§ 69 Sakupe Oy:n tuottamia tekstiilihuoltopalveluja koskevan sopimuksen hyväksyminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:2474/00.01.06/2021

Päätöspäivämäärä

3.6.2021

Päätöksen tekijä

Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Strategiajohtaja Reija Linnamaa, puh. 040 572 9610 ja hankintapäällikkö Tanja Welin, puh. 040 128 6644, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Mia Helin, puh. 040 570 4065, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Strategiajohtaja Reija Linnamaa:

Kaupungin vuokravaate- ja pesulapalveluiden hankintaan käyttämät Tuomi Logistiikka Oy:n sopimukset ovat päättymässä. Työvaatteiden vuokravaate- ja pesulapalveluita koskeva sopimus päättyy 30.11.2021 ja potilas- ja liinavaatteiden vuokravaate- ja pesulapalveluita koskeva sopimus päättyy 30.9.2022. Palveluntuottajana kummassakin sopimuksessa on Lännen Tekstiilihuolto Oy.

Lindström Group -konserniin kuuluva Comforta Oy on 2020 ostanut Lännen Tekstiilihuolto Oy:n koko osakekannan ja liiketoiminnan, mikä on kaventanut kilpailua siten, että Tampereen kaupungin volyymeillä kilpailua ei enää käytännössä ole. Turvatakseen kaupungin asemaa tekstiilihuollon palvelujen hankkijana Tampereen kaupunginhallitus on kokouksessaan 23.11.2020 § 481 päättänyt merkitä 50 kappaletta Sakupe Oy:n osakkeita. Sakupe Oy on julkisomisteinen in house -yhtiö, jonka tehtävänä on tuottaa omistaja-asiakkailleen tekstiilihuoltopalveluja. Tampereen kaupunki on 23.2.2021 hyväksytty merkittäväksi Sakupe Oy:n osakasluetteloon. Hankintalain 15 §:n edellyttämän määräysvallan toteuttamiseksi Sakupe Oy:n pienosakkailla on oikeus nimetä yhteinen edustaja Sakupe Oy:n hallitukseen. Lisäksi osakkaiden määräysvaltaa on vahvistettu osakaskokouksella, joka muun muassa vahvistaa Sakupe Oy:n strategiset linjaukset. Näin ollen Sakupe Oy on Tampereen kaupungin julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain 15 §:ssä tarkoitettu sidosyksikkö, jolta tehtäviin hankintoihin ei sovelleta kyseistä lakia eikä siinä säänneltyä hankintojen kilpailutusvelvollisuutta.

Tekstiilihuollon palveluiden hankinnasta on neuvoteltu Sakupe Oy:n edustajien kanssa. Kaupungin puolelta neuvotteluihin ovat osallistuneet muun muassa hankintapäällikkö Tanja Welin, aluepalvelupäällikkö Riitta Nieminen, kuntoutuspäällikkö Minna Talonen, tukipalvelupäällikkö Seppo Nikkilä ja lehtori Sari Talonen. Sopimusluonnoksia on myös laitettu kommentoitavaksi muun muassa kehittämisjohtaja Anniina Tirroselle ja kehittämispäällikkö Virva Palomäelle. Sopimusvalmisteluun on myös osallistunut varhaiskasvatuksen edustajia. Konsernihallinnon johtoryhmä kuitenkin linjasi 9.3.2021, ettei varhaiskasvatuksen tekstiilihuoltopalveluita sisällytetä tässä vaiheessa Sakupe Oy:ltä hankittavaan kokonaisuuteen, vaan ne hankitaan hankintalain mukaisella kilpailutusmenettelyllä.

Sopimus koostuu pääsopimuksesta, haltuunottosuunnitelmasta (liite 1), kahdesta asiakasyksikkökohtaisesta liitteestä (Tampereen seudun ammattiopisto, liite 2a ja sosiaali- ja terveyspalveluiden palvelualue liite 2b), henkilötietojen käsittelyn ehtoja koskevasta liitteestä (liite 3), julkisten palveluhankintojen yleisistä sopimusehdoista (liite 4) ja palveluiden tuottamisessa käytettävät alihankkijat yksilöivästä liitteestä (liite 5). Liite 5 sisältää Sakupe Oy:n liikesalaisuuksina pidettäviä tietoja ja se on siten salassapidettävä julkisuuslain 24 § 1 mom. 20 kohdan perusteella.

Sopimuskausi alkaa sopimuksen allekirjoittamisesta lukien ja sopimus on voimassa toistaiseksi. Sopimus on tarkoitus allekirjoittaa, kun sopimuksen hyväksymistä koskeva päätös on lainvoimainen, jotta palveluiden hallittu siirto uudelle palveluntuottajalle voidaan varmistaa. Palveluiden tuottaminen alkaa sopimuksen liitteenä olevan haltuunottosuunnitelman mukaisesti vaiheittain, huomioiden voimassa olevien sopimusten päättymisajankohdat. Asiakaskohtaisia liitteitä tullaan tarvittavalla tavalla tarkentamaan sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen yhteistyössä Sakupe Oy:n ja asiakasyksiköiden kanssa ennen kuin palveluiden toimittaminen alkaa loppuvuodesta 2021 ja lisäksi potilas- ja liinavaatteita koskevien palveluiden osalta haltuunottosuunnitelmassa esitetyn aikataulun mukaisesti. Tästä syystä on tarkoituksenmukaista päättää, että sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualueen johtaja Taru Kuosmanen oikeutetaan hyväksymään tarkennettu liite sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualueen palveluiden osalta ja ammatillisen koulutuksen johtaja Outi Kallioinen Tampereen seudun ammattiopiston osalta.

Tekstiilihuollon palveluiden hankinnan, mukaan lukien sekä työvaatteiden että potilas- ja liinavaatteiden kokonaisuudet, arvo on noin 1,7 milj. euroa vuodessa.

Hallintosäännön 36 §:n 26 kohdan mukaan konsernijohtaja päättää kaupungin yhteishankittavista tuoteryhmistä ja tuotteista sekä niihin liittyvistä sekä niihin liittyvistä toimintatavoista, sopimuksista ja sitoumuksista. Konsernijohtajan päätöksen 7.3.2019 § 40 liitteen mukaisesti vuokratekstiilit- ja tekstiilien pesu- ja huoltopalvelut on yhteishankittava tuoteryhmä.

Päätös

Liitteenä oleva Tampereen kaupungin ja Sakupen Oy:n välinen tekstiilihuoltopalveluja koskeva sopimus liitteineen hyväksytään.

Johtaja Taru Kuosmanen oikeutetaan sopimuskaudella päättämään sosiaali- ja terveyspalveluiden palvelualueen palveluja koskevan sopimusliitteen (2b) tarkentamisesta ja johtaja, ammatillinen koulutus Outi Kallioinen oikeutetaan sopimuskaudella päättämään Tampereen seudun ammattiopiston palveluja koskevan sopimusliitteen (2a) tarkentamisesta.

Sopimus sitoo Tampereen kaupunkia vasta, kun se on allekirjoitettu.

Allekirjoitus

Konsernijohtaja Juha Yli-Rajala