§ 2 Poikkeamishakemus tontille Saavutustenkatu 2, Hervanta, työtilojen rakentaminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:7929/10.03.01/2021

Päätöspäivämäärä

11.1.2022

Päätöksen tekijä

Asemakaavapäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Toimistoarkkitehti Merja Kinos, puh. 040 481 2571, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintoassistentti Vertti Sahala, puh. 040 737 8042, etunimi.sukunimi@tampere.fi    

Päätöksen perustelut

Poikkeamispäätös MRL 171 §:n nojalla MRL 58 § 1 momentin säännöksestä, jonka mukaan rakennusta ei saa rakentaa vastoin asemakaavaa.

Rakennuksen kellarikerroksen varastotiloja muutetaan työ-/tuotantotiloiksi.

HAKIJA ON ANTANUT ERITYISET SYYT POIKKEAMISELLE

”Olemassa olevassa toimisto-/tuotantorakennuksessa muutetaan kellarikerroksen molemmat varastotilat työ-/tuotantotiloiksi.

Asemakaavan mukaan maan alla saa olla työtilaa enintään 5 % koko sallitusta kerrosalasta, ja tämä määrä ylittyy, kun varastot muutetaan työtiloiksi. Muutoksen jälkeen kellarissa tulee olemaan yhteensä 839 m2 tuotantotilaa kaavan salliman 298 m2 sijaan, eli yhteensä 541 m2 enemmän kuin mitä kaavan mukaan saisi olla. Prosentteina tuotantotilojen määrä tulee olemaan 14 % sallitusta kerrosalasta.

Perustelut poikkeamisen hakemiselle ovat seuraavat:

1. Tuotantotiloissa ei saa esiintyä rakenteiden kautta välittyvää tärinää.

2. Lämpötila ja ilmankosteus eivät saa vaihdella tuotantotiloissa.

3. Tuotantotiloihin ei saa päästä ollenkaan luonnonvaloa.”

KUULEMINEN

Naapurit on kuultu kaupungin toimesta. Naapurit on kuultu myös rakennuslupaa varten. Naapureilla ei ollut huomautettavaa hankkeesta.

POIKKEAMINEN

Asemakaavan mukaan tontille voidaan toteuttaa maanalaisia työtiloja enintään 5 % rakennusalalle osoitetusta rakennusoikeudesta. Siitä poiketen maanalaisia työtiloja toteutetaan 14 %.

Poikkeaminen voidaan erityisestä syystä myöntää, mikäli se ei MRL 171 § mukaisesti

1) aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle;

2) vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista;

3) vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista; tai

4) johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

ASEMAKAAVOITUS

Tontti rajautuu koillisessa Saavutustenkatuun, kaakossa Saavutustenkatuun ja puistoon, lounaassa rakentamattomaan liike-, toimisto- ja tuotantorakennusten tonttiin ja autopaikkojen korttelialueeseen sekä luoteessa Hermiankatuun.

Asemakaavassa tontti on osoitettu liike-, toimisto- ja tuotantorakennusten sekä tutkimustoimintaa palvelevien rakennusten korttelialueeksi, jolla ympäristö asettaa toiminnan laadulle erityisiä vaatimuksia. Rakennusoikeus on tonttitehokkuuden e=0,70 mukaan 5 952 k-m2. Tontille voidaan toteuttaa maanalaisia työtiloja enintään 5 % rakennusalalle osoitetusta rakennusoikeudesta. Autopaikkoja tulee rakentaa yksi autopaikka liike- ja toimistotilojen 50 k-m2 kohti, tuotantotilojen 100 k-m2 kohti sekä varastotilojen 150 k-m2 hohti.

Asemakaavan sallima maanalaisten tilojen määrä 298 k-m2 ylittyy 541 k-m2, kun maanalaisia työtiloja tulee lisää 570 k-m2. Maanalaisia työtiloja on tämän jälkeen yhteensä 839 k-m2. Tontin kokonaisrakennusoikeus ei ylity. Laajennuksen myötä yritys saa käyttöönsä lisää toimintansa kannalta tärkeitä tiloja, joihin ei tule luonnonvaloa, joissa ei esiinny rakenteiden kautta välittyvää tärinää ja joissa lämpötila ja ilmankosteus pysyvät tasalaatuisina. Laajennuksen myötä tontille toteutetaan asemakaavan edellyttämät 50 autopaikkaa.

Maanalaisten työtilojen lisäämisellä ei ole rakennuksen ulkopuolisia vaikutuksia.

Asemakaavayksikkö toteaa, että poikkeaminen maanalaisten työtilojen rakennusoikeudesta ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle eikä vaikeuta luonnon tai rakennetun ympäristön arvojen säilyttämistä koskevien tavoitteiden saavuttamista tai johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Poikkeamisluvan myöntämisellä voidaan katsoa olevan positiivisia vaikutuksia yritystalouteen, kun yritys saa toimintansa kannalta tarkoituksenmukaisia tiloja lisää jo olemassa olevaan rakennukseen.

LIITTEET:

Sijaintikartta: Kartassa on esitetty rakennuspaikan sijainti ja poikkeuslupatilanne. Tontti rajautuu koillisessa Saavutustenkatuun, kaakossa Saavutustenkatuun ja puistoon, lounaassa rakentamattomaan liike-, toimisto- ja tuotantorakennusten tonttiin ja autopaikkojen korttelialueeseen sekä luoteessa Hermiankatuun. Lähialueelle on aiemmin haettu kuusi poikkeamislupaa, jotka on hyväksytty.

Asemakaava: Asemakaavassa tontti on osoitettu liike-, toimisto- ja tuotantorakennusten sekä tutkimustoimintaa palvelevien rakennusten korttelialueeksi, jolla ympäristö asettaa toiminnan laadulle erityisiä vaatimuksia. Rakennusoikeus on tonttitehokkuuden e=0,70 mukaan 5 952 k-m2. Tontille voidaan toteuttaa maanalaisia työtiloja enintään 5 % rakennusalalle osoitetusta rakennusoikeudesta. Autopaikkoja tulee rakentaa yksi autopaikka liike- ja toimistotilojen 50 k-m2 kohti, tuotantotilojen 100 k-m2 kohti sekä varastotilojen 150 k-m2 hohti.

Asemapiirustus: Muutoksenalaiset tilat sijoittuvat olemassa olevan rakennuksen lounaisosaan. Käytetty kerrosala on 3 460 m2.

Pohjapiirustus: Liitteessä on rakennuksen vasemmassa reunassa olevat kaksi isoa varastoa, jotka muutetaan tuotantotiloiksi.

Poikkeamislupahakemus: Liitteessä on kerrottu hankkeen, rakennuspaikan ja hakijan tiedot. 

 

Päätös

Myönnetään tontille 837-65-7080-5 lupa saada poiketa maanalaisten työtilojen rakennusoikeudesta hakemuksen liitteenä olevien suunnitelmien periaatteiden mukaisesti Hervannan kaupunginosassa, osoitteessa Saavutustenkatu 2.

Lupa on voimassa kaksi (2) vuotta siitä, kun tämä päätös on saanut lainvoiman. Päätöstä vastaavaa rakennuslupaa on haettava luvan voimassaoloaikana.

 

Allekirjoitus

Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen