Z/Sosiaali- ja terveyslautakunta, kokous 9.12.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 161 Yksityisten palveluntuottajien suojainten korvaaminen vuonna 2021 (yhteistoiminta-alueen asia)  

TRE:8083/02.04.03/2021

Valmistelija

  • Kuosmanen Taru, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Hankintapäällikkö Virva Palomäki, puh. 040 800 4405, Controller Vesa-Matti Kangas, puh. 050 566 4477, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Noora Jalonen, puh. 040 142 4654, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Perustelut

Valtionavustukset

Valtioneuvosto antoi 8.10.2021 asetuksen valtionavustuksesta eräisiin julkiselle sosiaali- ja terveydenhuollolle covid-19-epidemiasta vuonna 2021 aiheutuviin kustannuksiin. Asetuksessa on säädetty covid-19-epidemiasta kunnille ja kuntayhtymille aiheutuneiden kustannusten korvaamisesta. Asetuksessa on määritelty korvausten euromääräinen taso covid-19-tautiin liittyvän testauksen, jäljittämisen, rokottamisen ja hoidon kustannusten korvaamiselle sekä muut korvausten määräytymisen perusteet.

Tampereen kaupunki on hakenut 12.11.2021 valtionavustusta covid-19-kustannuksiin. Avustusta on haettu testaukseen, jäljittämiseen, rokottamiseen, hoitoon sekä muihin välittömiin kustannuksiin. Avustus määräytyy laskennallisen mallin mukaan määriteltyjen suoritetietojen ja yksikkökorvausten perusteella. Muiden välittömien kustannusten osalta avustus määritellään kertomalla kunnan asukasluku valtionapuviranomaisen määrittämällä korvaustaksalla.

Avustus muihin välittömiin kustannuksiin on tarkoitettu kattamaan osa kustannuksista, joita aiheutuu erityisesti suojavälineiden lisääntyneestä käytöstä ja toiminnan mukauttamisesta vastaamaan kohonneita terveysturvallisuusvaatimuksia. Taksan määrittelyssä on otettu huomioon erityisesti suojavälineiden käytöstä aiheutuneet kustannukset. Kuntakohtaisesti määriteltävä korvaustaksa on 17 euroa asukasta kohden. Muiden välittömien kustannusten erä on tarkoitettu kattamaan sekä oman toiminnan että ulkoistetun palvelutuotannon lisäkustannuksia liittyen suojavälineiden lisääntyneeseen käyttöön.

Tampereen kaupungin korvausmalli

Tampereen kaupunki korvaa kunnan järjestämisvastuulla olevien sosiaali- ja terveyspalveluja tuottavien yksityisten palvelutuottajien ylimääräisten henkilösuojainten lisäkustannuksia valtioneuvoston asetuksen pohjalta laaditun laskennallisen mallin perusteella. Vastaavan kaltainen laskennallinen malli on käytössä myös eräissä muissa suurissa kaupungeissa.

Korvauksia esitetään maksettavan ikäihmisten palvelujen, vammaispalvelujen ja päihde- ja mielenterveyspalvelujen asumispalveluissa sekä ikäihmisten kotihoidossa ja vammaisten kotiin vietävissä palveluissa. Tampere kompensoi kustannuksia omien asiakkaidensa osalta riippumatta siitä, missä kunnassa asumispalveluyksikkö sijaitsee.

Laskennallisessa mallissa kirurgisten maskien ja suojakäsineiden yksikköhintoina on käytetty Tuomi Logistiikka Oy:lta saatu suojaintarvikkeiden keskihintoja vuonna 2021. Palvelutuottajille on tarjottu mahdollisuutta tilata läpilaskutuksella Tuomi Logistiikalta suojaimia, mutta tätä mahdollisuutta on käytetty vain vähän.

Lisäksi kuluvana vuonna on jaettu Tampereella ja Orivedellä toimiville palveluntuottajille maksutta huoltovarmuuskeskuksen eriä. Eristä jaettiin nitriilikäsineitä yhteensä 500 000 paria, suu- ja nenäsuojaimia yhteensä 135 400 kappaletta sekä suojatakkeja yhteensä 2 100 kappaletta. Kaikki halukkaat palveluntuottajat saivat suojaimia maksuttomista eristä.

Suojainten todelliset käyttömäärät on selvitetty muutamasta asumispalveluyksiköstä.

