§ 107 Ylen toimittajan pyyntö pelastuslaitoksen asiakirjojen saamiseksi

Lataa  Kuuntele 

TRE:7214/07.01.00/2021

Päätöspäivämäärä

20.10.2021

Päätöksen tekijä

Z/Pelastusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kehittämispäällikkö Martti Honkala, puh 040 776 3948, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Pelastusjohtaja Olli-Pekka Ojanen, puh 03 5656 2100, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Ylen A-studion toimittaja on 6.10.2021 pyytänyt Pirkanmaan pelastuslaitokselta julkisuuslain perusteella kolmenlaisia asiakirjoja. Ensiksikin toimittaja on pyytänyt nähtäväksi kaikki työnantajan tai muun tahon teettämät kyselyt ja niiden tulokset, joiden tarkoituksena on ollut selvittää pelastuslaitoksen työntekijöiden tai työyhteisön hyvinvointia vuosilta 2015-2021. Toiseksi toimittaja on pyytänyt tilastoja pelastuslaitoksen eri kurinpitotoimenpiteistä ja niiden perusteluista vuosilta 2015-2021. Kolmanneksi toimittaja on pyytänyt tilastotietoja siitä, kuinka paljon pelastuslaitoksella on tehty ilmoituksia seksuaalisesta häirinnästä vuosina 2015-2021 ja kuinka moni ilmoituksista on koskenut kollegan tekemää/työyhteistön sisällä tapahtuvaa häirintää. Lisäksi toimittaja on pyytänyt tietoa, millaisiin toimenpiteisiin ilmoitukset ovat johtaneet.

Tampereen kaupunki on osallistunut Työterveyslaitoksen teettämään Kunta10 -työhyvinvointikyselyyn asiakirjapyynnössä mainittuna ajanjaksona. Osallistuttuaan kyselyyn Tampere on saanut kyselyn tulokset käyttöönsä. Pirkanmaan pelastuslaitoksella on tieto Kunta10 -työhyvinvointikyselyn tuloksista pelastuslaitoksen osalta. Kunta10 -kysely on tehty vuosina 2016, 2018 ja 2020. Seksuaalista häirintää koskevia kysymyksiä on sisältynyt kyselyyn vuosina 2018 ja 2020. Lisäksi Pirkanmaan pelastuslaitoksen työntekijöille on toteutettu tarkentava kysely syrjinnästä ja seksuaaalisesta häirinnästä vuonna 2019.

Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki) koskee viranomaisen asiakirjoja. Julkisuuslain 5 §:n mukaan viranomaisen asiakirjana ei pidetä viranomaisen sisäistä käyttöä varten hankittuja asiakirjoja. Lakia sovelletaan viranomaisten sisäistä työskentelyä varten laadittuihin asiakirjoihin vain, jos asiakirjat sisältävät sellaisia tietoja, että ne on liitettävä arkistoon arkistolainsäädännön mukaan.

Kunta10 -työhyvinvointikyselyn asiakirjat ja niihin liittyvät lisäkyselyt ovat kaupungin sisäistä käyttöä varten hankittuja asiakirjoja. Ne eivät sisällä sellaisia tietoja, että ne olisi liitettävä arkistoon arkistolainsäädännön mukaan. Koska asiakirjat eivät ole viranomaisen asiakirjoja, julkisuuslaki ei koske niitä.

Koska julkisuuslaki ei koske Kunta10 -työhyvinvointikyselyn asiakirjoja eikä niihin liittyvien lisäkyselyjen asiakirjoja, asiakirjojen antaminen julkisuuteen on kaupungin omassa harkinnassa. Tampereen kaupunki on katsonut tarkoituksenmukaiseksi olla antamatta tuloksia julkisuuteen. 

Toimittajan pyyntö työhyvinvointia koskevien kyselyiden saamiseksi hylätään.

Toimittaja on lisäksi pyytänyt tilastotietoja kurinpitotoimenpiteistä ja seksuaalisesta häirinnästä. 

Pirkanmaan pelastuslaitoksella ei ole tilastoja kurinpitotoimenpiteistä. Pirkanmaan pelastuslaitoksella ei ole tilastoja seksuaalisesta häirinnästä. Toimittajan pyyntö tilastojen saamiseksi hylätään.

Hallintosäännön liitteenä 4 olevan Pirkanmaan pelastuslaitoksen johtosäännön 7 §:n mukaan pelastusjohtaja päättää asiat, jotka koskevat hallintoa siltä osin kuin päätösvalta ei kuulu kaupunginhallitukselle. Pelastusjohtaja on toimivaltainen päättämään asian.

 

Päätös

Ylen A-studion toimittajan pyyntö asiakirjojen saamiseksi hylätään.

Allekirjoitus

Pelastusjohtaja Olli-Pekka Ojanen