§ 19 Lausunto Tampereen kaupungin vesilupahakemuksesta

Lataa  Kuuntele 

TRE:5187/11.01.02/2020

Päätöspäivämäärä

26.5.2021

Päätöksen tekijä

Z/Apulaispormestari, yhdyskuntapalvelut, joukkoliikennepalvelut sekä jätehuoltopalvelut (2017-2021)

Valmistelijan yhteystiedot

Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen, puh. 040 800 4908, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Katri Naulo, puh. 040 801 6003, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto pyytää Tampereen kaupungin kaavoitusviranomaiselta lausuntoa Tampereen kaupungin vesilain mukaisesta lupahakemuksesta, joka koskee Naistenlahden sataman vesistötäyttöä ja aallonmurtajan leventämistä sekä valmistelulupaa. Lausuntoa pyydetään 9.6.2021 mennessä, LSSAVI/12677/2020.

Suunnittelukohteena on Tampereella Näsijärvessä Naistenlahden sataman aallonmurtajan laajennus ja Naistenlahden eteläreunaan tuleva täyttö, joka rakennetaan pysyvän ponttiseinän suojassa. Suunnittelukohdetta rajaa olemassa oleva aallonmurtaja.

Kohteen lähin katuosoite on Kekkosenkatu. Suunnittelualue sijaitsee kiinteistöllä 837-109-9906-0 ja rajautuu kiinteistöihin 837-109-428-3, 837-109-428-6 ja 837-109-428-5. Alueet omistaa Tampereen kaupunki.

Naistenlahti on toiminut satama-alueena 1800-lähtien ja on edelleen vilkas veneilysatama. Etelänpuoleisen täytön tarkoituksena on parantaa kulkuyhteyksiä satama-alueen ohi. Täyttö mahdollistaa kävelyreitin Näsijärven rantaa pitkin keskustan ja lännen suunnasta Lapinniemeen, Rauhaniemeen ja edelleen Kaupin laajoille viher- ja virkistysalueille. Rantaa levitetään noin 6 metriä nykyistä ulommas, jotta rantaan saadaan jalankulkuyhteys. Lännestä Massunlahden puistosta kohti itää levitys tehdään teräsponttiseinällä ja louhetäytöllä sataman veneenlaskuluiskaan saakka. Sataman itäpuolella on yhä täyttämätöntä luonnonkalliorantaa, jota ei täytetä. Tällä osuudella kävely-yhteys rakennetaan kalliota myötäillen puurakenteisena ulokkeena. Naistenlahden eteläosaan suunnitellun, täytön kokonaispinta-ala on noin 3600 m2 ja tarvittavan louhetäytön määrä yhteensä noin 9000 m3.

Suunniteltu aallonmurtajan laajennus jatkaa nykyistä etelärannan aallonmurtajan kulmaa noin 7 metriä koilliseen. Suunnitellun vesistötäytön kokonaispinta-ala on noin 150 m2 ja tarvittavan louhetäytön määrä on noin 2000 m3.

 

Päätös

Annetaan Länsi- ja Sisä- Suomen aluehallintovirastolle oheinen lausunto.

Lausunnot

Maakuntakaava

Pirkanmaan maakuntavaltuusto hyväksyi Pirkanmaan maakuntakaavan 2040 kokouksessaan 27.3.2017. Maakuntakaavan hyväksymispäätös tuli lainvoimaiseksi korkeimman hallinto- oikeuden päätöksellä 24.4.2019. Maakuntakaavassa 2040 alue on osoitettu keskustatoimintojen alueeksi (C). Lisäksi alue kuuluu kaupunkiseudun keskusakselin kehittämisvyöhykkeeseen. Alueen eteläpuolelle on maakuntakaavassa osoitettu viheryhteys ja Nurmin suunnasta on alueelle osoitettu voimalinjan yhteystarve.

Yleiskaava

Keskustan strategisessa osayleiskaavassa (kuulutettu voimaan 2.6.2017) alue kuuluu Näsijärven ja Pyhäjärven rantojen kehittämisvyöhykkeeseen. Kehittämisvyöhykkeen kaavamääräyksen mukaan rantojen kehittämisen on vahvistettava Tampereen keskustaa järvenrantakaupunkina. Rantojen maankäyttöä on kehitettävä siten, että rannoille syntyy pääkäyttötarkoituksen lisäksi monipuolisia virkistyspalveluita ja - toimintoja sekä korkeatasoisia virkistäytymiseen soveltuvia alueita. Reittien jatkuvuutta rantojen suuntaisesti ja rantojen saavutettavuutta osana kaupungin keskustaa on parannettava. Alueilla on useita toimivia satamia ja venevalkamia. Niiden toimintaa tulee tukea. Tarkemmassa suunnittelussa määritellään toimintaan liittyvät rakennukset, rakennelmat, laitteet ja sallittu rakentamisen määrä.

