustannuksia aiheutuu myös tietojärjestelmän pienestä kehittämisestä, sen ylläpidosta sekä lupiin liittyvästä asiakaspalvelusta. Pysäköintitunnuksen hintatasoksi on kuntien kesken asettunut n. 100 €/vuosi, joskin vaihtelua esiintyy jonkin verran molempiin suuntiin. Tampereella käytössä olevat yritysten pysäköintiin tarkoitetut luvat maksavat tällä hetkellä yhdellä yrityspysäköintilupa-alueella 490 €/vuosi tai 40,80 €/kk ja yrityksille kaikille alueille myönnettävä Z-lupa 1000 €/vuosi. Kotihoidon pysäköintiluvalle sekä tukipalveluille myönnettävälle Z-luvalle on Tampereellakin syytä määritellä oma hintatasonsa, joka tässä vaiheessa on linjassa muiden suomalaisten kuntien ratkaisujen kanssa. Kaupungin itse tuottamassa palvelussa maksun periminen ei kuitenkaan ole tarkoituksenmukaista, koska käytännössä tällöin raha siirtyisi kaupungin sisällä palvelualueelta toiselle.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Otetaan käyttöön kotihoidon pysäköintilupa, jota voidaan myöntää kaupungin oman palvelutuotannon lisäksi myös yksityisille yrityksille, yhdistyksille tai julkisyhteisöille tieliikennelain 190 a §:ssä määriteltyjä kotihoidon tehtäviä varten, mutta ei näiden tukipalveluille.

Kotihoidon tukipalveluille voidaan myöntää yrityspysäköintiin tarkoitettuja Z-lupia kaupungin harkinnan mukaan.

Luvat ovat kaupungin sisäisessä palveluntuotannossa maksuttomia. Ulkoisille palveluntuottajille lupien hinta on 150 €/vuosi tai 12,50 €/kk.

Lupien kesto on 1-12 kk kerrallaan.

Yhteen lupaan voi liittää maksimissaan 3 ajoneuvoa.

Pysäköintioikeuden myöntää päätöksellään liikennejärjestelmän suunnittelu -yksikön suunnittelupäällikkö.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kinnusen esteellisyys päättyi ja hän palasi kokoukseen.

Esteellisyys

  • Katja Kinnunen ilmoitti olevansa esteellinen asian käsittelyyn palvelussuhteen vuoksi. Esteellisyys todettiin hallintolain 28 §:n 1 momentin 4) kohdan perusteella. Kinnunen poistui kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Kokouskäsittely

Elina Karppinen poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Pekka Stenman, Ari Vandell, Tuula Somppi, Tuula Haapio, Outi Aaltonen, Johanna Loukaskorpi, Taru Kuosmanen, Janne Lindberg

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.