§ 158 Vahingonkorvausvaatimus autovahingosta Hervannantiellä

Lataa  Kuuntele 

TRE:4757/03.07.01/2021

Päätöspäivämäärä

19.7.2021

Päätöksen tekijä

Rakennuttamisjohtaja, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Hallinnon harjoittelija Vertti Sahala, puh. 040 737 8042, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Rakennuttamispäällikkö Petri Kantola, puh. 050 364 6095, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupungilta on anottu vahingonkorvausta 07.06.2021 Hervannatiellä sattuneesta autovahingosta. Asianosainen on ajanut Korkeakoulunkadulta Hervannatielle ja joutunut asfailtointityömaalle, jolloin asianosaisen ajoneuvosta on vaurioitunut renkaat. Asianosainen ei ole esittänyt korvaussumaa tai korvausperuisteiksi sopivia kuitteja, korjauskustannuslaskelmia tai muuta vastaavaa, joista ilmenisi korvausvaatimuksen summa ja perusteet.

Tieliikennelain 2 luvun 3 § mukaan tienkäyttäjän on noudatettava liikennesääntöjä sekä muutenkin olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi. 

Tieliikennelain 5 §:n mukaan ajoneuvon kuljettajan on sovitettava ajoneuvon nopeus sellaiseksi kuin liikenneturvallisuus edellyttää huomioon ottaen muun ohella tien kunto, sää, keli, näkyvyys, ajoneuvon kuormitus ja kuorman laatu sekä liikenneolosuhteet ja voitava pysäyttää ajoneuvonsa edessä olevan ajoradan näkyvällä osalla ja kaikissa ennalta arvaamattomissa tilanteissa. 

Vahingonkorvauslain (412/1974) 2 luvun ja 1 §:n mukaan, joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen. Jos kyseessä on tapaturma, aiheutunut vahinko jää vahingonkärsijän maksettavaksi. 

Asianosaisen mukaan, hän ei havainnut asfaltoinialueelle johtavalla tiellä asfaltointityöstä varoittavia liikennemerkkejä. Asianosaisen mukaan häntä kuitenkin varoitti asiasta alueella ollut työntekijä.

Urakoitsijan selvityksen mukaan tiellä on ollut tietyöstä varoittavat liikennemerkit ja liikennejärjestelyt on tehty ohjeistuksen mukaan (Liite NCC:n lausunto). Urakoitsija ei myöskään ole selvityksensä mukaan saanut muita valituksia alueella tehdystä asfaltointityöstä. Näiden takia urakoitsija katsoo, että ei omaa tuottamuksellisuutta asiaan.

Näisä syistä Tampereen kaupunki katsoo, että korvausvaatimus Tampereen kaupungille perusteeton ja tulee hylätä.

Rakennuttamisjohtaja päättää alle 20.000 euron vahingonkorvausten myöntämisestä (Yla 15.1.2019 § 6, Kaupunkiympäristön toimintasääntö 16.6.2021 § 67 [1 kohta 4 §]).

Päätös

Korvausvaatimus hylätään 

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Allekirjoitus

Rakennuttamisjohtajan 1. varahenkilö, Rakennuttamispäällikkö Petri Kantola.