Alue kuuluu myös kehitettävään viher- ja virkistysvyöhykkeeseen. Viher- ja virkistysvyöhykkeellä on kehitettävä viher- ja virkistyspalveluiden laatua ja jatkuvuutta siten, että Pyynikin, Kaupin ja Iidesjärven saavutettavuus keskustasta sekä yhteydet järveltä järvelle paranevat. Vyöhykettä tulee kehittää kaupungin viihtyisyys- ja vetovoimatekijänä sekä tärkeänä kaupunkimaiseman osana.

Keskustan osayleiskaavan liikennekartalla Naistenlahden satama- allas on osoitettu satamaksi. Sataman häiriötön toiminta on otettava huomioon suunniteltaessa lähiympäristön maankäyttöä sekä uusia kävelyn ja pyöräilyn yhteyksiä. Sataman rannoilla kulkee tärkeä jalankulun reitti, jonka laatua ja jatkuvuutta on parannettava. Etelärannan suuntaisesti on myös osoitettu seudullinen pyöräilyn pääreitti. Pääreitin laatua on parannettava erottamalla jalankulku ja pyöräily omille väylille. Liittymissä on parannettava turvallisuutta ja sujuvuutta.

Keskustan strategisessa osayleiskaavassa voimalaitoksen alue on osoitettu maankäytöltään erityistoimintojen alueeksi. Voimalaitos on lisäksi osoitettu merkinnällä Naistenlahden voimalaitos, ja kaavamääräyksen mukaan voimalaitoksen toiminnasta aiheutuvat rajoitteet ja suojaetäisyydet on huomioitava ympäröivien alueiden suunnittelussa. Kaavaselostuksessa olevan merkinnän kuvauksen mukaan rajoitteiden ja suojaetäisyyksien huomioiminen edellyttää neuvotteluja pelastusviranomaisen ja voimalaitoksen toiminnasta vastaavien henkilöiden kanssa. Kaavaselostuksessa on kuvattu kartalla voimalaitoksen 0,5 km:n konsultaatiovyöhykkeen sijainti. Osa konsultointivyöhykkeestä sijoittuu kantakaupungin yleiskaavan 2040 alueelle (kuulutettu voimaan 20.1.2020). Yleiskaavamääräyksen mukaan laitoksen konsultointivyöhykkeelle sijoittuvassa maankäytön suunnittelussa on pyydettävä turvallisuus- ja kemikaaliviraston (TUKES) ja pelastusviranomaisen lausunto.

Asemakaava

Rantatäytön kohdalla on voimassa kaupunginvaltuuston 10.10.2011 hyväksymä asemakaava nro 8333, jossa ranta-alue on osoitettu urheilutoimintaa palvelevien rakennusten korttelialueeksi (YU) ja itäpää on osoitettu autopaikkojen korttelialueeksi (LPA-10). Korttelialueen kautta saadaan järjestää ajoyhteys siihen rajoittuville tonteille. Massunlastenpuisto (VP) ulottuu YU-alueen eteläpuolelle.

Aallonmurtajan laajennuksen kohdalla on voimassa 12.1.1976 vahvistunut asemakaava nro 4892. Naistenlahden vesialue on satama-aluetta (LS). Nykyisen aallonmurtajan kohdalle ja siitä lahden yli pohjoisrannalle on merkitty karttaan kaistale merkinnällä hö teollisuuden höyryjohtoa varten. Merkintä viittaa Tampellan lämpökeskukselta Naistenlahden poikki Lapinniemen puuvillatehtaalle rakennettuun höyryputkeen. Lapinniemessä ei enää toimi tehdasta ja putki on purettu vuonna 1987.

Vesistötäytön toteuttaminen aallonmurtajan ja rantareitin laajentamiseksi on asemakaavan mukaista toimintaa ja tukee yleiskaavan tavoitteita kehittää virkistyspalveluita ja - toimintoja sekä korkeatasoisia virkistäytymiseen soveltuvia alueita. Rantareitin kehittämisellä edistetään ja parannetaan myös kaupunkilaisten virkistysreittien jatkuvuutta rantojen suuntaisesti ja rantojen saavutettavuutta osana kaupungin keskustaa. Vesistötäyttö on tässä mielessä myös luonteva jatko Ranta-Tampellan rakentamiselle. Toiminta tukee kaupungin ja kaavoituksen tavoitteita aleen kehittymiselle.

 

Allekirjoitus

Apulaispormestari Aleksi Jäntti