§ 29 Ruotulanpuiston yleissuunnitelma

Lataa  Kuuntele 

TRE:5660/10.03.04/2021

Päätöspäivämäärä

15.11.2021

Päätöksen tekijä

Suunnittelupäällikkö, kaupunkiympäristön palvelualue, viheralueet ja hulevedet

Valmistelijan yhteystiedot

Erikoissuunnittelija Milja Nuuttila, puh. 050 413 1911, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginpuutarhuri Timo Koski, puh. 050 345 7568, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Ruotulanpuisto on Ruotulan kaupunginosassa sijaitseva käyttöviheralue, joka sisältää leikkipaikan, pelikentän sekä nurmipintaisia istutusalueita, joiden läpi pääsee kulkemaan kivituhkapintaisia käytäviä pitkin. Puiston pelikenttä jäädytetään talvisin. Leikkipaikan kalusteet ja leikkivälineet ovat käyttöikänsä lopussa eivätkä täytä enää turvallisuusvaatimuksia. Lisäksi leikkivälineet eivät tarjoa kaikille ikäryhmille tarvittavia leikkimahdollisuuksia, kuten esimerkiksi kiipeilyä.
Puiston puut ovat jo iäkkäitä, joten uutta taimistoa täytyy istuttaa puiden määrän ja laadun varmistamiseksi. Puistoon on istutettu 2021 kolme euroopanvalkopyökkiä. Tuota ennen edelliset mittavammat täydennysistutukset ovat 1998 -2000 väliltä.
Osin pahoin nurmettuneet ja painuneet kivituhkapintaiset käytävät vaativat kunnostusta. Lisäksi alueella on mahdollisuus viivyttää hulevesiä jo olemassa olevan ojarakenteen avulla. Kivituhkapintainen pelikenttä vaatii myös kunnostusta. Puistoa ei ole myöskään valaistu leikkipaikan ja kulkuväylien osalta.

Kunnostuksen tavoitteena on lisätä käyttäjäkuntaa parantamalla leikkipaikan, pelikentän ja koko puiston viihtyvyyttä, turvallisuutta ja toiminnallisuutta. Puiston uudet istutukset puuston sekä perennojen osalta ovat perusteltuja toimenpiteitä ilmastonmuutokseen sopeutumisen osalta sekä luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi. Uusi kasvillisuus luo myös esteettisesti viihtyisää ympäristöä muun muassa kukkivine puineen ja vuodenajan mukaan vaihtuvine ulkoasuineen.
Leikkipaikalta poistetaan huonokuntoinen välineistö ja laajennetaan uusien leikkivälineiden tyyppien myötä leikkipaikan tarjoamia aktiviteettimuotoja. Lisäksi leikkipaikka jäsennellään niin, että eri-ikäisten leikki tapahtuu selkeämmin eri paikoissa. Jousivälineet sijoitellaan lähekkäin, jolloin niitä käyttävät lapset voivat leikkiä yhdessä. Uusina välineinä asennetaan paikalle hiekkalaatikko, keinut niin taaperoille kuin vanhemmille lapsille, kiipeilykeskus, kieputusväline ja tankokaruselli. Vanhoista välineistä säilytetään jousivälineet, jotka siirretään leikkipaikan eteläpuolelle lähelle toisiaan.

Leikkipaikan turva-alustaksi vaihdetaan turvasoran tilalle turvahake leikkivälineiden vaatimilla asennuspaksuuksilla. Jousivälineiden alle asennetaan tiivistämätön kivituhka. Leikkipuiston turva-alusta on hakkeena ekologinen vaihtoehto, jota voidaan lisätä kunnossapidettäessä käsin. Vuosittaiset turvasoran lisäykset jäävät pois, muun kuin hiekkalaatikon osalta.
Leikkipaikan kivituhkapinnat uusitaan, sekä sinne asennetaan kolme valaisinta. Leikkipaikan koillis- ja lounaspuolelle sisäänkäyntien viereen istutetaan kukkivia pienpuita.

Puistoon istutetaan 38 kpl uusia puita, sekä kostean paikan perennoja hulevesiä johtavan ojan varrelle. Perennoja lisätään täydennyksenä jo olemassa oleviin istutusalueisiin. Myös pensasistutuksen aukkoja paikataan jo käytetyillä lajeilla. Ojaan toteutetaan patorakenne, jotta hulevesiä saadaan viivytettyä paikallisesti. Puiston pelikentälle lisätään kivituhkaa, sekä se tasataan pintavesien oikean valumisen varmistamiseksi. Puiston käytävien kivituhkapinnat uusitaan. Lahovaurioista, sekä ilkivallasta kärsinyt jäädytysvälineiden huoltovarasto kunnostetaan vaihtamalla puuosia, sekä maalaamalla sen julkisivut.

Puiston hoitoluokka säilyy ennallaan, joka on käyttöviheralue R3. Pelikenttä on hoitoluokaltaan toimintaviheralue R2. Leikkipaikka on myös hoitoluokaltaan toimintaviheralue R2.

Suunnitelman 4.–18.10.2021 nähtävillä olleesta luonnoksesta on ollut mahdollista antaa palautetta. Palautteita annettiin yksi. Tässä toivottiin puistoon aikuisten liikuntavälineitä. Ruotulan leikkipaikka on lähileikkipaikka. Aikuisten liikuntavälineitä voidaan asentaa alueleikkipaikoille. Lähin alueleikkipaikka on Jaakonmäenpuistossa. Liikuntavälineitä ei siis näin ollen voida asentaa leikkipaikalle. Saapui myöhässä vielä toinen palaute, jossa toivottiin frisbeegolf-koreja. Pieneen puistoon ei mahdu koreja ilman suurempaa tilojen uudelleen määrittelyä, joten niitä ei nyt voida puistoon lisätä.

Kohde sisältyy vuoden 2022 työohjelmaan.

Suunnitelman kustannusarvio on 180 400 euroa ja puiston kunnostettava pinta-ala 13 883 m2, joten neliökustannukseksi muodostuu 13 euroa.

Päätös

Hyväksytään Ruotulanpuiston yleissuunnitelma, piirustus nro 18/21584/2 kustannusarvioineen.

Allekirjoitus

Suunnittelupäällikön 1. varahenkilö Timo Koski