§ 77 Jokikatu, väli: Hatanpäänvaltatiestä länteen katusuunnitelma, XIII Ratina

Lataa  Kuuntele 

TRE:3058/10.03.02/2021

Päätöspäivämäärä

10.6.2021

Päätöksen tekijä

Suunnittelupäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue, liikennejärjestelmän suunnittelu

Valmistelijan yhteystiedot

Vanhempi erikoissuunnittelija Petri Rantanen, puh. 040 764 2883, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Suunnittelupäällikkö Ari Vandell, puh. 040 564 4518, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

 

Jokikatu, Hatanpään valtatiestä länteen katusuunnitelma, suunnitelmanumero 1/20024, XIII Ratinan kaupunginosassa.

Katusuunnitelmaehdotus on laadittu vahvistuneen asemakaavan nro: 7991 sekä hyväksytyn Höyrynpuiston yleissuunnitelman nro: 18/15290 pohjalta. Vahvistetussa asemakaavassa sekä hyväksytyssä Höyrynpuiston yleissuunnitelmassa aiemmin sähkölaitoksen kiinteistölle johtanut Jokikadun osuus Hatanpään valtatiestä länteen on katkaistu.

Katusuunnitelmassa on esitetty mm. kadun tuleva sijainti, korkeusasema, pintamateriaalit sekä pintavesien kuivatus.

Laaditun katusuunnitelman mukaisesti Jokikatu väli: Hatanpään valtatiestä länteen pituus on noin 50 metriä. Asfalttipäällysteisen ajoradan leveys on 6,5 metriä ja kadun länsipäässä olevan kääntöpaikan kohdalla 12,0 metriä. Kääntöpaikalta on ajoyhteydet kadun pohjoispuolen kiinteistöille. Ajoradan pohjoispuolella ajoradasta reunakivellä erotettua nykyistä jalkakäytävää jatketaan länteen pääosin 2,5 metrin levyisenä ja asfalttipäällysteisenä. Jalkakäytävään liittyy puistokäytävä Höyrynpuiston puistosuunnitelman mukaisesti. Ajoradan eteläpuolella ajoradasta reunakivellä ja noin 1.0 metrin levyisellä kiveyksellä erotetulle nykyiselle jalkakäytävälle ja pyörätielle toteutetaan kulkusuuntien erottelu ajoratamaalauksin vastaavaksi kuin muualla Höyrynpuiston alueella.

Kadun pintavedet johdetaan reunakivien ja pinnan kallistusten avulla hulevesikaivoihin. Kadulle on suunniteltu muutoksia katuvalaistukseen.

Jokikadun ko. osuuden rakentaminen sisältyy Kaupunkiympäristön palvelualueen kuluvan vuoden vuosisuunnitelmaan.

Jokikatu, väli: Hatanpään valtatiestä länteen katusuunnitelman kustannusarvio on noin 70 000 € (153 €/m2).

Katusuunnitelmaehdotus on ollut julkisesti nähtävillä 3.-17.5.2021. Katusuunnitelmaehdotuksesta annettiin yksi lausunto.

 

Lausunto:

Tampereen kaupungin ympäristönsuojelu esittää lausunnossaan, että hulevedet tulisi johtaa nurmialueelle tehtävään hulevesipainanteeseen tai erikseen rakennettavaan imeytys/suodatusrakenteeseen ja ylivuodon kautta hulevesikaivoon, jotta pystyttäisiin välttämään likaisten vesien pääsy järveen.

 

Vastine:

Jokikadun ja Höyrynpuiston alueella sijaitsee poikkeuksellisen paljon nykyistä kunnallistekniikkaa, eikä katualueelle ole mahdollista toteuttaa tilanpuutteen vuoksi imeytys- tai suodatusrakenteita. Pintavesien johtaminen koko katuosuuden matkalta nurmialueelle lisää myös tarpeettomasti pintavesien virtausmatkaa ja määrää. Alueella saattaa esiintyä myös pilaantuneita maa-aineksia, joten hulevesien imeyttäminen ei ole suositeltavaa. Katusuunnitelman alueelta kerättävien hulevesien määrä on vähäinen ja hulevesien puhdistamisen kannalta olisi tehokkaampaa toteuttaa imeytys- ja suodatusratkaisuja alueen läheisyydessä sijaitsevien suurempien purkiviemäreden yhteyteen.  

 

 

Päätös

Hyväksyn Jokikatu, väli: Hatanpään valtatiestä länteen katusuunnitelman, suunnitelmanumero 1/20024, kustannusarvioineen lausunnosta huolimatta.

Maankäyttö ja rakennuslain 202 §:n mukaisesti päätös voidaan panna täytäntöön ennen kuin se on saanut lainvoiman.

 

Allekirjoitus

Suunnittelupäällikkö Ari Vandell