Kaupunginhallitus, kokous 24.5.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 225 Sote-uudistuksen tilannekatsaus (kehittämiskokousasia) 

TRE:3849/00.01.03/2021

Valmistelija

  • Kuosmanen Taru, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Muutosjohtaja (sote) Jaakko Herrala, puh. 050 329 7166, etunimi.sukunimi@pirkanmaa.fi ja johtaja Taru Kuosmanen, puh. 040 704 7337, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 04 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Pirkanmaan kaikki kunnat ovat toteuttamassa soten toiminnallista uudistamista yhteisesti hyväksytyn suunnitelman mukaisesti. Hankkeita on kaikkiaan noin kymmenen, joissa suurin osa Pirkanmaan kunnista on mukana. Keskeisin teema on rakentaa tulevaisuuden uudenmallista sote-keskusta. Hankkeet jatkuvat ainakin vuoden 2021 loppuun saakka.

Sosiaali- ja terveysministeriö on informoinut, että ennen kesää avautuu uusi valtionavustushaku soten toiminnalliseen kehittämiseen. Ensimmäisen vaiheen haussa Pirkanmaa sai tulevaisuuden sote-keskuksen kehittämiseen 5,9 milj. euroa, jolla on palkattu kuntiin lähes 50 kehittäjäosaajaa. Seuraava haku on tasoltaan 95 milj. euroa, josta Pirkanmaan osuus on arviolta 8-9 milj. euroa vuosille 2022-2023.

Sosiaali- ja terveysministeriön sote-valmistelun johtoryhmän 14.5.2021 tiedonannon mukaan sote- ja pelastustoimen lainsäädännön eduskuntakäsittely on valmistumassa aikataulussaan. Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle on toimitettu välivastineita teemoittain. Valiokuntien lausunnoista puuttuvat vielä perustuslakivaliokunnan ja lakivaliokunnan lausunnot, joiden jälkeen sosiaali- ja terveysvaliokunnalle voidaan antaa lopullinen vastine. Perustuslakivaliokunnan odotetaan antavan oman lausuntonsa viikolla 20. Hyvinvointialueet perustettaisiin tämän aikataulun mukaan 1.7.2021 alkaen. Pirkanmaan hyvinvointialue tulisi olemaan kooltaan suurin.

Hyvinvointialueen vapaaehtoista esivalmistelua on kevään aikana kiihdytetty yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön ja muiden alueiden kanssa. Pirkanmaan kuntajohtajat ja sote-valmistelun työvaliokunta käynnistivät 19.2.2021 hyvinvointialueen väliaikaisen toimielimen (Vate) valmistelun. Vate-esitys on tällä hetkellä voimaanpanolain osapuolten eli kuntien, sairaanhoitopiirin ja pelastustoimen päätöksenteossa. Yksimielinen päätös mahdollistaisi sen, että Pirkanmaan hyvinvointialue kykenisi käynnistämään toimintansa heti heinäkuun 2021 alusta alkaen.

Loppukevään aikana valmistellaan toimeenpanosuunnitelmia ja varaudutaan alkusyksystä valmistelevan henkilöstön rekrytointeihin. Esityksenä on, että hyvinvointialue tukeutuu ensivaiheessa sairaanhoitopiirin tukipalveluihin.

Sote-muutosjohtaja Jaakko Herrala ja sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualueen johtaja Taru Kuosmanen esittelevät kokouksessa tarkemmin paikallisen ja kansallisen valmistelun tilannetta.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Sote-uudistuksen tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden muutosjohtaja (sote) Jaakko Herralalle, johtaja Taru Kuosmaselle sekä pelastuspäällikkö Teemu-Taavetti Toivoselle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Tiina Elovaara poistui kokouksesta.

Yrjö Schafeitel poistui kokouksesta päätöksenteon jälkeen.

Tiedoksi

Jaakko Herrala, Tuukka Salkoaho, Taru Kuosmanen, Anniina Tirronen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)