Kaupunginvaltuusto, kokous 22.2.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 27 Pormestarin ja apulaispormestarien palkka tulevalla valtuustokaudella 2021-2024 

TRE:797/01.03.01/2021

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja, Juha.Yli-Rajala@tampere.fi

Perustelut

Kuntalain 80 §:n mukaan valtuusto päättää päätoimiselle ja osa-aikaiselle luottamushenkilölle maksettavasta kuukausipalkasta ja korvauksista. Palkkatermistä huolimatta pormestari ja apulaispormestari ovat kunnallisia luottamushenkilöitä. Heillä on oikeus saada sosiaalietuuksia kuten vuosilomaa, sairauslomaa ja perhevapaata sekä työterveyshuollon palveluja samoin perustein kuin kunnallisella viranhaltijalla ja luottamustoimesta kertyy eläkettä julkisten alojen eläkelain mukaisesti.

Pormestarin ja apulaispormestarien palkasta on päätetty kuluvalle valtuustokaudelle kaupunginvaltuustossa 20.2.2017 § 39. Tällöin päätettiin pormestarin palkka 14 625 euroa pidettäväksi ennallaan, koska palkkataso vastasi suurten kaupunkien vastaavia palkkoja. Apulaispormestareiden palkkaa korotettiin 989 eurolla 7 500 euroon.

Kaupunginvaltuusto teki 23.4.2018 § 74 pormestarin ja apulaispormestareiden palkkoihin viiden prosentin leikkauksen osana talouden tasapainottamisohjelmaa 1.5.2018 alkaen.

Nyt esitetään pormestarin ja apulaispormestareiden palkkojen palautusta entiselle, vuonna 2017 päätetylle tasolle.

Pormestarin kiinteäksi kokonaispalkaksi esitetään 14 625 euroa/kuukausi ja apulaispormestarien kiinteäksi kokonaispalkaksi esitetään 7 500 euroa/kuukausi vuonna 2021 alkavan toimikauden alusta alkaen.

Mikäli valtuusto kuntalain 34 §:n mukaan erottaa kesken toimikauden pormestarin tai apulaispormestarin, esitetään suoritettavaksi ns. irtisanomiskorvauksena kuukauden palkkaa vastaava rahakorvaus.

Esitettävän palkan ja matkapuhelinta koskevan luontoisedun lisäksi ei suoriteta muita palkkaetuuksia eikä kokouspalkkioita.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja, Juha.Yli-Rajala@tampere.fi

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Pormestarin kiinteä kokonaispalkka on 14 625 euroa/kuukausi ja apulaispormestareiden kiinteä kokonaispalkka on 7 500 euroa/kuukausi 1.6.2021 alkaen.

Pormestarille ja apulaispormestareille myönnetään luontoisetuna matkapuhelimen käyttöoikeus. Muita palkkaetuuksia tai kokouspalkkioita ei makseta. 

Mikäli pormestari tai apulaispormestari erotetaan kesken toimikauden, suoritetaan hänelle korvauksena kuukauden palkkaa vastaava rahakorvaus.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden lakimies Riikka Viitaniemelle. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Asian käsittelyn kuuluessa Lassi Kaleva teki seuraavan muutosehdotuksen:

"Kaupunki pitää pormestarien ja apulaispormestarien palkat nykyisellä tasollaan."

Puheenjohtaja tiedusteli Kalevan muutosehdotuksen saamaa kannatusta ja totesi sen rauenneen kannattamattomana.

Valmistelija

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Hallintojohtaja Heli Hirvelä, puh. 050 434 5466, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätösehdotus oli

Pormestarin kiinteä kokonaispalkka on 14 625 euroa/kuukausi ja apulaispormestareiden kiinteä kokonaispalkka on 7 500 euroa/kuukausi 1.6.2021 alkaen.

Pormestarille ja apulaispormestareille myönnetään luontoisetuna matkapuhelimen käyttöoikeus. Muita palkkaetuuksia tai kokouspalkkioita ei makseta. 

Mikäli pormestari tai apulaispormestari erotetaan kesken toimikauden, suoritetaan hänelle korvauksena kuukauden palkkaa vastaava rahakorvaus.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Lassi Kaleva teki seuraavan muutosehdotuksen:

Kaupunki pitää pormestarien ja apulaispormestarien palkat nykyisellä vuoden 2020 tasollaan.

Kannatus: Aarne Raevaara

Puheenjohtajan äänestysesitys: kaupunginhallituksen ehdotus JAA, Kalevan muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: kaupunginhallituksen ehdotus hyväksyttiin äänin 56-8, tyhjää 3.

 

Äänestystulokset

  • Jaa 56 kpl 84%

    Salazar Natalia Rincón, Maija Kajan, Ari Wigelius, Peter Löfberg, Olli-Poika Parviainen, Matti Höyssä, Irja Tulonen, Oras Tynkkynen, Pekka Salmi, Riitta Ollila, Ilkka Porttikivi, Petri Rajala, Petri Siuro, Sirpa Pursiainen, Anneli Kivistö, Atanas Aleksovski, Esa Kanerva, Anneli Taina, Ilpo Sirniö, Miisa Karjalainen, Olga Haapa-aho, Kirsi Kaivonen, Jaakko Stenhäll, Matti Helimo, Jouni Ovaska, Anne Liimola, Kalervo Kummola, Merve Caglayan, Iiris Suomela, Aila Dundar-Järvinen, Tiina Elovaara, Mikko Aaltonen, Juhana Suoniemi, Minna Minkkinen, Inna Rokosa, Anna-Kaisa Ikonen, Henri Backman, Antti Ivanoff, Jukka Gustafsson, Kalle Kiili, Pia Viitanen, Noora Tapio, Anne-Mari Jussila, Vilhartti Hanhilahti, Reeta Ahonen, Aleksi Jäntti, Matti Järvinen, Ilkka Sasi, Sinikka Torkkola, Johanna Loukaskorpi, Jaakko Mustakallio, Lauri Lyly, Jouni Markkanen, Sofia Vikman, Sanna Marin, Leena Kostiainen

  • Ei 8 kpl 12%

    Aarne Raevaara, Lasse Oksanen, Veikko Vallin, Heikki Luoto, Lassi Kaleva, Sakari Puisto, Sari Tanus, Erkki Axen

  • Tyhjä 3 kpl 4%

    Ulla-Leena Alppi, Yrjö Schafeitel, Milka Hanhela

Tiedoksi

Juha Yli-Rajala, Niina Pietikäinen, Heli Hirvelä, Riikka Viitaniemi, Jouko Aarnio, Ritva Vakkuri, palkat

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

 Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

 Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa  (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa muutosta hakea myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
 - valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
 - päätös, johon haetaan muutosta
 - miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
 - päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
 - todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
 - asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 260 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.