§ 8 Poikkeamishakemus tontille Tehdaskartanonkatu 24, Lielahti, käyttötarkoituksen muutos

Lataa  Kuuntele 

TRE:529/10.03.01/2022

Päätöspäivämäärä

9.3.2022

Päätöksen tekijä

Asemakaavapäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Toimistoarkkitehti Merja Kinos, puh. 040 481 2571, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintoassistentti Vertti Sahala, puh. 040 737 8042, etunimi.sukunimi@tampere.fi    

Päätöksen perustelut

Poikkeamispäätös MRL 171 §:n nojalla MRL 58 § 1 momentin säännöksestä, jonka mukaan rakennusta ei saa rakentaa vastoin asemakaavaa.

Käytöstä poistettu kuorimohalli ja sen aputilat muutetaan tapahtumatilaksi.

HAKIJA ON ANTANUT ERITYISET SYYT POIKKEAMISELLE

”Lielahden vanhan sellutehtaan käytöstä poistunut kuorimohalli ja sen aputilat muutetaan tapahtumatilaksi. Tapahtumatilan laajuus on noin 4000 kem2 ja sisältää ison tapahtumahallin ja tapahtumatoiminnan aputilat sekä ravintolatilaa. Kuorimo-rakennukseen tavoitellaan tapahtumatoimintaa, joka luo kiinnostusta ja edellytyksiä edelleen muiden toimintojen sijoittumiselle tehdasalueelle. Tavoiteltu toiminta osuu erinomaisesti tehtaalle tavoiteltuun Hiedanrannan yleissuunnitelman mukaiseen sisältöön.

Suunnitellun hankkeen alueella on voimassa asemakaava nro 5961 vuodelta 1984, jossa tontit ovat teollisuus- ja varastorakennusten korttelialuetta (T-10). Kuorimon tilojen osoittaminen tapahtumatoiminnalle edellyttää poikkeamista tästä pääkäyttötarkoitusmerkinnnästä.

Alueella on vireillä uusi asemakaavamuutos nro 8793. Tehdasalue on tarkoitus erottaa vireillä olevasta kaavasta omaksi kaavakseen. Kuorimo-hanke toteuttaa sisällöllisesti vireillä olevalle asemaavamuutokselle asetettuja tavoitteita.

Kuorimo-hanke toteuttaa myös kaupunginhallituksen 10.6.2020 hyväksymän Hiedanrannan yleissuunnitelman mukaista tavoitetta Lielahden vanhan sellutehtaan muuttamisesta kulttuurin ja tapahtumien keskittymäksi. Tapahtumatoiminta soveltuu hyvin Kuorimorakennuksen tiloihin, ja mahdollistaa inventoinnissa todettujen arvojen säilyttämisen. Tehdasrakennukset voivat säilyä vain, mikäli edellytykset uusien toimintojen asettumiselle kyetään luomaan. Ankkuritoimija on tehtaan käyttötarkoituksen muutoksen käynnistämisen ja uskottavuuden luomisen kannalta oleellista. Uusi toiminta nostaa vahvasti myös Hiedanrannan tunnettuutta. Kuorimorakennukseen on suunniteltu mahdollistavan useamman tuhannen hengen tapahtumia ja monimuotoista muuta tapahtuma- ja kulttuuritoimintaa.”

KUULEMINEN

Naapurit on kuultu kaupungin toimesta ja hakemus on kuulutettu Aamulehdessä. Naapureilla ei ollut huomautettavaa hankkeesta.

POIKKEAMINEN

Asemakaavassa tontti on osoitettu teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueeksi. Siitä poiketen kuorimo ja sen aputilat muutetaan tapahtumatiloiksi.

Poikkeaminen voidaan erityisestä syystä myöntää, mikäli se ei MRL 171 § mukaisesti

1) aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle;

2) vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista;

3) vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista; tai

4) johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

ASEMAKAAVOITUS

Rakennuspaikka sijaitsee Lielahden käytöstä poistuneen sellutehtaan alueen itäosassa. Alueella on vireillä asemakaavanmuutos nro 8793, jonka tavoitteena on alueen asemakaavoittaminen vaiheittain osa-alue kerrallaan Kaupunginhallituksen 8.6.2020 hyväksymän Hiedanrannan yleissuunnitelman pohjalta.  Yleissuunnitelmassa Lielahden kartanon ympäristö teollisuusrakennuksineen on uuden 

Hiedanrannan kaupunginosan ydin, jota täydennetään uudisrakennuksilla ja ympäröivillä uusilla kortteleilla. 

