§ 92 Kulttuuripääkaupunkihankkeen EU-raadin vierailun käsikirjoitus ja ohjaus pienhankintana ilman kilpailutusta

Lataa  Kuuntele 

TRE:3459/02.07.01/2021

Päätöspäivämäärä

7.5.2021

Päätöksen tekijä

Johtaja, elinvoiman palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Projektipäällikkö Päivi Harri, puh. 044-​4811054,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Suunnittelija Tiia Joki, puh. 040 576 8684, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupunginhallitus päätti 28.5.2018 kokouksessaan, että Tampere hakee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026 ja käynnisti hakua koskevan hankkeen. Tampereen haussa on pääkuntakumppanina mukana Mänttä-Vilppulan kaupunki ja kuntakumppaneina 18 muuta Pirkanmaan kuntaa. Euroopan unionin kulttuuripääkaupunkistatuksista vuodelle 2026 toinen on varattu Suomelle. Valinnan suomalaisista ehdokkaista tekee EU:n kansainvälinen asiantuntijaraati kaksivaiheisella hakuprosessilla, joka päättyy 2.6.2021.

Hankkeen hakemus on 100-sivuinen englanninkielinen kirja, jossa vastaa EU:n valintakriteerien (Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 445 /2014/EU) perusteella määriteltyihin kysymyksiin. EU:n kansainvälisen raadin arvioitavaksi 23.4.2021 jätetty hakukirja, EU raadin vierailu Tampereella ja hankkeen esittely kysymys- ja vastausosioineen ratkaisevat, tuleeko Tampereen kaupungista Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026. Hakemus sisältää laajan kulttuuriohjelman, joka on tarkoitus toteuttaa kulttuuripääkaupunkivuonna ja sitä edeltävinä vuosina. Yksi keskeisistä kriteereistä onnistuneessa hakemuksessa on laajan ohjelman taiteellinen ja kulttuurinen ja kansainvälinen sisältö. Lisäksi on tärkeää, että EU-raadin vierailu ja hankkeen esittely vakuuttavat raadin jäsenet taiteellisen ohjelman sisällöstä ja Tampereen vetovoimaisuudesta 2026 kulttuuripääkaupunkina.

Taiteellisen sisällön valmisteluun ja sen esittelyyn on ollut tarpeen hankkia asiantuntijapalveluita kulttuuri- ja taidekentän monipuolisesti tuntevalta kokeneelta osaajalta. Asiantuntijatyölle on tarve seuraavilla osa-alueilla: Asiantuntijatyö erityisesti taiteellisen strategian ja ohjelmakokonaisuuksien linjaaminen Artistic Boardin jäsenenä, verkostojen hyödyntäminen kokonaisuuksien rakentamisessa, EU-raadin vierailun sisältökokonaisuuden suunnittelu, käsikirjoittaminen ja toteuttaminen sekä mahdolliset hankkeen esittely ja kysymys- ja vastaustilaisuuteen liittyvät työt.

Marika Vapaavuorella on laaja kokemus ja osaaminen alalta, ja paikallisena henkilönä tuntee kaupungin ja alueen kulttuuriolosuhteet erittäin hyvin. Marika Vapaavuoren yritykselle, Kreatiivi Oy:lle on tehty taiteellista strategiaa ja ohjelmakokonaisuuksia Artistic Boardin jäsenenä linjaava asiantuntijasopimus, 14 000 eur, 1.11.2020. EU-raadin vierailun varmistuttua, hanke tarvitsee sen suunnitteluun, käsikirjoittamiseen ja toteuttamiseen asiantuntijan, joka tuntee hakukirjan ja suunnitellun kulttuuriohjelman sisällön perusteellisesti. Hanke katsoo, että haun onnistumiseksi tilattavaa ohjaus- ja käsikirjoitustyöhön tarvittavaa suunnitellun ohjelmiston yhtä syvällistä tuntemusta ei ole tarjolla muilla toimittajilla, eikä työn kilpailuttaminen ole tarkoituksenmukaista sen erityisestä laadusta johtuvista syistä.

Hallintosäännön 37 §:n kohdan 4) mukaan palvelualueen johtaja päättää irtaimen omaisuuden sekä palvelujen hankinnasta palvelu- ja vuosisuunnitelman rajoissa

Päätösesitys perusteluineen tulee julkiseksi vasta päätöksenteon jälkeen ja asiakirjat ovat liikesalaisuuksia lukuun ottamatta julkisia sopimuksen tekemisen jälkeen sekä asianosaisjulkisia hankintapäätöksen jälkeen (laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 621/1999). Hankinnasta laaditaan toimeksiantosopimus. Hankinta sitoo Tampereen kaupunkia, kun hankintasopimus on allekirjoitettu. Asiakirjoja säilytetään Tampereen kaupungin sähköisessä arkistossa. Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman.

Hallintosäännön 37 §:n kohdan 4) mukaan palvelualueen johtaja päättää irtaimen omaisuuden sekä palvelujen hankinnasta palvelu- ja vuosisuunnitelman rajoissa.

 

Päätös

Hankitaan asiantuntijatyö Kreatiivi Oy:ltä hintaan 4500 €  (alv 0%). Hankkeen aiemmat hankinnat Kreatiivi Oy:ltä ovat olleet 14 000 € (alv 0%). Kustannukset maksetaan kustannuspaikalta 154052. Hankinnasta tehdään hankintasopimus,​ joka on kaupunkia sitova vasta,​ kun sopimus on allekirjoitettu. Tapahtumajohtaja Perttu Pesä valtuutetaan allekirjoittamaan hankintasopimus.

Allekirjoitus

Johtaja Teppo Rantanen