Z/Sosiaali- ja terveyslautakunta, kokous 15.9.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 121 LISÄPYKÄLÄ: Sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksujen perusteiden muuttaminen (yhteistoiminta-alueen asia) (lisäpykälä) 

TRE:3247/02.04.03/2021

Valmistelija

  • Närhi Maritta, Palvelujohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Palvelujohtaja Maritta Närhi, puh. 050 320 6325, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Noora Jalonen, puh. 040 142 4654, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista perittävistä asiakasmaksuista määrätään sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetussa laissa (734/1992) ja -asetuksessa (912/1992) (jäljempänä asiakasmaksulaki ja -asetus). Asiakasmaksulakia on uudistettu niin, että suurin osa muutoksista on astunut voimaan 1.7.2021. Samanaikaisesti asetuksesta kumotaan säännöksiä, jotka on pääasiassa siirretty lain tasolle. Laissa ei ole siirtymäaikaa, joten laskutuksen tulee tapahtua uusien kriteerien mukaisesti 1.7.2021 alkaen. 

Asiakasmaksulainsäädännössä säädetään jatkossakin enimmäismaksuista tiettyjen palvelujen osalta. Kunta voi päättää ottaa käyttöön enimmäismaksua pienemmän maksun tai antaa palvelun maksutta. Sosiaali- ja terveyslautakunta on päättänyt 6.5.2021 sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen määräytymisestä, mutta päätöstä on tarpeen muuttaa päihde- ja mielenterveyskuntoutujien tehostetun palveluasumisen osalta.

Sosiaalihuoltolain mukaisten pitkäaikaisten asumispalvelujen maksut on kirjattu uuteen lakiin. Lain tarkoittamien asumispalveluiden kohderyhmiin kuuluvat muun muassa mielenterveyskuntoutujat, päihdehuoltopalvelujen käyttäjät, ikääntyneet, erityistä tukea tarvitsevat nuoret ja pitkäaikaisasunnottomat henkilöt. Myös palvelun pitkäaikaisuus määritellään lain tasolla (7 b §) kestoltaan vähintään kolmen kuukauden mittaiseksi, paitsi jatkuvan ja säännöllisen kotona annettavan palvelun osalta kahden kuukauden mittaiseksi.

Maksun suuruus pitkäaikaisessa tehostetussa palveluasumisessa saa olla korkeintaan 85 prosenttia nettotuloista (7 c §), josta tehdään laissa määritellyt vähennykset. Lisäksi laissa säädetään asiakkaalle jätettävästä vähimmäiskäyttövarasta niin, että pitkäaikaisessa tehostetussa palveluasumisessa käyttövaran on oltava 164 euroa. Mielenterveys- ja päihdekuntoutujien osalta tehostetun palveluasumisen tavoitteena on kuntoutuminen. Mielenterveys- ja päihdekuntoutujien tehostetun palveluasumisen osalta lain määräämä vähimmäiskäyttövara 164 euroa on riittämätön, kun otetaan huomioon kuntoutumisen tavoite ja siihen esimerkiksi liittyvät harrastus- ja virkistystoimintamenot.

Toimeentulotuen perusosalla katettaviin menoihin kuuluvat ravintomenot, vaatemenot, vähäiset terveydenhuoltomenot sekä henkilökohtaisesta ja kodin puhtaudesta, paikallisliikenteen käytöstä, sanomalehden tilauksesta, puhelimen ja tietoliikenteen käytöstä ja harrastus- ja virkistystoiminnasta aiheutuvat menot sekä vastaavat muut henkilön ja perheen jokapäiväiseen toimeentuloon kuuluvat menot. Mielenterveys- ja päihdekuntoutujien tehostettu palveluasuminen sisältävät ateriat. Toimeentulotuen perusosasta on arvioitu, että 49 % on ravinnon osuus ja  51 % puolestaan muita tarpeellisia perusmenoja. Mielenterveys- ja päihdekuntoutujien tehostettuun palveluasumiseen on perusteltua soveltaa toimeentulotuen perusosaa ravinnon ylittävältä osuudelta, jolloin heille huomioidaan vähimmäiskäyttövarana 250 euroa kuukaudessa. Tästä käyttövarasta asiakas maksaa pienehköt hankintansa mm. kuljetusten omavastuuosuudet, vaatteet, henkilökohtaisen hygienian, puhelimesta aiheutuvat kulut, harrastus- ja virkistystoiminnasta aiheutuvat menot ja muut mahdolliset kulut, jotka eivät sisälly palveluun.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Tirronen Anniina, Kehittämisjohtaja

Sosiaalihuollon palveluista perittäviin asiakasmaksuihin tehdään seuraavat muutokset 1.9.2021 alkaen:

Pitkäaikaisen mielenterveys- ja päihdekuntoutujien tehostetun palveluasumisen asiakasmaksut määräytyvät siten, että asiakkaalle huomioidaan maksua määrättäessä 250 euron vähimmäiskäyttövara.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Pegasos-tuki, Effica-tuki, Effica Lifecare -tuki, Eeva Torppa-Saarinen, Mari Patronen, Kaisa Taimi, Maria Päivänen, Maritta Närhi, Vesa-Matti Kangas, Antti Markkola, Tuire Sannisto, Paula Hakanen, Mari Kallinen, Tuija Peurala/Orivesi, kaupunginhallitus/Orivesi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.