§ 12 Sopimus raitiotieliikennettä haittaavien ajoneuvojen siirrosta

Lataa  Kuuntele 

TRE:718/09.02.02/2022

Päätöspäivämäärä

25.2.2022

Päätöksen tekijä

Katupäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Hallintosuunnittelija Patrick Hanska, puh. 041 730 4437, etunimi.sukunimi@tampere.fi; Lakimies Mikko Rantanen, puh. 041 730 0690, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Katupäällikkö Pasi Halme, puh. 050 521 5194, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen Ratikka aloitti liikennöinnin elokuussa 2021. Osa ratikkareitistä kulkee katualueella, jota käyttää myös muu liikenne. Raitiotieliikenteen toimivuuden ja sujuvuuden edellytys on koko raitiovaunukaluston liikennöinti esteettömästi ja aikataulussa.

Raitiotieradalle tai sen läheisyyteen pysäköidyt ajoneuvot voivat aiheuttaa merkittävää haittaa julkiselle liikenteelle, esim. estävät aikataulun mukaisen raitiotieliikenteen tai aiheuttavat muuta haittaa ja/tai vaaraa liikennöinnille. Väärin pysäköidyt ajoneuvot on siirrettävä välittömästi kauemmaksi raitiovaunukiskoilta, jotta julkinen liikenne ja kunnossapitotyöt voidaan hoitaa aikataulun mukaisesti ja turvallisesti.

Ajoneuvojen siirtämisestä annetun lain (30.12.2019/1508) 5 §:n 4 momentin mukaan tilanteissa, joissa ajoneuvon pysäköinti aiheuttaa huomattavaa haittaa tien käytölle tai muulle liikenteelle, poliisi, ELY-keskus, kunta tai kunnallinen pysäköinninvalvoja voi toimittaa lähi- tai varastosiirron välittömästi. Harkintavalta siitä, milloin pysäköinti aiheuttaa haittaa kuuluu siis viranomaiselle.

Tampereen kaupunki on päättänyt (katupäällikkö 4.2.2022 § 8) niistä kriteereistä, joiden perusteella ajoneuvo voidaan siirtää välittömästi pois raitiovaunun tieltä. Ennakolta luotujen kriteereiden mukaisesti ajoneuvojen tosiasiallisen siirron kadulta voi suorittaa sopimusperusteisesti ulkoinen toimija. Tällöin siirto suoritetaan kaupungin ennakolta luomien kriteereiden mukaisesti ja kunta tekee tämän jälkeen siirretyistä ajoneuvoista siirtopäätökset.

Tampereen kaupunki valtuuttaa Tampereen Raitiotie Oy:n kanssa tehtävällä sopimuksella Tampereen Raitiotie Oy:n tai Tampereen Raitiotie Oy:n määräämän toimijan siirtämään sellaiset ajoneuvot, jotka haittaavat tai estävät raitiotieliikennettä edellä mainitun kaupungin päätöksen mukaisissa tilanteissa.

Sopimus on voimassa toistaiseksi. Irtisanomisaika molemmin puolin on 12 kuukautta.

 

Toimivalta:

Katupäällikkö ja katutarkastajat käsittelevät lain ajoneuvojen siirtämisestä (1508/2019) 5-8 §:n mukaiset asiat. (Yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto 21.9.2021 § 137).

Päätös

Hyväksytään liitteenä oleva sopimus.

Sopimus sitoo Tampereen Raitiotie Oy:tä heti kun se on allekirjoitettu, mutta kaupunkia vasta, kun toimivaltainen toimielin on päätöksellään hyväksynyt tämän sopimuksen ja päätös on saanut lainvoiman.

Allekirjoitus

Katupäällikkö Pasi Halme