§ 99 Titaaniuunin luovutussopimuksen hyväksyminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:2797/02.07.02/2021

Päätöspäivämäärä

13.4.2021

Päätöksen tekijä

Johtaja, ammatillinen koulutus

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelupäällikkö Harri Jokinen, puh. 040 806 3056, etunimi.t.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johtaja, ammatillinen koulutus Outi Kallioinen, puh. 044 423 5473,  etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Päätöksen perustelut

Tampereen seudun ammattiopisto hankki 2000-luvun alkupuolella titaanivalu- ja matalapainevalujärjestelmän osana valimoalan valtakunnallista koulutuksen organisoimista. Koulutuksen organisoimisen taustalla oli valimoinstituutin perustamisesta tehty sopimus vuonna 1995. Silloisen sopimuksen yhteistyökumppaneina oli Tampereen teknillinen korkeakoulu ja Tampereen ammattikorkeakoulu. Organisaatio oli kevyt sopimuspohjainen työyhteisö, jonka toiminnan tavoitteena oli suomalaisen valimotekniikan valimoteollisuuden kaikinpuolinen tukeminen niin tutkimustoimintaan kuin myös kattavaan valimoalan koulutukseen. 

Vuoden 1995 jälkeen tehtiin myös useampia yhteistyösopimuksia 2009, 2012 ja 2014 valimotoimintaan liittyen eri yhteistyötahojen kanssa. Valimoinstituutin tilanne on kuitenkin muuttunut merkittävästi viimeisen vajaan kymmenvuoden aikana. Elinvoima- ja osaamislautakunnalle on toimitettu selvitys 12.6.2019, jossa on todettu, että kaikki alkuperäiset sopimuskumppanit ovat vetäytyneet valimoalan toiminnasta ja yhteistyön kariutuminen on johtanut siihen, että valimoinstituutti ei ole pystynyt toimimaan enää alkuperäisen toiminta-ajatuksensa mukaisesti. Tampereen seudun ammattiopisto tarjoaa valimoalan koulutusta jatkossa yhteistyössä työelämän kanssa työelämän toimintaympäristöissä. 

2000-luvun alkupuolella hankittu titaanivalu- ja matalapainevalujärjestelmä jäi sille asetetuista tavoitteista. Sen tavoitteena oli saattaa muotti- sekä erikoismateriaalien valulaboratorioiden varustelu nykyaikaisen opetus-, tutkimus- ja kehitystoiminnan edellyttämälle tasolle ja laajentaa oppilaitosten ja valimoalan yritysten välistä yhteistyötä. Tampereen seudun ammattiopiston titaanivalu- ja matalapainevalujärjestelmä tarvikkeineen on ollut varastoituna kolmannen osapuolen tiloissa viimeiset kymmenen vuotta eikä laitteisto ole ollut tänä aikana aktiivisessa käytössä. Hepolamminkadun Valimoalan koulutuksen tilat ovat muutettu rakennusalalle soveltuviksi, eikä titaanivalu- ja matalapainevalujärjestelmälle ole enää soveltuvaa tilaa Hepolamminkadun toimipisteessä. 

Tevo Lokomo Oy on vahvistamassa yrityselämän kanssa tehtävää valimoalan yhteistyötä. Yritys on valmis huolehtimaan titaanivalu- ja matalapainevalujärjestelmän toimintakuntoon asentamisesta omassa toimintaympäristössään. Tevo Lokomo Oy sitoutuu myös siihen, että Tampereen seudun ammattiopisto voi käyttää titaanivalu- ja matalapainevalujärjestelmää opetuskäytössä.

Johtajan, ammatillinen koulutus päätösvalta asiassa perustuu palvelualueen johtajan päätökseen 17.2.2021 § 31 Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen toimintasääntö. (Toimintasäännön liite: Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtajan toimivallan siirtäminen 1.3.2021 alkaen.)

 

Päätös

Hyväksytään Tampereen seudun ammattiopiston (y-tunnus 0211675-2) ja Tevo Lokomo Oy:n (y-tunnus 2667194-5) välinen luovutussopimus Tampereen seudun ammattiopiston omistamasta titaanivalu- ja matalapainevalujärjestelmästä. 

Luovutussopimus allekirjoitetaan, kun päätös on saanut lainvoiman.

Allekirjoitus

Johtaja Outi Kallioinen