§ 12 ReCreate - Reusing precast concrete for a future circular economy -projektin toteuttaminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:3073/02.04.01/2021

Päätöspäivämäärä

17.6.2021

Päätöksen tekijä

Ympäristö- ja kehitysjohtaja, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Projektikoordinaattori Tommi Halonen, puh. 044 481 1007, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Ympäristö-​ ja kehitysjohtaja Kari Kankaala,​ puh. 050 351 3020,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Uudisrakentamisen energiatehokkuus on parantunut merkittävästi viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Tällä hetkellä uusien rakennusten kohdalla puhutaan jo lähes nollaenergiarakentamisesta. Tästä huolimatta rakennusala tuottaa yhteiskuntien CO2-päästöistä 40%, jätteistä 30%, ja rakennettuun ympäristöön on sitoutunut 40% neitseellisisistä luonnonvaroista. Kun rakennusten käytöstä johtuva energiankulutus ja siitä aiheutuvat hiilipäästöt on saatu minimoitua niin pieneksi kuin mahdollista, nousevat rakennuksen muut elinkaaren vaiheet – rakentaminen, korjaaminen ja purkaminen – yhä merkittävämpään rooliin rakentamisen aiheuttamien ympäristövaikutuksien vähentämisessä.

Rakennuksiin käytettävä betoni on erityisesti merkittävä ympäristökysymys. Hankkeen tavoitteena on kehittää purettavien rakennusten betonielementeille uusia käyttötapoja uusien talojen rakentamisessa ja hankkeessa pilotoidaan rakentamista, jonka hiilijalanjälki on betonielementtien uudelleenkäytön ansiosta vain 30-50% normirakennuksen hiilijalanjäljestä. Teknisen pilotoinnin lisäksi hankkeessa kehitetään alan toimijoiden käytäntöjä ja julkisia ohjauskeinoja niin, että tulevaisuudessa hankkeessa demostroidut ratkaisut voisivat yleistyä rakennusalalla. Projektin tuotoksena Tampereelle laaditaan talonrakentamisen kiertotaloutta edistävä muutosstrategia.

Talonrakentamisen kiertotalouteen liittyviä kehittämistavoitteita tai -​toimia ei ole Tampereella toistaiseksi linjattu kaupunkitasolla vahvasti, mutta ne kytkeytyvät useisiin valtuuston hyväksymiin toiminnan painopisteisiin ja tavoitteisiin ml. Kestävä Tampere 2030 –​linjaukset, hiilineutraaliustavoite 2030 ja Tampereen kaupungin tonttihakuohjelmoinnin tavoitteet.

Projektin konsortiosopimuksella Tampereen kaupunki sitoutuu toteuttamaan hankkeen toimenpiteet ja edistämään hankkeen tavoitteita omalta osaltaan. Konsortiosopimuksessa on osapuolina kaikki hankkeessa mukana olevat kansalliset ja kansainväliset organisaatiot.

Kaupunkiympäristön palvelualueen toimintasäännön 4 §:n mukaan palveluryhmän johtaja johtaa palveluryhmänsä toimintaa ja toiminnan organisointia ja kehittämistä. Hallintosäännön 147 §:n mukaan viranhaltija tai hänen määräämänsä allekirjoittaa päätökset, sopimukset, sitoumukset ja muut asiakirjat päättämissään asioissa.

Projektiin liittyvistä hankinnoista päättää ympäristö-​ ja kehitysjohtaja.

Projektin kokonaiskustannusarvio on 89 375,​00 €,​ josta ulkopuolisen rahoituksen osuus on 89 375,​00 € ja Tampereen kaupungin omarahoitusosuus on 0 €.

Projektia rahoittaa Euroopan komission tutkimuksen toimeenpanovirasto (REA) Horizon2020 -​ohjelmasta,​ rahoitussopimus numero 958200 –​ ReCreate. Tampereen kaupungille myönnetty osuus rahoituksesta on 89 375,​00 €. Tampereen kaupungilla ei ole projektissa omarahoitusosuutta.

Projektin toteuttamisaika 1.4.2021 – 31.3.2025. Tampereen osatoteutus toteutetaan ajalla 1.10.2021 – 31.12.2024. Rahoitus on käytettävissä 31.3.2025 saakka.  

Projektin Tampereen kaupungin osatoteutuksen omistaja on kehityspäällikkö Laura Inha ja projekti toteutetaan osana Kestävä Tampere 2030 -​ohjelmaa. Projektin muita osatoteuttajia Suomessa ovat Tampereen yliopisto, Skanska Talonrakennus Oy, Ramboll Finland Oy, Umacon Oy, Consolis Oy ja LIIKE Oy Arkkitehtistudio. Kullekin osatoteuttajalle on määritetty omat tavoitteet ja myönnetty oma rahoitus projektin toteutukselle. Projektin koordinaattorina toimii Tampereen yliopisto.

Projektipäälliköksi nimetään erikseen rekrytoitava henkilö (osa-aikainen työtehtävä 3 vuoden ajalle).

Taloushallinnon yhteyshenkilö on projektiasiantuntija Tiina-Maija Mattila projektitoimistosta.

Projektipäällikön esimiehenä toimii kehityspäällikkö Laura Inha ja taloushallinnon yhteyshenkilön esimiehenä hänen vakituinen esimiehensä kehittämispäällikkö Sanna Sipilä.

Menojen ja tulojen hyväksyntäoikeus ja tilaamisoikeudet projektiin liittyvissä asioissa määrittyvät projektin omistavan yksikön tilaamisoikeuksien mukaisesti.

Projektiin liittyvien laskujen asiatarkastus kuuluu projektipäällikölle.

Projektissa noudatetaan Tampereen kaupungin hankintaohjeistusta, ​ taloudenhoidon konsernimääräystä ja projektiohjeistusta.

Projekti on käsitelty ja hyväksytty toteutukseen kaupunkiympäristön palvelualueen johtoryhmässä, ​ 20.1.2021.

Päätös

ReCreate-​projekti toteutetaan ajalla 1.4.2021 – 31.3.2025. Tampereen osatoteutus toteutetaan ajalla 1.10.2021 – 31.12.2024 Tampereen kaupunkiympäristön palvelualueella osana Kestävä Tampere 2030 -​ohjelmaa.

Projektin kokonaiskustannusarvio on 12 494 045,02 euroa,​ josta Tampereen kaupungin osatoteutuksen osuus on 89 375,​00 euroa.

Projektia rahoittaa Euroopan komission tutkimuksen toimeenpanovirasto (REA) Horizon2020 -​ohjelmasta,​ rahoitussopimus numero 958200 –​ ReCreate. Tampereen kaupungin osuus rahoituksesta on 89 375,​00 €. Tampereen kaupungilla ei ole projektissa omarahoitusosuutta.

Rahoitus on käytettävissä 31.3.2025 saakka.

Projektin omistaja on kehityspäällikkö Laura Inha.

Projektipäälliköksi nimetään erikseen rekrytoitava henkilö (osa-aikainen työtehtävä 3 vuoden ajalle).

Projektin ohjausryhmän jäsenet nimetään myöhemmin.

Projektin kustannukset maksetaan kustannuspaikalta 111880 ja projektin SAP-​tunnus on E1110_20_7.

Projektin konsortiosopimus hyväksytään esityksen mukaisesti.  Sopimus sitoo Tampereen kaupunkia lopullisesti kuitenkin vasta,​ kun kaupungin sopimusta koskevat päätökset ovat saaneet lainvoiman.

Allekirjoitus

Ympäristö-​ ja kehitysjohtaja Kari Kankaala