Asemakaavan tavoitteena on myös arvokkaan rakennuskannan ja ympäristön säilyminen alueella. 

Hiedanrannasta suunnitellaan uusi, kestävä kaupunginosa, joka tarjoaa korkealaatuisen työ-, asuin- ja palveluympäristön hyödyntäen alueen historiaa ja kulttuuriperintöä, innovatiivisia ratkaisuja sekä erinomaista 

sijaintia suunniteltavan raitiotien varrella Näsijärven rannalla.

Kuorimon ja sen aputilojen muuttaminen tapahtumakäyttöä palveleviksi tiloiksi noudattaa vireillä olevan asemakaavan ja Hiedanrannan yleissuunnitelman tavoitteita, joten poikkeaminen asemakaavan käyttötarkoituksesta ei aiheuta haittaa tulevalle kaavoitukselle.

Pirkanmaan maakuntamuseo on asian käsittelyn yhteydessä todennut, että vaiheittain vuosina 1914-1970 rakennetulla Kuorimolla on alueen rakennetun ympäristön selvityksessä (Kulttuuriympäristöpalvelut Heiskanen&Luoto, 2016) todettu merkittäviä kulttuurihistoriallisia arvoja. Säilytettäväksi on suositeltu julkisivut, erityisesti rakennuksen vanhimmat osat (1-2) sekä länsijulkisivu ja kaarikatto (rak. osa 3). Sisätilat kestävät muutosta. Mikäli poikkeusluvan ehdoksi voidaan kirjata, että selvityksissä todetut arvot ja toimenpidesuositukset tulee huomioida suunnittelussa, voidaan puoltaa poikkeamislupaa. Rakennusluvasta tulee pyytää maakuntamuseon lausunto.

Muutokset tapahtuvat rakennuksen rungon sisällä, joten käyttötarkoituksesta poikkeamisella ei ole vaikutuksia luonnonsuojelun tai rakennetun ympäristön suojelua koskevien tavoitteiden suhteen.

Kuorimorakennuksessa on tehty aistinvaraista havainnointia ja pintakosteuskartoitusta sekä otettu näytteitä haitta-ainetutkimuksia varten. Kohteessa olisi hyvä tehdä lisätutkimuksia ja -selvityksiä vaurioiden laajuuden ja syiden selvittämiseksi ja varmistamiseksi korjaussuunnittelun pohjaksi.  Tampereen terveydensuojelu totesi kommentissaan, että tapahtumatoimintaan tarkoitettujen tilojen käyttäjille ja tiloissa työskenteleville ei saa aiheutua terveydensuojelulain mukaista terveyshaittaa kohteen olosuhteista. Korjaustoimenpiteet on suunniteltava ja toteutettava siten, että haitta-aineet poistetaan tai muilla toimenpiteillä varmistetaan, että haitta-aineiden kulkeutuminen tiloihin estetään eikä niille altistuta. Kohteessa ei saa olla korjaamattomia kosteusvaurioita suunnitellun käytön alkaessa. Kohteen ilmanvaihdon on oltava toimintaan soveltuva. On huomioitava, että korvausilmaa tulee riittävästi ja se on puhdasta eikä sitä oteta rakenteiden kautta.

Tilojen muutos tapahtumatoimintaa palveleviksi tiloiksi tuo alueelle tapahtumien aikana runsaasti asiakkaita. Uudessa asemakaavassa tullaan huomioimaan tapahtumatoiminnan aiheuttamat vaikutukset alueelle.

