Z/Sosiaali- ja terveyslautakunta, kokous 10.2.2022

§ 31 Oikaisuvaatimus koskien lautakunnan päätöstä asiakasmaksulain mukaisista ateria-, ylläpito- ja tukipalvelumaksuista ikäihmisten, mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden sekä vammaisten palveluissa (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:8293/02.04.03/2021

Valmistelija

  • Mustonen Anna, Palvelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Palvelupäällikkö Anna Mustonen, puh. 040 639 7834, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Noora Jalonen, puh. 040 142 4654, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Sosiaali- ja terveyslautakunnassa 9.12.2021 § 163 käsiteltyyn asiaan asiakasmaksulain mukaiset ateria-, ylläpito- ja tukipalvelumaksut ikäihmisten, mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden sekä vammaisten palveluissa 1.1.2022 alkaen on tehty oikaisuvaatimus 21.12.2021. Oikaisuvaatimus koskee kehitysvammaisten ateriamaksua ja erityisesti kehitysvammaisten päiväaikaisen toiminnan lounaan hintaa. Oikaisuvaatimuksessa vedotaan kehitysvammaisten pieniin eläketuloihin sekä työosuusrahaan, ja seitsemän euron hintaa pidetään liian kalliina.

Tampereen kaupunki on ostanut ateriapalvelut kehitysvammaisten päivätoimintaan ja asumispalveluihin Pirkanmaan Voimia Oy:ltä. Pirkanmaan Voimia Oy veloittaa lämpimän aterian hinnasta ruokavaliosta vaihdellen 4,32 euroa, 5,62 euroa tai 6,48 euroa. Keskimääräiseksi aterian hinnaksi Pirkanmaan Voimia Oy ilmoittaa 5,29 euroa. Lisäksi Tampereen kaupunki maksaa Pirkanmaan Voimia Oy:lle ruoan toimituksesta yksikköihin 16,80 euroa toimitusta kohden sekä erikseen laskutetaan myös muun muassa leivästä, margariinista, kahvista ja teestä. 

Tampereen kaupunki kilpailutti vuonna 2021 kehitysvammaisten asumispalveluiden hankinnan. Kilpailutuksen valmistelussa huomioitiin samaan aikaan valmistelussa ollut Pirkanmaan neljäntoista kunnan kehitysvammaisten asumispalveluiden hankinta, jossa Pirkanmaan kunnat olivat määritelleet palveluntuottajien tilaajalta perimät ateriamaksut tietylle tasolle. Tampereen hankinnassa koettiin tärkeäksi pyrkiä Pirkanmaan kuntien kanssa yhteneväisiin linjauksiin niiden asioiden osalta, missä yhteneväisyys oli järkevällä tavalla saavutettavissa. Ateriamaksut olivat yksi tällainen osa-alue. Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnalle 9.12.2021 § 163 esitetyt ateriamaksut vastaavat Pirkanmaan muiden kuntien hankinnan ateriamaksuja.

Tampereen hankinnan valmistelussa toteutettiin tietopyyntö palveluntuottajille heidän perimiensä ateriamaksujen suuruudesta. Tietopyyntöön saatiin vastauksia suurimmalta osalta Pirkanmaalla toimivista merkittävimmistä palveluntuottajista. Vastausten mukaan aterioiden hinnoissa oli suuria palveluntuottajakohtaisia eroja. Lounaan tai päivällisen hintojen vaihteluväli oli vastausten perusteella 4,30 euron ja 7,00 euron välillä. Vastauksissa oli myös huomioitavaa se, että palveluntuottajat, jotka veloittivat alhaisempia maksuja, kommentoivat heillä olevan paineita ateriamaksujen korottamiselle kustannusten kasvun johdosta.

Asiakasmaksulain 11 §:n mukaisesti asiakas voi hakea maksualennusta sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulaissa- ja asetuksessa säädetyistä maksuista. Asiakas voi myös selvittää oikeutensa saada toimeentulotukea taloudelliseen tilanteeseensa. Maksualennusta haetaan vammaispalveluista ja toimeentulotukea Kelasta.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Kuosmanen Taru, Johtaja

Oikaisuvaatimus hylätään.

Päätös

Asia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi.

Kokouskäsittely

Puheenjohtaja Johanna Loukaskorpi ehdotti, että asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi. Varapuheenjohtaja Kari-Matti Hiltunen kannatti Loukaskorven ehdotusta. Lautakunta päätti yksimielisesti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Tiedoksi

Oikaisuvaatimuksen tekijät, Maritta Närhi, Mari Patronen, Johanna Kormano, Marjaana Räsänen, Anna Mustonen, Jenni Niemi, Pentti Vataja, Kaisa Savisaari, Kristiina Terävä, Tanja Karvonen, Sirkku Miettinen, Pegasos

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)