§ 144 Takaisinsaantivaatimus liukastumisesta Ratinanlinnanpuiston KLV:llä

Lataa  Kuuntele 

TRE:4295/03.07.01/2021

Päätöspäivämäärä

29.6.2021

Päätöksen tekijä

Rakennuttamisjohtaja, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Hallinnon harjoittelija Vertti Sahala, puh. 040 737 8042, vertti.sahala@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen, puh. 040 506 8600, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Päätöksen perustelut

Keskinäinen vakuutusyhtiö Fennia Oy on takaisinsaantivaatimuksella vaatinut Tampereen kaupungilta maksamaan takaisin asiakkaalleen 10.01.2021 klo 13.30 Hatanpään valtatien klv:llä sattuneen kaatumistapauksen johdosta työnantajan tapaturmavakuutuksen perusteella maksettuja korvauksia yhteensä 7 408,04 euroa. 

Vaatimusta on perusteltu sillä, että tien liukkaus oli ollut syynä asianosaisen liukastumiseen.

Vahingonkorvauslain (412/1974) 2 luvun ja 1 § mukaan, vahingon on velvollinen korvaamaan se, joka tahallaan tai tuottamuksellaan on aiheuttanut vahingon. Tuottamus edellyttää Tampereen kaupungin taholta virhettä tai laiminlyöntiä. Jos kyseessä on tapaturma, aiheutunut vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi.  

Urakoitsijan selvityksen mukaan (Gps raportti) liukkauden torjuntaa on tehty kohteessa 07.01.2021 ja 09.01.2021, näiden välissä on tehty myös tarkastuskierros 8.1. Tapahtuman aikaan on ollut normaali pakkaskeli, -5 celsius -astetta pakkasta, eikä lunta ole satanut.  

Talvikunnossapidossa kaikkien huolettavien alueiden kaikki liukkaudet on mahdotonta täysin poistaa, vaikka kunnossapidossa saavutetaankin lain edellyttämä tyydyttävä kunto. Jalankulkijalle tai muulle kadun käyttäjälle kuten polkupyöräilijälle jää aina velvollisuus huolelliseen ja varovaiseen toimimiseen mahdollisen vahingon välttämiseksi. 

Kunnossapitovelvollisuuden rajan määrittää kunnossapidon konkreettinen tarve. Voidaankin todeta, että tapaturma paikan kunnossapito on hoidettu sääolosuhteiden vaatiman tarpeen mukaisesti, rutiininomaisesti ja huolellisuutta noudattaen. Kaupungilla ei täten ole tuottamusta asiassa.  

Koska Tampereen kaupungin tahallisuutta tai tuottamusta vahinkoon ei voida todeta, vahingonkorvaus hylätään perusteettomana. Jalankulkijalle jää aina velvollisuus huolelliseen ja varovaiseen toimimiseen ja kulkemiseen mahdollisen vahingon välttämiseksi 

Päätös

Korvausvaatimus hylätään. 

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Allekirjoitus

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen