§ 42 Köyhyystyöryhmän nimeäminen valtuustokaudelle 2021 - 2025

Lataa  Kuuntele 

TRE:1902/00.01.05/2022

Päätöspäivämäärä

21.4.2022

Päätöksen tekijä

Pormestari

Valmistelijan yhteystiedot

Yhteysjohtaja Maggie Keskinen, puh. 040 703 1145, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Pormestarin sihteeri Ritva Vakkuri, puh. 0400 780 866, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Köyhyys on ongelma suomalaisessa yhteiskunnassa ja hyvinvoinnin riskitekijä monille kuntalaisille. Tampereella pienituloisten osuus on tilastojen mukaan suurempi kuin Suomessa keskimäärin. Köyhyydessä elävät ovat huono-osaisemmassa asemassa verrattuna muuhun väestöön, ja köyhyys aiheuttaa heille merkittäviä rajoituksia. Kunnissa köyhyyttä ei voida poistaa kokonaan, mutta sen vaikutuksia voidaan lievittää erilaisin keinoin asukkaiden elämänlaadun parantamiseksi. Köyhyyden vaikutusten vähentämiseksi Tampereella on laadittu köyhyysohjelmat kahdella edellisellä valtuustokaudella. Köyhyysohjelmien laatimisesta ovat vastanneet pormestarien nimeämät työryhmät.

Tampereen kaupunkistrategiaan ”Tekemisen kaupunki” on kirjattu yhdenvertaiset yksilöt -painopisteeseen eriarvoisuuden ja köyhyyden vähentäminen ja valtuustokauden tavoitteeksi alueiden välisten hyvinvointierojen kaventuminen. Tampereen pormestariohjelmaan, Mahdollisuuksien kaupunki, on kirjattu köyhyysohjelman toimeenpanon jatkaminen ja ohjelman uusiminen viimeistään valtuustokauden puolivälissä. Kaupunginvaltuusto lisäsi 15.11.2021 kokouksessaan talousarviokirjaan, että vuoden 2022 aikana perustetaan köyhyystyöryhmä päivittämään köyhyysohjelmaa.

Nimettävän köyhyystyöryhmän tehtävinä ovat köyhyysohjelman laatiminen köyhyyden vähentämiseksi ja sen vaikutusten lievittämiseksi valtuustokaudella sekä päivittää sen sisältö kaupungin tulevien tehtävien mukaiseksi vuoden 2022 loppuun mennessä sekä köyhyysohjelmassa määriteltävien tavoitteiden ja toimenpiteiden seuranta ja raportointi valtuustokauden puoleen väliin mennessä. Köyhyystyöryhmän ja -ohjelman laatimisen päävastuu sijoittuu sivistyspalveluihin.

Köyhyystyöryhmä kuulee sidosryhmiä työnsä aikana.

Työryhmä voi käyttää apunaan myös muita asiantuntijoita kuin työryhmään nimettyjä pysyviä asiantuntijoita.

Hallintosäännön liitteen 1 mukaisesti pormestarin päätöksellään asettaman ilman ratkaisuvaltaa olevan ohjaus-, seuranta- tai muun vastaavan ryhmän kokouksista maksetaan luottamushenkilölle (pl.apulaispormestarit) lautakunnan jäsenelle maksettavan kokouspalkkion suuruinen palkkio kokouksesta tehdyn muistion perusteella. Työryhmä voi käyttää apunaan myös muita asiantuntijoita kuin työryhmään nimettyjä pysyviä asiantuntijoita.

Muille mahdollisesti kuultaville aisantuntijoille, jotka eivät ole Tampereen kaupunkiin työsuhteessa, maksetaan korvaukset erikseen sovitusti matkakorvauksena ja/tai luentopalkkiona toimeksiantosopimuksella.

Köyhyystyöryhmän työskentelystä aiheutuvat kustannukset voidaan maksaa kustannuspaikalta xxxxx

Hallintosäännön 34 §:n mukaisesti pormestari päättää luottamushenkilötyöryhmien, sidosryhmien edustajia sisältävien työryhmien ja muiden tarpeelliseksi katsomiensa työryhmien nimeämisestä.

 

Päätös

Köyhyystyöryhmä nimetään valtuustokaudelle 2021 - 2025.

Köyhyystyöryhmään nimetään jäseniksi apulaispormestari Matti Helimo (pj.), apulaispormestari Johanna Loukaskorpi (vpj)., valtuutettu Leena Kostiainen, varavaltuutettu Katriina Majuri ja valtuutettu Noora Tapio sekä kutsutaan  yrittäjä Juho Leppänen, KD ja Severi Jatuli, PS.

Asiantuntijoiksi nimetään työkykykoordinaattori Soili Kouhi (Työllisyyspalvelut), palveluohjaaja Rizhna Khorshid (monikielinen neuvonta Mainio), kehittäjäsosiaalityöntekijä Elina Perkiö, vs. opetusjohtaja Ulla Ojalammi, nuorisopalvelujohtaja Jukka Etu-Seppälä ja suunnittelija Kirsi Nurmio (sihteeri).

Työryhmä kuulee sidosryhmiä työnsä aikana ja voi käyttää apunaan myös muita asiantuntijoita kuin työryhmään nimettyjä pysyviä asiantuntijoita.

Työryhmä antaa ehdotuksensa pormestarille köyhyysohjelmaksi vuoden 2022 loppuun mennessä.

Työryhmän työskentelystä aiheutuvat kustannukset maksetaan kustannuspaikalta 113410, yhteiset,  sis.til. 25257 Työryhmät, pormestarin perustama.

 

Allekirjoitus

Anna-Kaisa Ikonen, pormestari