§ 132 Rahoitussopimuksen laajentaminen Euroopan Neuvoston Kehityspankki CEB:n kanssa

Lataa  Kuuntele 

TRE:7146/02.04.00/2021

Päätöspäivämäärä

18.10.2021

Päätöksen tekijä

Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen, puh. 050 345 1397, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Mia Helin, puh. 040 570 4065, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Euroopan Neuvoston kehityspankki CEB (Council of Europe Development Bank, CEB) rahoittaa hankkeita, joilla on sosiaalinen ulottuvuus. Pankki toimii läheisessä yhteistyössä Euroopan Neuvoston kanssa ja se perustettiin vuonna 1956 alun perin rahastona, jonka ensisijaisena päämääränä oli edesauttaa Euroopan pakolaisongelman ratkaisua. Nykyisin CEB rahoittaa hankkeita, jotka vahvistavat Euroopan sosiaalista yhtenäisyyttä erityisesti koulutuksen, terveyden, sosiaalisen asuntotuotannon ja työllisyyden alalla.

Pankilla on 41 jäsenmaata Euroopassa. Suomi on ollut pankin jäsen vuodesta 1991 alkaen 1,268 prosentin osuudella. Euroopan Neuvoston suurlähettiläät muodostavat pankin johtokunnan (Governing Board), joka on pankin ylin päättävä elin. Pankin hallintoneuvostoon (Administrative Council) kuuluu pääsääntöisesti jäsenmaiden valtiovarainministeriöiden edustajat, ja se päättää muun muassa lainahankkeista.

Pankki on rahoittanut toimialaansa kuuluvia Tampereen kaupungin investointeja jo aikaisemmin kahden edellisen rahoitussopimuksen myötä, yhteensä 120,0 milj. eurolla. Kaupunki on neuvotellut CEB:n kanssa edellisen 18.1.2019 allekirjoitetun rahoitussopimuksen laajentamisesta vuosien 2021-2022 ajalle kohdistuvien investointien, erityisesti peruskoulujen ja toisen asteen koulujen sekä ylipäätään kaupungin kasvuun vastaavien kuntalaisten elämänlaatua parantavien investointien rahoittamisesta. Pankin hallintoneuvosto on hyväksynyt kaupungin investointiohjelman pankin periaatteiden mukaiseksi rahoituskelpoiseksi kohteeksi kokouksessaan 18.3.2021 ja myöntänyt aiempaan sopimukseen 60,0 milj. euron suuruisen laajennusmahdollisuuden.

Kaupungilla on siten mahdollisuus nostaa aiemman sopimuksen mukaisia pitkäaikaisia enintään 20 vuoden mittaisia lainoja. Laajennuksen ehtojen mukaan nostot on tehtävä 31.3.2023 mennessä. Kukin osanosto hinnoitellaan erikseen nostohetken markkinatilanteen mukaan. Perustuen aiempaan yhteistyöhön CEB:n kanssa, pankki on rahoitusehdoiltaan kilpailukykyinen ja se kilpailee tasaväkisesti muiden erityisluottolaitosten kanssa.

Rahoitussopimuksen laajennuksen allekirjoittaminen tai olemassaolo itsessään ei aiheuta kustannuksia tai velvollisuuksia kaupungille. Sopimuksen puitteissa myöhemmin nostettavalle luotolle ei myöskään tarvitse asettaa vakuutta.

Luonnos allekirjoitettavasta sopimuksesta on liitteenä.

Varsinaisista lainannostoista tehdään erilliset päätökset voimassaolevien delegointivaltuutusten mukaisesti ja siinä yhteydessä arvioidaan vielä nostohetken markkinatilanne ja CEB:n osanostosta tekemän tarjouksen edullisuus kaupungin kannalta.

Esitys on kaupunginvaltuuston hyväksymien rahoitustoiminnan periaatteiden mukainen.

Päätös

Euroopan Neuvoston kehityspankki CEB:n kanssa allekirjoitettava 60,0 milj. euron suuruinen rahoitussopimuksen laajennus hyväksytään.

Allekirjoitus

Konsernijohtaja Juha Yli-Rajala