Suunnitelmassa on esitetty voimassa olevan asemakaavan mukainen autopaikkamäärä rakennuksen eteläpuolelle. Tulevassa asemakaavassa pysäköintipaikkojen mitoitus noudattaa Tampereen kaupungin pysäköintipolitiikan mitoitusta, johon vaikuttaa myös tulevan raitiotien läheisyys. Rakennuspaikan länsipuolelle, olevan teollisuusrakennuksen läpi kulkevaksi, on kaavoitettu raitiotien tilavaraus, mikä mahdollistaa tapahtumapaikan saavuttamisen aikanaan erinomaisen hyvin julkisen liikenteen keinoin.

Asemakaavayksikkö toteaa, että poikkeaminen asemakaavan käyttötarkoituksesta ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle eikä vaikeuta luonnon tai rakennetun ympäristön arvojen säilyttämistä koskevien tavoitteiden saavuttamista tai johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Poikkeamisluvan myöntämisellä ei ole merkittäviä vaikutuksia yritystalouteen.

LIITTEET:

Sijaintikartta: Kartassa on esitetty rakennuspaikan sijainti ja poikkeuslupatilanne. Tontti rajautuu pohjoisessa Sellupuistoon, idässä Sellupuiston suojaviheralueeseen ja Näsijärveen, etelässä Enqvistinpuistoon sekä lännessä teollisuus- ja liikerakennusten tontteihin.  Lähialueelle on aiemmin haettu kaksi poikkeamislupaa, jotka on hyväksytty.

Asemakaava: Tontin pääkäyttötarkoitus on teollisuus- ja varastorakennusten korttelialue. Tonttitehokkuus e= 0,10. Rakennusoikeus on 49 568 k-m2. Autopaikkoja tulee osoittaa 1 autopaikka jokaista asuntoa, teollisuus- ja varastotilan kolmea (3) työntekijää sekä toimistotilan 50 m2 kohti. 

Asemapiirustus: Muutosalue sijaitsee teollisuusrakennuksen eteläosassa.

Hankesuunnitelma: Liitteessä on selvitetty tarkemmin hanketta. Liitteen verkkojulkisuutta on rajattu (JulkL 24.1.§:n 20 kohta)

Poikkeamislupahakemus: Liitteessä on kerrottu hankkeen, rakennuspaikan ja hakijan tiedot. 

Tapahtumatila kuvaus: Liitteessä on esitetty hanketta. Liitteen verkkojulkisuutta on rajattu (JulkL 24.1.§:n 20 kohta)

 

Päätös

Myönnetään tontille 837-263-2500-28 lupa saada poiketa asemakaavan käyttötarkoituksesta käytöstä poistuneen kuorimohallin ja sen aputilojen muuttamiseksi tapahtumatilaksi hakemuksen liitteenä olevien suunnitelmien periaatteiden mukaisesti Lielahden kaupunginosassa, osoitteessa Tehdaskartanonkatu 24 sillä ehdolla, 

että rakennetun ympäristön selvityksessä ja inventoinnissa todetut arvot sekä toimenpidesuositukset huomioidaan suunnittelussa,

että rakennuslupavaiheessa suunnitelmista pyydetään Pirkanmaan maakuntamuseon lausunto ja

että tapahtumatoimintaan tarkoitettujen tilojen käyttäjille ja tiloissa työskenteleville ei aiheudu terveydensuojelulain mukaista terveyshaittaa kohteen olosuhteista. Korjaustoimenpiteet on suunniteltava ja toteutettava siten, että haitta-aineet poistetaan tai muilla toimenpiteillä varmistetaan, että haitta-aineiden kulkeutuminen tiloihin estetään eikä niille altistuta. Kohteessa ei saa olla korjaamattomia kosteusvaurioita suunnitellun käytön alkaessa. Kohteen ilmanvaihdon on oltava toimintaan soveltuva. On huomioitava, että korvausilmaa tulee riittävästi ja se on puhdasta eikä sitä oteta rakenteiden kautta. Kohteessa tehdään lisätutkimuksia ja -selvityksiä vaurioiden laajuuden ja syiden selvittämiseksi ja varmistamiseksi korjaussuunnittelun pohjaksi. 

Lupa on voimassa kaksi (2) vuotta siitä, kun tämä päätös on saanut lainvoiman. Päätöstä vastaavaa rakennuslupaa on haettava luvan voimassaoloaikana.

 

Allekirjoitus

Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen