§ 110 Tampereen kaupungin osallistuminen mastersyleisurheilun vuoden 2022 MM-kilpailujen tukemiseen ja tapahtumaa koskevan sopimuksen hyväksyminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:6309/12.04.01/2020

Päätöspäivämäärä

25.8.2021

Päätöksen tekijä

Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäki, puh. 040 639 7701, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Mia Helin, puh. 040 570 4065, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaja Teppo Rantanen:

Tampereen kaupunki on läpi vuosikymmenten ollut aktiivinen partneri erilaisissa kansallisissa ja kansainvälisissä urheilu- ja kulttuuritapahtumissa. Tamperelaiset urheiluseurat ja kansalliset lajiliitot ovat tuoneet omia tapahtumiaan kaupunkiin, ja niillä on todettu olevan merkittäviä vaikutuksia aluetalouteen, kaupungin imagoon ja yhteisöllisyyteen. Tampereen kaupungin tavoitteena on olla Pohjoismaiden vetovoimaisin elämyskaupunki vuoteen 2030 mennessä. Elämyskaupungin yksi keskeinen ulottuvuus on vilkas, ympärivuotinen tapahtumatoiminta. Tampere toimii aktiivisesti vahvistaakseen ja kansainvälistääkseen Tampereen tapahtumatarjontaa ja tavoittelee Tampereelle lisää suurtapahtumia.

Tampere on ollut vahva yleisurheilun junioreiden arvokisojen järjestäjä. Tampereella on järjestetty aiemmin yleisurheilun 19-vuotiaiden EM- ja MM-kilpailut sekä 22-vuotiaiden EM-kilpailut. Nyt ensi kertaa mastersyleisurheilijat tulevat Tampereelle kilpailemaan MM-mitaleista. Syyskuussa 2019 Italian Jesolossa mastersyleisurheilun kattojärjestö European Masters Athletics myönsi mastersyleisurheilun EM-kilpailut Tampereelle. Covid-19-pandemian vuoksi World Masters Athletics päätti kuitenkin muuttaa tapahtuman MM-kisaksi. Tapahtumaan odotetaan noin 4 500 urheilijaa.

Mastersyleisurheilun MM-kilpailut, eli World Masters Athletics Championships järjestetään Tampereella 29.6. - 10.7.2022, päätapahtumapaikkana on Tampereen stadion. Tampereen kaupunki, World Masters Athletics ja Suomen Urheiluliitto solmivat sopimuksen tapahtuman järjestämisestä. Sopimus liitteineen on salassa pidettävä viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 24 § 1 mom. 17 kohdan perusteella. Tampereen kaupunki ja tapahtuman paikalliset järjestäjät solmivat myöhemmin erillisen sopimuksen tapahtuman käytännönjärjestelyistä ja vastuista sekä kaupungin kokonaistuesta tapahtumalle.

Sopimusta laadittaessa on arvioitu EU:n valtiontukisääntöjen vaikutusta sopimuksen sisältöön. Arvioinnin perusteella on todettu, että kaupungin tukea tapahtumalle ei lueta valtiontueksi, koska tuensaajan ei katsota olevan yritys EU:n kilpailuoikeuden merkityksessä.

Sopimuksen mukaisen yhteistyön käytännön tahoina kaupungin vastuiden osalta toimivat tapahtumapalvelut ja liikunnan ja nuorison palveluryhmä.

Hallintosäännön 36 §:n 31) kohdan mukaan konsernijohtaja päättää sopimusten hyväksymisestä, ellei muualla toisin määrätä.

Päätös

Tampereen kaupunki osallistuu Tampereella 29.6. - 10.7.2022 järjestettävien mastersyleisurheilun MM-kilpailujen tukemiseen liitteenä olevassa sopimuksessa määritellyin ehdoin.

Tapahtumaa koskeva Tampereen kaupungin, World Masters Athleticsin ja Suomen Urheiluliiton välinen sopimus hyväksytään. Sopimus sitoo kaupunkia vasta, kun päätös on saanut lainvoiman.

Tapahtumasta kaupungille aiheutuvat kustannukset maksetaan kustannuspaikalta 113002, Suurtapahtumat. Kaupungin yhteistyön edellytyksenä on, että Tampereen kaupunginvaltuusto myöntää tarvittavat varat.

Lausunnot

Konsernilakimies Janne Kytö:
Lakiyksiköllä ei huomautettavaa.

Talousjohtaja Jukka Männikkö:
Tampereen kaupungin vuoden 2022 talousarviosuunnittelussa esitetään varauduttavan tapahtuman tukemisesta aiheutuviin kustannuksiin.

Allekirjoitus

Konsernijohtaja Juha Yli-Rajala