§ 235 Vahingonkorvausvaatimus kaatumisesta Mustanlahdenkadulla

Lataa  Kuuntele 

TRE:7429/03.07.01/2020

Päätöspäivämäärä

18.10.2021

Päätöksen tekijä

Rakennuttamisjohtaja, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Hallintosuunnittelija Patrick Hanska, puh. 041 730 4437, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen, puh. 040 506 8600, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupungilta on anottu vahingonkorvausta 2.12.2020 päivätyllä vahingonkorvaushakemuksella koskien Mustanlahdenkadulla 31.10.2019 noin kello 4.30 sattunutta kaatumista.

Asianosainen kertoo olleensa kävelemässä aamulla 31.10.2019 kello neljän jälkeen Mustanlahdenkatua kohti Mältinrantaa mennäkseen uimaan. Asianosainen kompastui kävellessään Mustanlahdenkadulla olleeseen reikään ja kaatui. Kaatumisen seurauksena asianosaisen oikea olkapää lähti sijoiltaan sekä murtui.

Asiansosainen vaatii korvauksena yhteensä 247,71 euroa. Korvausvaatimus koostuu sairaala- ja hoitokuluista (128,00 euroa), ambulanssikyydistä (25,00 euroa) sekä lääke- ja hoitotarvikekuluista (94,71 euroa). Asianosainen vaatii korvausta myös kaatuessa hajonneesta takista sekä taksimatkasta ensiavusta kotiin. Asianosainen ei ole kuitenkaan esittänyt kuitteja näistä jäljempänä mainituista kustannuksista.

Vahingonkorvauslain mukaan, joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen. Vahingon tapahtumapaikalla ja sen läheisyydessä on ollut vahingon tapahtumahetkeä edeltäneellä ajalla useita luvanvaraisia työmaita osittain peräkkäin ja limittäin. Tampereen kaupunki on selvittänyt tapausta ja ollut yhteydessä vahinkoa edeltävänä aikana kohteessa sijainneiden työmaiden vastuutahoihin. Kaupunki ei ole selvityksistään huolimatta saanut selvyyttä siihen, minkä kohteessa olleen työmaan jäljiltä jalkakäytävän asfalttipinnoite on jäänyt huonoon kuntoon. Asiassa on kuitenkin ilmeistä, että jalkakäytävällä on ollut kuoppa, johon asianosainen on kompastunut, mikä on johtanut hänen kaatumiseensa. Tampereen kaupunki katsookin, että vaikka sillä ei ole asiassa vahingonkorvauslaissa tarkoitettua tuottamusta eikä vahingon aiheuttajaa ole saatu selville, ottaa kaupunki vaatimuksen käsiteltäväkseen ja katsoo, että kohtuusperiaatteella vahinko voidaan korvata sairaala- ja hoitokulujen, ambulanssikyydin sekä lääke- ja hoitotarvikekulujen osalta. Hajonnut takki sekä taksimatka ensiavusta kotiin voidaan korvata erillisellä päätöksellä, mikäli asianosainen toimittaa niistä kuitit.

Kaupunkiympäristön palvelualue katsoo, että asianosaisen korvausvaatimus voidaan hyväksyä kokonaisuudessaan edellä kerrotuilla perusteilla.

 

Sovelletut säännökset:

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku, 1 §.

 

Toimivalta:

Rakennuttamisjohtaja päättää alle 50.000 euron vahingonkorvausten myöntämisestä (Hallintosääntö 37 §, kappale kaksi, kohta 10 sekä Kaupunkiympäristön palvelualueen toimintasääntö 16.9.2021 § 96).

Päätös

Korvausvaatimus hyväksytään ja asianosaiselle korvataan kuitteja vastaan yhteensä 247,71 euroa, joka koostuu sairaala- ja hoitokuluista, ambulanssikyydistä sekä lääke- ja hoitotarvikekuluista.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Allekirjoitus

Rakennuttamisjohtajan 1. varahenkilö, rakennuttamispäällikkö Petri Kantola.