§ 14 Zoom-videoneuvotteluohjelman lisenssin hankinta kirjastopalveluihin

Lataa  Kuuntele 

TRE:5766/02.07.01/2021

Päätöspäivämäärä

25.8.2021

Päätöksen tekijä

Kirjastopalvelujohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Koordinaattori Jarkko Rikkilä, puh. 040 800 7834,  etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Vt. kirjastopalvelujohtaja Niina Salmenkangas puh. 040 800 4404, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Zoomin hankinta testikäyttöön perustuu teknisiin seikkoihin sekä kunta- ja organisaatiorajat ylittävään yhteistyöhön. Virtuaalisia oppimistilaisuuksia tallennetaan paljon alueen henkilöstön käyttöön ja tallenteet ovat hankittavassa palvelussa äänen ja kuvan suhteen laadukkaita. Osallistujien vuorovaikutteiset toiminnallisuudet ovat Zoomissa keskeisiä ja mahdollistavat paremman interaktiivisuuden. Lisäksi tilaisuuksien hallintaoikeuksien ja moderoinnin näkökulmasta alustaa tarjoaa kehittämiskirjastotyölle tarvittavaa joustavuutta. Erilaiset koulutusorganisaatiot käyttävät Zoom-palvelua pohjautuen sen käytettävyyteen ja toiminnallisuuksiin, jotka ovat myös kehittämiskirjastotoiminnassa keskeisiä.

Tampereen kaupunginkirjastolla on lakisääteinen alueellinen kehittämistehtävä Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueella. Kehittämistehtävän ydintä on henkilöstön osaamisen kehittäminen ja siihen liittyvät oppimistilaisuudet. Osaamisen kehittäminen ja oppiminen on siirtynyt vahvasti virtuaaliseen muotoon. Akepike (alueellinen kehittämistehtävä, Pirkanmaa ja Keski-Suomi) tuottaa ja järjestää erilaisia oppimistilaisuuksia sekä itse että yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Olemassa olevien välineiden rinnalle tarvitaan näitä tarkoituksia varten testikäyttöön Zoom-videoneuvottelupalvelu.

Kehittämiskirjasto tekee koulutusyhteistyötä kirjastolain mukaisesti ja sen tavoitteisiin pääsemiseksi asiantuntijoiden, puhujien, luennoitsijoiden, kouluttajien ja muiden AKE-kirjastojen kanssa. Kansainvälisessä kirjastoalan osaamisen kehittämisessä Zoom on yleinen väline ja vähentää tässä mielessä myös tiettyjen tilaisuuksien kohdalla valmistautumisen ja suunnittelun työkuormaa. Kehittämiskirjaston kohderyhmä on Pirkanmaan ja Keski-Suomen kirjastojen henkilöstö, jotka edustavat 45 kuntaa. Tavoitteena on parantaa kuntarajat ylittävää oppimista ja osaamisen jakamista, jossa hankittavalla palvelulla on merkitystä.

Hankinnassa poiketaan kaupungin hankintamenettelystä, koska olemassaolevan ohjelmiston ei katsota vastaavan kehittämiskirjaston tarpeisiin. 

Kirjastopalvelujohtajan päätösvalta asiassa perustuu sivistyspalvelujen palvelualueen johtajan päätökseen toimivallan siirtämisestä 1.1.2021 alkaen (26.2.2021, § 12)

Päätös

 

Hankitaan yksi Zoom Pro -lisenssi (139,90 €) alueellisen kehittämiskirjaston virtuaalisten koulutusten toteuttamiseen. Lisenssiin hankitaan 500 osallistujan lisäpaketti (558 €). Säilytetään mahdollisuus hankkia toinen Zoom Pro -lisenssi käyttökokemusten pohjalta.

Lisenssi hankitaan vuodeksi ja lisenssin voimassaolojakso määrittyy hankintapäivän perusteella.

Lisenssin hankinnan kustannukset maksetaan luottokortilla ja lasku ohjataan kehittämiskirjaston kustannuspaikalle 137187.

Hankinnassa poiketaan kaupungin hankintamenettelystä, koska olemassaolevan ohjelmiston ei katsota vastaavan kehittämiskirjaston tarpeisiin. 

Päätös sisältää option myös kokeiluvuoden jälkeiseen hankintaan, mikäli kokemukset ohjelman käytöstä osoittavat sen selkeästi paremmaksi kuin kaupungin muut samaan tarkoitukseen hankitut ohjelmat. Jatko edellyttää kuitenkin asiasta sopimista kaupungin tietohallinnon kanssa.

 

 

Allekirjoitus

vt kirjastopalvelujohtaja Niina Salmenkangas