§ 15 Lausunto Kangasalan kaupungin Kuuselantien asemakaavan nro 861 osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta

Lataa  Kuuntele 

TRE:1881/10.02.01/2021

Päätöspäivämäärä

15.4.2021

Päätöksen tekijä

Z/Apulaispormestari, yhdyskuntapalvelut, joukkoliikennepalvelut sekä jätehuoltopalvelut (2017-2021)

Valmistelijan yhteystiedot

Yhdyskuntasuunnittelupäällikkö Hanna Montonen, puh. 040 801 6952, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Katri Naulo, puh. 040 801 6003, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Kangasalan kaupungin lausuntopyyntö Saarenmaan Kuuselantie asemakaavan nro 861 osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta.

Päätös

Annetaan Kangasalan kaupungille asiassa oheinen lausunto.

Lausunnot

Kangasalan kaupunki on asettanut vireille Kuuselantien asemakaavan nro 861 Saarenmaan alueella kuntarajalla. Kaavan tavoitteena on tutkia Kuuselantien ympäristön ja kulkureittien kehittämismahdollisuudet. Liutun alueelta on tarve kulkea Hervannan suuntaan. Kuuselantien väylä sopii luonteeltaan heikosti läpikulkureitiksi. Asemakaavoituksessa tutkitaan mahdollisuus tuoda uusi kulkuväylä ranta-asutuksen eteläpuolelta ja samalla täydentää asutusta houkuttelevalla paikalla. Toiveita on myös Kuuselantien vapaa-ajan asuntojen osoittamisesta vakituiselle asumiselle. Tämän muutoksen edellytyksiä tarkastellaan kaavatyössä. Samalla alueella huomioidaan ekologiset ja virkistykselliset arvot ja yhteydet sekä järvimaisema. Keskeinen tavoite on siis kehittämisvaihtoehtojen muodostaminen ja vertailun kautta toiminnallisesti, taloudellisesti ja esteettisesti mieluisan kokonaisratkaisun löytyminen.

 Tampereen kaupunki ilmoittautuu osalliseksi Saarenmaa Kuuselantien asemakaavaan nro 861 ja edellyttää mahdollisuutta lausua asemakaavaluonnoksesta. Kaava-alue-rajautuu Tampereen puolella asemakaavoittamattomaan alueeseen, jossa on voimassa kantakaupungin yleiskaava 2040, jossa alue on loma-asuntoaluetta, ohjeellista keskuspuistoverkoston kehittämisaluetta, Viinikanojan valuma-aluetta ja kemikaalilaitoksen konsultointivyöhykettä. Vireillä olevan kantakaupungin vaiheyleiskaavassa, valtuustokausi 2017 - 2021, tarkistetussa ehdotuksessa suunnittelualue rajautuu ohjeellisen keskuspuistoverkoston kehittämistarvealueeseen ja alueella on yleismääräyksiä koskien yhdyskuntarakennetta, viherympäristöä ja vapaa-ajanpalveluita, kulttuuriperintöä sekä kestävää vesitaloutta, ympäristöterveyttä ja yhdyskuntateknistä huoltoa.

Kangasalan kaupungin Saarenmaan vireillä olevassa osayleiskaavassa on turvattu liikenneyhteydet Tampereen puolen loma-asuntoalueelle. Asemakaavassa on huomioitava tämä osayleiskaavan tavoite. Tampereen kaupunki katsoo, että asemakaavassa liikenne tulee suunnitella ja osoittaa Liutun ja Kangasalan suuntaan, ei Tampereen katuverkkoon. Lisäksi on toivottavaa, että asemakaavasuunnittelussa tehdään kokonaisarvio kuntarajan yli koskien Kaukajärven rannan loma-asuinrakentamista, pysyvää asuinrakentamista sekä rannan virkistysyhteyttä.

 

Allekirjoitus

Apulaispormestari Aleksi Jäntti