Z/Pirkanmaan pelastustoimen neuvottelukunta, kokous 16.3.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 9 Sote- ja hyvinvointialueuudistus pelastustoimen kannalta 

TRE:1857/09.05.00/2020

Perustelut

Tämän hetken sote-uudistuksen valmistelutilanne on Pirkanmaalla vaiheessa, jossa eri hankkeet ja ohjelmat ovat käynnissä ja varsinaisen valmistelutyön osalta suunnitellaan väliaikaisen valmisteluelimen muodostamista. Pirkanmaalla toimii tällä hetkellä Pirkanmaan sote-ohjausryhmä, työvaliokunta ja poliittinen yhteistyöryhmä. Näin on tarkoitus edetä heinäkuulle, jolloin väliaikaisen valmisteluelimen on määrä aloittaa. Suunnittelun tässä vaiheessa esitetään, että sote-ohjausryhmä korvautuisi sote-neuvottelukunnalla ja poliittinen seurantaryhmä olisi jatkoa poliittiselle yhteistyöryhmälle. Väliaikaisen valmistelutoimielimen olisi määrä toimia maalis-huhtikuun vaihteeseen 2022, jonka jälkeen aluevaaleilla valittu aluevaltuusto aloittaa toimintansa.

Valmistelutoimielimellä on nimensä mukaisesti tehtävänä valmistella hyvinvointialueen toiminnan aloittamiseksi tarpeelliset suunnitelmat ja hallinnolliset päätökset ja osaltaan osallistua aluevaalien järjestämiseen. Valmistelutoimielimessa on jäseninä kuntien, perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon yhteistoiminta-alueiden, sairaanhoitopiirin ja alueen pelastustoimen edustajat.

Pelastustoimen tämän hetken valmistelu käsittää yhteistoiminta-alueen tilanne- ja johtokeskuksen suunnitteluhankkeen tehtäviä sekä osallistumista sekä kansallisiin että Pirkanmaan eri valmistelukokouksiin. Sisäministeriöllä on tavoitteena saada aikaan kansallisesti yhdenmukainen ja tehokas pelastuslaitosten verkosto. Tästä syystä sisäministeriössä käynnistetyt kehittämishankkeet tähtäävät mahdollisuuksien mukaan mahdollisimman yhdenmukaisiin toimintamalleihin eri pelastuslaitoksissa ja myös siihen, että pelastuslaitokset ovat sisäministeriön pelastusosaston ohjattavissa. Viime mainitusta syystä johtuen on valmistelussa korostettu pelastustoimen rinnakkaista asemaa terveydenhuolto-organisaation kumppanina.

Sote-uudistusta käsittelevät lait ovat parhaillaan käsittelyssä eduskunnassa ja meneillään on valiokuntatyöhön liittyvien lausuntojen antaminen. Pirkanmaan pelastuslaitos on osaltaan antamissaan lausunnoissa käsitellyt pelastuslaitoksen asemaa hyvinvointialueen organisaatiossa, pelastustoimen rahoitusta, pelastuslaitoksen tuottamaa ensihoitopalvelua ja yhteistoiminta-alueiden muodostamista.

Tarkempi tilannekatsaus sote-valmistelusta pelastuslaitoksen osalta annetaan kokouksessa.

Päätösehdotus oli

Pelastusjohtaja Ojanen:

Pelastustoimen neuvottelukunta merkitsee asian tiedoksi.

 

Päätös

Asia merkittiin tiedoksi.