Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 24.2.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 31 Avustuksen myöntäminen 4H-yhdistyksen liikkuvan BusinessLab:n toteuttamiseen 

TRE:1133/02.02.01/2021

Valmistelija

  • Antikainen Timo, Elinkeinojohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Elinkeinojohtaja Timo Antikainen, puh. 050 321 1279, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

4H-järjestö on useissa maissa toimiva lasten- ja nuortenjärjestö, jonka toimintaan kuuluvat esimerkiksi kerhot. Järjestön tunnussanat tulevat sanoista "head, hands, heart and health", jotka on käännetty suomeksi "harkinta, harjaannus, hyvyys ja hyvinvointi".

4H-toimintaa järjestetään 6 – 28 -vuotiaille lapsille ja nuorille. Vanhemmille lapsille järjestö tarjoaa erilaisia koulutuksia ja kursseja, jotka opastavat nuorta kohti työelämää. 4H-järjestössä kehitettiin kymmenen vuotta sitten 4H-yritys, jonka voi perustaa jo 13-vuotiaana ja harrastuksenomaista yritystoimintaa voi jatkaa aina 28-vuotiaaksi asti. Nuori saa tuekseen yritysohjaajan ja hän käy 4H-yrityskurssin. 4H-yritystoiminta tapahtuu koulupäivän ulkopuolella omalla vapaa-ajalla. 4H-yrittäjyys on mahdollistanut yrittäjyyden myös sellaisille nuorille, joiden lähipiirissä ei ole yrittäjiä. 4H-yritysten lukumäärä on noussut joka vuosi ja vuonna 2019 Suomessa toimi 1412 4H-yritystä.

Suomen 4H-liitto on kehittänyt 4H-yrittäjyyden laajentamiseen 4H BusinessLab -konseptin. Konsepti on käynnistety toissa vuonna Helsinkiin, Seinäjoelle ja Ouluun. Toimintamalli on saanut nuorissa erittäin positiivisen vastaanoton. Poikkeuskeväänä 2020 4H-yritys kiinnosti nuoria erityisen paljon, koska perinteiset kesätyöt vähentyivät ja 4H-yritys on mahdollisuus nuoren työllistää itse itsensä. Tuleva kesä on myös haaste nuorten työllistymiselle.

Suomen 4H-liitto on saanut käynnistämistuen BusinessLab toimintaan viime vuonna Tampereen Kauppayhdistyksen säätiöltä. Vuosille 2021 – 2022 säätiö on luvannut jatkorahoituksen. Osarahoitusta yhdistys hakee Tampereen seutukunnan kunnilta ja etsii myös muita yhteistyökumppaneita. Rahoitus käytetään mm. yrityskoordinaattorin palkkaamiseen, matkakuluihin, materiaaleihin ja nuorten yrityskurssien kuluihin. Tampereen 4H-yhdistys hakee kaupungilta liikkuvan BusinessLab-konseptille 9000 euroa vuosille 2021 – 2022 kummallekin. 

4H-toiminta kannustaa nuoria yrittäjyyteen. Yhdistyksen toiminta tukee kaupungin tavoitteita lasten- ja nuorten hyvinvointierojen kaventamisessa sekä nuorten koulutus- ja työllistymispolkujen varmistamisessa. Nuorten yrittäjyys alentaa kynnystä aikuisiän yrittäjyydelle ja tukee näin startup- toiminnan kasvattamista kaupungissa tulevaisuudessa, mikä puolestaan kuuluu elinvoima- ja osaamislautakunnan vuoden 2021 palvelu- ja vuosisuunnitelman tavoitteisiin.

Avustuksia myönnettäessä on otettu huomioon valtiontukisäätely. Tampereen kaupunki maksaa avustukset yhdessä tai useammassa erässä ilman avustuksen saajan laskutusta, kun päätös on lainvoimainen.  Avustuksen saajan on järjestettävä kirjanpito ja muu seuranta siten, että avustuksen tarkoituksenmukaista käyttöä voidaan luotettavasti seurata ja arvioida.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Myönnetään Tampereen 4H-yhdistyksen liikkuvan BusinessLab-konseptille 9000 euroa vuodelle 2021.

Tuki ensi vuodelle myönnetään tammikuussa 2022 ehdolla, että kaupunginvaltuusto myöntää talousarviossaan tarvittavan määrärahan.

Avustus maksetaan kustannuspaikalta 154051, Elinkeinopalvelut.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Timo Antikainen, Tampereen 4H-yhdistys, Pauliina Laisi, Tatjaana Julin, Maija Sihvonen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.