§ 118 Projektiryhmän nimeäminen Pelastustoimen kansallisen CBRNE-tiedustelu- ja dekontaminaatiokyvyn kehittäminen ja dekontaminaatio-osaamisen kehittäminen hankkeille

Lataa  Kuuntele 

TRE:4226/09.05.00/2020

Päätöspäivämäärä

11.11.2021

Päätöksen tekijä

Z/Pelastusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Palopäällikkö Jari Nieminen, puh 040 543 2827, etunimi.p.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Pelastusjohtaja Olli-Pekka Ojanen, puh 03 5656 2100, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Pirkanmaan pelastuslaitos on hakenut Sisäisen turvallisuuden rahastolta rahoitusta hankkeelle Pelastustoimen kansallisen CBRNE-tiedustelu- ja dekontaminaatiokyvyn kehittäminen. Hankkeessa parannetaan CBRNE-tilanteiden tunnistus-, tiedustelu- ja dekontaminaatiokykyä erityisesti tunnistamattomien säteilytilanteiden osalta, sekä laajennetaan säteily- ja kaasutiedustelukykyä laajojen alueiden tiedusteluun kykenevillä RPAS-lentolaitteilla (drone). Hankkeessa kehitettävä, kahden pelastuslaitoksen yhteinen muodostelma, on osa Sisäministeriön pelastusosaston suunnittelua kansallisten pelastustoimen suorituskykyjen kehittämiseksi. 

Painopiste hankkeissa on CBRNE-tilanteissa tarvittavan tiedustelu- ja mittausinfran hankinnassa ja niihin liittyvän osaamisen kehittämisessä. Hankkeessa hankitaan kalustoa, jota ei aiemmin hankkeessa mukana olevilla pelastuslaitoksilla ole käytössä. Suomen pelastusjohtajat ry (Suomen pelastuslaitosten johtajien yhdistys) on lausunut 15.6.2020, että hankkeella on esitettyjen tietojen perusteella edellytykset palvella pelastuslaitosten tarpeita sekä parantaa erityisesti vaarallisten aineiden onnettomuuksiin varautumisen kansallista suorituskykyä, pelastusviranomaisten operatiivista toimintakykyä sekä valmiutta CBRNE-tilanteissa. 

Tavoite on, että kyseinen muodostelma voidaan lähettää tukemaan koko valtakunnan alueella CBRNE-tilanteen johtovastuussa olevaa viranomaista, ja vuodesta 2023 lähtien mahdollisesti myös kansainvälisiin tehtäviin EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta. 

Sisäisen turvallisuuden rahaston hakuohjeiden mukaisesti hankkeille on nimetty ohjausryhmä, jonka tehtävät on määritelty nimityspäätöksessä. Koska nämä kaksi hanketta kytkeytyvät kiinteästi toisiinsa, niin molemmille hankkeille on perustettu yhteinen ohjausryhmä. 

Hankkeen toteutus edellyttää CBRNE -asiantuntijoiden työpanosta. Tästä syystä hankkeelle nimetään projektiryhmä. Projektiryhmän tehtävänä on hankkeen käytännön toteutuksen edistäminen mm. laitehankinnan valmistelu ja hankittavan laitteiston käyttöönoton edellyttämän koulutuksen suunnittelu ja toteutus. Projektiryhmä voi tarvittaessa kuulla muita asiantuntijoita työnsä aikana. Projektiryhmä raportoi toiminnastaan ohjausryhmälle. Koska nämä kaksi hanketta kytkeytyvät kiinteästi toisiinsa, niin molemmille hankkeille on perustettu myös yhteinen projektiryhmä.  

Projektiryhmän nimeäminen on käsitelty hankkeiden yhteisen ohjausryhmän kokouksessa 12.10.2021.

Pelastusjohtajan päätösvalta asiassa perustuu Tampereen kaupungin hallintosäännön liitteeseen 4,​ Pirkanmaan pelastustoimen johtosääntö. 

Päätös

Pelastustoimen kansallisen CBRNE-tiedustelu- ja dekontaminaatiokyvyn kehittäminen ja dekontaminaatio-osaamisen kehittäminen -hankkeiden yhteiseen projektiryhmään nimetään seuraavat henkilöt ajalle 12.10.2021 - 31.03.2022: 

Puheenjohtajat:

Pj. palopäällikkö Jari Nieminen, Pirkanmaan pelastuslaitos

Vpj. palomestari Sauli Virtanen, Satakunnan pelastuslaitos 

Jäsenet:

Vs. palomestari Jarkko Pietiläinen, Pirkanmaan pelastuslaitos

Palomestari Tuomas Kiskola Satakunnan pelastuslaitos

Paloesimies Topi Varho, Pirkanmaan pelastuslaitos

Radiologi Virpi Tunninen Sata-sairaala Pori

Kenttäjohtaja Pasi Aho PSHP Ensihoitokeskus 

Projektiryhmän ulkopuolisena teknisenä asiantuntijana hankkeessa toi-mivat ylikonstaapeli Mikko Kumpuniemi Lounais-Suomen poliisilaitoksel-ta sekä ohjausryhmän jäsen Petri Smolander Säteilyturvakeskuksesta. 

Ohjausryhmän sihteeri taloussuunnittelija Krista Kurppa osallistuu projektiryhmän kokouksiin.

Allekirjoitus

Pelastusjohtaja Olli-Pekka Ojanen