Ulkoisille palvelutuottajille on tehty kysely, jossa on selvitetty mitä seikkoja korvausmallin valmistelussa tulisi huomioida. Tuottajien esiin nostamia asioita on huomioitu korvausmallin valmistelussa. Kaupungin valmisteleman laskennallisen korvausmallin tulee kuitenkin olla riittävän yksinkertainen ja kaikille palvelutuottajille tasapuolinen, joten kaikkia yksittäisiä palvelutuottajien esittämiä kustannuseriä ei ole voitu ottaa laskennallisessa korvausmallissa huomioon.

Valtionavustuksen taksan määrittelyssä on otettu huomioon erityisesti suojavälineiden käytöstä aiheutuneet kustannukset. Kaupungin laskennallinen korvausmalli perustuu suojavälineiden lisääntyneen käytön aiheuttamiin arvioituihin kustannuksiin. Laskennassa huomioidaan asumispalvelujen paikkamäärät ja henkilöstömitoitukset, suojainten arvioitu käyttö työvuoron aikana sekä keskimääräiset yksikköhinnat.

Kustannusten korvausten laskenta perustuu suu-nenäsuojainten ja suojakäsineiden kuukausittaiseen käyttömäärään ja näiden keskimääräiseen kappalehintaan vuonna 2021. Keskimääräinen kappalehinta perustuu Tuomi Logistiikka Oy:n selvitykseen. Lisäksi laskentaperiaatteissa on huomioitu keskimääräinen suojainten kulutus (5 suu-nenäsuojusta ja 12 suojakäsineparia / työntekijä / työvuoro). Ikäihmisten kotihoidon ja vammaisten kotiin vietävien palvelujen osalta korvausten laskentaperiaatteissa on noudatettu arviota, jonka mukaan käytetään yksi suu-nenäsuojain ja käsinepari per käynti.

Suu-nenäsuojainten korvattavat kustannukset on asumispalveluiden osalta laskettu kaavalla hoitopaikkojen tai asukaspaikkojen määrä * hoitajamitoitus * 5 * 22 * 12 * 0,11. Kaavassa luku viisi kuvaa suositeltua suu-nenäsuojaimen käyttömäärää työvuorossa per työntekijä. Luku 22 kuvaa työntekijän keskimääräisten työvuorojen määrää per kk ja luku 12 on korvattavien kuukausien lukumäärä (tammi-joulukuu). Suu-nenäsuojainten keskimääräinen kappalehinta on laskelmassa 0,11 euroa.  Asumispalveluissa käytettävien suojakäsineiden osalta kaava on muuten sama, mutta arvioitu käyttömäärä on 12 paria per työvuoro ja yksikköhinta 0,12 euroa. Ikäihmisten kotihoidon ja vammaisten kotiin vietävien palvelujen osalta korvaus on laskettu kertomalla keskimääräinen käyntimäärä per kk * 12 * suu-nenäsuojaimen ja suojakäsineiden yksikköhinta.

Vuoden 2020 volyymien mukaan tehdyn laskennallisen arvion mukaan kaupungille aiheutuu noin 965 000 euron lisäkustannukset. Vuoden 2021 avustus määräytyy kuluvan vuoden todellisten asumispalvelujen paikkojen ja kotiin vietävien palvelujen käyntien mukaan.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Kuosmanen Taru, Johtaja

Tampereen kaupunki korvaa yksipuolisesti ulkoisille sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajille koronapandemian 1.1. - 31.12.2021 aiheuttamia lisäkustannuksia suojavälineiden hankinnasta esitetyn laskennallisen mallin mukaan.

Tampereen kaupunki maksaa määrittelemänsä korvaussumman palveluntuottajan toimittajatietojen mukaiselle pankkitilille 28.2.2022 mennessä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin seuraavin muutoksin:

  • Viiden suojaimen sijaan korvataan seitsemän suu-nenäsuojainta / työntekijä / työvuoro, muuten esityksen mukaisesti.

Kokouskäsittely

Controller Vesa-Matti Kangas ja hankintapäällikkö Virva Palomäki olivat asiantuntijoina paikalla asian käsittelyn aikana.

Puheenjohtaja Johanna Loukaskorpi teki seuraavan muutosehdotuksen: ”Viiden suojaimen sijaan korvataan seitsemän suu-nenäsuojainta / työntekijä / työvuoro, muuten esityksen mukaisesti.”

Satu Sipilä kannatti ehdotusta. Lautakunta hyväksyi yksimielisesti puheenjohtaja Johanna Loukaskorven muutosehdotuksen.

Tiedoksi

Taru Kuosmanen, Jukka Männikkö, Vesa-Matti Kangas, Paula Hakanen, Virva Palomäki, Maria Päivänen, Eeva Torppa-Saarinen, Maritta Närhi, Mari Patronen, Sanna Määttänen, palvelutuottajat

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.