Keskusvaalilautakunta, kokous 18.3.2021

§ 30 Kuntavaalien 2021 siirron vaikutukset ennakkoäänestyspaikkoihin ja niiden aukioloaikoihin 

TRE:7264/00.00.02/2020

Valmistelija

  • Korhonen Katja, Lakimies

Valmistelijan yhteystiedot

Keskusvaalilautakunnan 2. sihteeri Katja Korhonen puh. 040 1286993,  etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Valtioneuvosto antoi 12.3.2021 hallituksen esityksen eduskunnalle laiksi vuoden 2021 kuntavaalien siirtämisestä (HE 33/2021). Lakiehdotus on tällä hetkellä perustuslakivaliokunnan käsittelyssä ja sen on ehdotettu tulemaan voimaan maaliskuussa 2021.

Lakiehdotuksessa ehdotetaan, että kuntavaalien kotimaan ennakkoäänestysaika alkaisi yhtä viikkoa aikaisemmin kuin normaalisti ja ennakkoäänestys kestäisi yhteensä 14 päivää. Ehdotuksella pyritään yhtäältä siihen, että äänestyspaikat eivät ruuhkautuisi ja toisaalta myös siihen, että eristykseen ja karanteeniin määrättyjen äänioikeutettujen äänestäminen normaaliin tapaan voisi mahdollistua nykyistä paremmin, kun heidän käytettävissään olisi 14 ennakkoäänestyspäivää ja yksi vaalipäivä yhteensä 18 päivän ajanjaksolla.  Kuntavaalien ennakkoäänestysaika on ehdotuksen mukaan 26.5-8.6.2021.

Vaalilain 9 §:n mukaan ennakkoäänestyspaikkoja ovat muun muassa ne kotimaan yleiset ennakkoäänestyspaikat, joiden lukumäärästä ja sijainnista kunnanhallitus päättää ja joita on oltava, jollei erityisestä syystä muuta johdu, jokaisessa kunnassa vähintään yksi. Kaupunginhallitus päättää vaalilain 48 §:n mukaisesti myös ennakkoäänestyspaikkojen aukioloajoista. Kaupunginhallituksen on myös huolehdittava siitä, että Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämään äänestyspaikkarekisteriin merkitään jokaisen kunnassa olevan yleisen ennakkoäänestyspaikan nimi, käyntiosoite, aukiolopäivät ja päivittäiset aukioloajat sekä muut oikeusministeriön määräämät tiedot.

Muuttuneessa tilanteessa ja uudessa ennakkoäänestysajankohdassa on tarkoituksenmukaista noudattaa pitkälti aikaisempaa Tampereen kaupunginhallituksen antamaa päätöstä 18.1.2021 § 21 yleisten ennakkoäänestyspaikkojen sijainnista sekä aukioloajoista. Jotakin muutoksia on kuitenkin muuttuneen tilanteen johdosta tarpeellista tehdä.

Ennakkoäänestyspaikat ja –ajat tulee uuden aikataulun mukaisesti merkitä vaalitietojärjestelmään (VAT). 8. huhtikuuta klo 12. mennessä. Tiukan aikataulun johdosta on tarkoituksenmukaista, että keskusvaalilautakunnan sihteerit valmistelevat ehdotuksen siirrettyjen kuntavaalien ennakkoäänestyspaikoista ja -ajoista suoraan kaupunginhallitukselle. Tampereen kaupunginhallituksen arvioitu kokouspäivä asialle on 29.3.2021.

 

Päätösehdotus oli

Keskusvaalilautakunnalle annetaan tilannekatsaus kuntavaalien siirrosta aiheutuvista muutoksista kuntavaalien ennakkoäänestyksessä.

Valtuutetaan keskusvaalilautakunnan sihteerit tekemään kaupunginhallitukselle ehdotus Tampereen kaupungin yleisistä ennakkoäänestyspaikoista ja niiden aukioloajoista kuntavaalien ennakkoäänestykseen 26.5-8.6.2021 edellyttäen, että vaalilain muutos tulee voimaan.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.