Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, kokous 13.4.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 45 Liikennöintikorvauksen tarkistaminen dieselin hinnannousun johdosta 1.1.-31.3.2022 

TRE:604/02.04.03/2022

Valmistelija

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Joukkoliikennejohtaja Mika Periviita, puh. 050 3267007, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandström, puh. 040 750 1876, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Dieselin hinta on noussut poikkeuksellisen voimakkaasti alkuvuoden 2022 aikana. Heti vuoden alusta hintaan vaikutti jakeluvelvoitteen muutos, ja helmi-maaliskuussa hintoja nosti Ukrainan sota. Tilastokeskuksen ylläpitämän dieselin kuluttajahintatilaston mukaisesti dieselin keskihinta oli viime joulukuussa 1,67 euroa. Tammikuussa diesel-litran keskihinta oli lähinnä jakeluvelvoitteen muutoksesta johtuen 11 senttiä korkeampi ja helmikuussa 20 senttiä korkeampi kuin viime joulukuun lukema. Maaliskuun keskihinta on Ukrainan sodasta johtuen 2,33 euroa. Vuoden 2021 aikana diesel maksoi keskimäärin 1,51 euroa litralta, joten alkuvuoden hinnannousu on poikkeuksellisen voimakas.

Sopimusliikennöitsijät ottivat asian esille sopimusliikennöitsijätapaamisessa 15.3.2022. Liikennöitsijät esittivät, että jakeluvelvoitteen muutoksesta ja Ukrainan sodasta johtuva voimakas dieselin hinnannousu kompensoidaan takautuvasti ajalla 1.1.-31.3.2022. 

Tampereen seudun joukkoliikenteen kilpailutetun joukkoliikenteen bruttosopimuksissa liikennöintikorvaus on sidottu Tilastokeskuksen ylläpitämään linja-​autoliikenteen kokonaiskustannusindeksiin. Ajosuoritteiden yksikköhintoja tarkistetaan neljännesvuosittain indeksin perusteella siten,​ että toteutuneesta indeksin muutoksesta otetaan huomioon 100 %. Indeksin tarkistuskerroin on kahden tarkistamisajankohtaa edeltävien vuosineljänneksien indeksin pistelukujen osamäärä. Näin ollen kustannusten muutokset tulevat huomioon otetuksi hieman viiveellä. Tässä tapauksessa muutokset ovat niin suuret ja toteutuneet niin nopeasti, että on perusteltua soveltaa indeksimuutokseen perustuvaa korvaustason tarkistamisprosessia alkuvuoden osalta. Vastaavista kompensaatiotoimista on päätetty muilla kaupunkiseuduilla, mm. Turussa.

Erityisalojen hankintalain 124 §:n 2 momentin 5 kohdan mukaisesti liikennöintikorvauksen määrää voidaan muuttaa vähäarvoisena sopimusmuutoksena. Erityisalojen hankintalaki määrittelee vähäarvoisen sopimusmuutoksen raja-arvoksi 431.000 € ja 10 % alkuperäisen sopimuksen arvosta. Muutos hankintasopimukseen voidaan tehdä raja-arvojen alittuessa ilman uutta hankintamenettelyä. Dieselin hintojen äkillinen nousu on perusteltu syy tehdä väliaikaisia tarkistuksia korvaushintoihin. Hankintasopimuksiin tehtävä muutos ei vaikuta sopimusten yleiseen luonteeseen.

Dieselin hinnannousun vaikutus esitetään otettavaksi huomioon maksamalla tammi-maaliskuun 2022 ajalta osan kilometrisuoritteisiin perustuvasta maksuosuudesta dieselin kuluttajahintaindeksillä korjattuna. Polttoaineiden osuus kilometrisuoritteisiin perustuvasta maksuosuudesta on Tilastokeskuksen sopimusten voimaantulohetken indeksin painoarvojen mukaisesti 59,7 %. Liikennöintisopimusten tammi-, helmi- ja maaliskuun kilometripohjaista maksuosuutta korjataan kunkin kuukauden dieselin keskihintaa vertaamalla joulukuun 2021 vastaavaan keskihintaan. Tammikuun osalta näin maksettava lisäkorvaus on 3,93 % vastaavan kuukauden kilometrisuoritteisiin perustuvasta maksuosuudesta. Helmikuun osalta vastaa luku on 7,14 % ja maaliskuun osalta 23,59 %.

Dieselin hinnannousun kompensaationa maksetaan Väinö Paunu Oy:lle ja Länsilinjat Oy:lle noin 85.000 euroa ja Pirkanmaan Tilausliikenne Oy:lle noin 160.000 euroa. Yhteensä liikennöitsijöille maksetaan tammi-maaliskuun ajalta kompensaatiota noin 330.000 euroa, mikä on noin neljä prosenttia ajanjakson bruttosopimuksien korvauksista. 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Kilpailutetun liikenteen bruttosopimuksien liikennöitsijöille maksetaan dieselin hinnannousun johdosta 1.1.-31.3.2022 korotettu kilometrikorvaus. Korotus on tammikuun osalta 3,93 % , helmikuun osalta 7,14 % ja maaliskuun osalta 23,59 %.

Korotus maksetaan ehdollisesti siten, että mikäli valtio osallistuu myöhemmin takautuvasti dieselin hinnannousun vaikutusten kompensointiin, voidaan korvaus periä takaisin siltä osin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Pertti Johansson/Pirkanmaan Tilausliikenne Oy , Terhi Penttilä/Länsilinjat Oy, Juha Mustonen/Väinö Paunu Oy , Juha-Pekka Häyrynen, Maarit Kaartokallio, Juha Kortteus

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.