§ 54 Bussipysäkin siirto Hämeenpuisto 18:sta Hämeenpuisto 20 kohdalle

Lataa  Kuuntele 

TRE:3984/08.01.02/2021

Päätöspäivämäärä

24.5.2021

Päätöksen tekijä

Suunnittelupäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue, liikennejärjestelmän suunnittelu

Valmistelijan yhteystiedot

liikenneinsinööri Katja Seimelä

Lisätietoja päätöksestä

suunnittelupäällikkö Ari Vandell

Päätöksen perustelut

 

Hämeenpuistossa muutettiin pysäkin paikkaa vuonna 2018, kun aikaisemman pysäkin kohdalla Hämeenpuisto 14:ssa alkoi julkisivuremontti. Tuolloin tarkasteltiin pysäkin sijoittamismahdollisuuksia Hämeenpuisto 20:n eli pääkirjasto Metson kohdalle. Sijoittaminen siihen ei kuitenkaan ollut mahdollista, koska Puutarhakatu toimi raitiotien rakentamisen vuoksi Hämeenkatua korvaavana bussireittinä ja bussien kääntyminen Puutarhakadulta etelään Hämeenpuistoon vaati Metson kohdalla koko ajoradan käyttöä. Metson kohdalta poistettiin myös kadunvarsipysäköinti bussien kääntymisen ja liikenteen sujuvuuden varmistamiseksi. Uusi pysäkki jouduttiin sijoittamaan Hämeenpuisto 18 kohdalle asukkaiden vastustuksesta huolimatta. Asukkaille luvattiin tutkia pysäkin sijaintia uudelleen bussiliikenteen poistuessa Puutarhakadulta.

 Bussiliikenne siirtyy Puutarhakadulta takaisin Hämeenkadulle kesäliikennekauden alkaessa 7.6.2021, joten liikennejärjestelmän suunnittelussa on tutkittu bussipysäkin siirtämismahdollisuuksia Hämeenpuisto 18:sta Metson kohdalle. Pysäkkitoiminnan haasteena on bussien tarve kääntyä vasemmalle Hämeenkadulle, mikä edellyttää välittömästi pysäkiltä lähdön jälkeen kaistan vaihtamista vasemmalle kaistalle. Pysäkin siirron vaikutuksia Hämeenpuiston eteläisen ajosuunnan sekä Hämeenpuiston ja Pirkankadun liittymän toimivuuteen on tutkittu simuloimalla. Simuloinnilla on osoitettu, ettei pysäkin siirtämisellä ole merkittäviä vaikutuksia bussien tai muun liikenteen toimivuuteen tavanomaisilla bussimäärillä. Sepänkadun sillan ollessa suljettuna vuoden 2022 kesään asti, Hämeenpuistossa on poikkeuksellisen paljon bussiliikennettä. Tämän tilapäisjärjestelyn ajan voi olla mahdollista, että pysäkiltä lähtö ja kaistanvaihto aiheuttavat hetkittäin viiveitä bussiliikenteelle ja/tai autoliikenteen jonoutumista. Tilapäisjärjestelyjen aikana pysäkillä on samanaikaisesti kaksi bussia. Kahden bussin ollessa nykyisellä pysäkillä samanaikaisesti on ajo Hämeenpuisto 16 pysäköintiin estynyt. Metson kohdalla on tilaa kahden bussin pysäkille.

 

Päätös

 

Hämeenpuisto 18 kohdalla oleva bussipysäkki siirretään Hämeenpuisto 20 kohdalle ja Hämeenpuisto 18 kohdalle merkitään 3 kadunvarsipysäköintipaikkaa.

 Liikennemerkkimuutoksista on laadittu suunnitelma nro 1/21475.

 

Allekirjoitus

suunnittelupäällikkö Ari Vandell