§ 23 Poikkeamishakemus tontille Rautatienkatu 7, X (Jussinkylä), pihahissin rakentaminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:3412/10.03.01/2022

Päätöspäivämäärä

25.5.2022

Päätöksen tekijä

Asemakaavapäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Toimistoarkkitehti Merja Kinos, puh. 040 481 2571, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintoassistentti Vertti Sahala, puh. 040 737 8042, etunimi.sukunimi@tampere.fi    

Päätöksen perustelut

Poikkeamispäätös MRL 171 §:n nojalla MRL § 53:n mukaisesta rakennuskiellosta ja MRL 58 § 1 momentin säännöksestä, jonka mukaan rakennusta ei saa rakentaa vastoin asemakaavaa

Tontille rakennetaan pihahissi parantamaan taloyhtiön kulkuyhteyksiä esteettömiksi. Pihahissillä päästään esteettömästi katutasosta autohallin päällä olevalle pihakannelle sekä autohalliin.

HAKIJA ON ANTANUT ERITYISET SYYT POIKKEAMISELLE

”Taloyhtiön kulkuyhteyksiä parannetaan esteettömäksi rakentamalla pihakannen viereen ulkohissi, johon järjestetään käynti autohallista, katutasolta ja pihakannelta.

Juhannuskylän alueella laaditaan asemakaavamuutosta, jonka vuoksi alueella on voimassa rakennuskielto. Pihahissi sijoittuu rakennuskieltoalueelle. Perustelu poikkeamiselle: Hankkeen tarkoituksena on parantaa taloyhtiön kulkuyhteyksiä esteettömiksi. Pihahissi mahdollistaa esteettömän kulun katutasosta pihakannelle ja kellarikerroksen autohalliin.

Hissirakennus ylittää asemakaavan mukaiset rakennusalueen rajat.

Rakennusoikeudellinen kerrosala ylittyy n. 6 m².

Perustelu poikkeamiselle:

Autohalli, johon hissi liitetään, on alkuperäisen luvan mukaisesti osa asuinrakennusta. Näin ollen pihahissi voidaan käsitellä asuinrakennuksen laajentamisena ja vähäisenä poikkeamisena sekä rakennusalasta että rakennusoikeudesta.”

KUULEMINEN

Naapurit on kuultu hakijan toimesta. Naapureilla ei ollut huomautettavaa hankkeesta.

POIKKEAMINEN

Tontti on asetettu rakennuskieltoon 23.2.2023 asti asemakaavan laatimista varten. Siitä poiketen hissi halutaan toteuttaa ennen rakennuskiellon päättymistä. Hissi ylittää asemakaavan rakennusalan. Rakennusoikeus ylittyy 6 k-m2.

Poikkeaminen voidaan erityisestä syystä myöntää, mikäli se ei MRL 171 § mukaisesti

1) aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle;

2) vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista;

3) vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista; tai

4) johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

ASEMAKAAVOITUS

Tontti sijaitsee Tampereen tuomiokirkon itäpuolella rajautuen pohjoisessa Siukolankatuun, idässä Huhtimäenkatuun, etelässä Erkkilänkatuun ja lännessä Rautatienkatuun. Tontilla sijaitsee neljäkerroksinen asuinkerrostalo. 

Asemakaavassa tontin rakennusoikeus on 3 435 k-m2, joka on lähes käytetty. Pihahissin pinta-ala on n. 7 k-m2. Jäljellä olevan 1 k-m2 rakennusoikeuden jälkeen rakennusoikeus ylittyy n. 6 k-m2 (0,2 %), mitä voidaan pitää vähäisenä ylityksenä.

Hissi sijoittuu asemakaavan rakennusalan ulkopuolelle, istutettavalle alueen osalle. Korkeudeltaan n. 5,2 metriä korkean ja pinta-alaltaan n. 7 m2 suuruinen pihahissin rakennelma ei muodosta tontille tai katunäkymään suurta rakennusmassaa. Pihahissin rakentaminen parantaa tontin esteettömyysolosuhteita sekä pihakannen alla olevaan autohalliin kulkemista. Hissin paikalta poistuu suuri vuorimänty, mutta se korvataan hissin viereen istutettavalla uudella vuorimännyllä. Hissin rakentamisesta huolimatta tontin etelä- ja länsiosaan jää runsaasti, n. 450 m2, istutettavaa aluetta. Näin pienimittakaavainen rakentaminen ei aiheuta haittaa tulevalle kaavoitukselle. 

Rakennuspaikalla ei Tampereen kaupungilla olevien tietojen mukaan ole arvokkaita luontokohteita. Tontin länsipuolella sijaitsee Tampereen Tuomiokirkko. Pihahissin rakentaminen ei vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista.

Vaikutuksiltaan merkittävänä rakentamisena pidetään ympäristöstään täysin poikkeavaa rakentamista, kuten kerrostalon rakentamista omakotialueelle tai suuren päivittäistavarakaupan perustamista. Suunnitelman mukainen rakentaminen ei johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai - muita vaikutuksia.

Asemakaavayksikkö toteaa, että poikkeaminen rakennuskiellosta, rakennusoikeudesta, rakennusalasta ja istutettavasta alueen osasta ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle eikä vaikeuta luonnon tai rakennetun ympäristön arvojen säilyttämistä koskevien tavoitteiden saavuttamista tai johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Poikkeamisluvan myöntämisellä ei ole merkittäviä vaikutuksia yritystalouteen.

LIITTEET:

Sijaintikartta: Kartassa on esitetty rakennuspaikan sijainti ja poikkeuslupatilanne. Tontti sijaitsee Tampereen tuomiokirkon itäpuolella rajautuen pohjoisessa Siukolankatuun, idässä Huhtimäenkatuun, etelässä Erkkilänkatuun ja lännessä Rautatienkatuun. Lähialueelle on aiemmin haettu kuusi poikkeamislupaa, jotka on hyväksytty.

Asemakaava: Tontin pääkäyttötarkoitus on asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialue. Rakennusoikeus on 3 435 k-m2. Tornin etelä- ja länsireunalle on osoitettu istutettavan alueen osa.

Suunnitelmat: Pihahissi sijoittuu tontin eteläosaan, istutettavalle alueen osalle. Hissirakennelman korkeus katutasosta mitattuna on n. 5,2 m. Pinta-alaa rakennelmalla on n. 7 k-m2.

Poikkeamishakemus: Liitteessä on kerrottu hankkeen, rakennuspaikan ja hakijan tiedot. Henkilötietoja sisältävän liitteen verkkojulkisuutta on rajattu.

 

Päätös

Myönnetään tontille 837-110-156-1 lupa saada poiketa rakennuskiellosta, rakennusoikeudesta, rakennusalasta ja istutettavasta alueen osasta pihahissin rakentamiseksi hakemuksen liitteenä olevien suunnitelmien periaatteiden mukaisesti X (Jussinkylä) kaupunginosassa, osoitteessa Rautatienkatu 7.

Lupa on voimassa kaksi (2) vuotta siitä, kun tämä päätös on saanut lainvoiman. Päätöstä vastaavaa rakennuslupaa on haettava luvan voimassaoloaikana.

 

Allekirjoitus

Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen