§ 24 Poikkeamishakemus tonteille Insinöörinkatu 11, 13 ja 13b, Hervanta, kevyenliikenteen väylän rakentaminen

Lataa  Kuuntele 

TRE:3407/10.03.01/2022

Päätöspäivämäärä

25.5.2022

Päätöksen tekijä

Asemakaavapäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Toimistoarkkitehti Merja Kinos, puh. 040 481 2571, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintoassistentti Vertti Sahala, puh. 040 737 8042, etunimi.sukunimi@tampere.fi    

Päätöksen perustelut

Poikkeamispäätös MRL 171 §:n nojalla MRL 58 § 2 momentin säädöksestä, jonka mukaan asemakaava-alueelle ei saa sijoittaa toimintoja, jotka aiheuttavat haittaa kaavassa osoitetulle muiden alueiden käytölle.

Rakennetaan Insinöörinkadun hyväksytyn katusuunnitelman mukaisesti jalkakäytävä- ja pyörätieosuus, joka osittain ulottuu katualueen ulkopuolelle viereisille tonteille.

HAKIJA ON ANTANUT ERITYISET SYYT POIKKEAMISELLE

”Hyväksytyn katusuunnitelman pohjalta tehdyn rakennussuunnitelman toteutus Insinöörinkadun itäpuolelle välille Opiskelijankatu - Orivedenkatu. Kohteeseen rakennetaan eroteltu jalkakäytävä ja pyörätie.

Poikkeaminen ei haittaa tulevaa asemakaavoitusta. Katusuunnitelma noudattaa pohjoisakselin 1-vaiheen asemakaavan yhteydessä tehtyä laajempaa liikenneselvitystä ja katualueen laajennus otetaan huomioon 2-vaiheen asemakaavassa. Katusuunnitelma on lainvoimainen.”

KUULEMINEN

Naapurit on kuultu kaupungin toimesta. Naapureilla ei ollut huomautettavaa hankkeesta.

POIKKEAMINEN

Tontti 7133-4 on asemakaavassa osoitettu huoltoasemarakennusten korttelialueeksi ja tontit 7133-5 ja 7133-6 on osoitettu autopaikkojen korttelialueeksi. Tontille 7133-6 on rakennuspaikalle merkitty istutettavan alueen osa. Kaavamääräyksistä poiketen tonttien lounaisreunaan rakennetaan kevyenliikenteen väylä, joka osittain ulottuu tonteille.

Poikkeaminen voidaan erityisestä syystä myöntää, mikäli se ei MRL 171 § mukaisesti

1) aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle;

2) vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista;

3) vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista; tai

4) johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

ASEMAKAAVOITUS

Tontit muodostavat korttelin 7133, joka rajautuu koillisessa Hervannan valtaväylään, kaakossa Opiskelijankatuun, lounaassa Insinöörinkatuun ja luoteessa Orivedenkatuun. 

Tontti 7133-4 on asemakaavassa osoitettu huoltoasemarakennusten korttelialueeksi ja tontit 7133-5 ja 7133-6 on osoitettu autopaikkojen korttelialueeksi. Tontille 7133-6 on merkitty istutettavan alueen osa.

Tonttien lounaispuolelle Insinöörinkadulle on toteutettu raitiotiepysäkki, joka vie katualueelta tilaa sen verran, että hyväksytyn katusuunnitelman mukainen kevyenliikenteen väylä ei kokonaisuudessaan enää mahdu vanhan kaavan mukaiselle katualueelle. Jalkakäytävän osuus ulottuu osittain tonttien 7133-4, 5 ja 6 puolelle.  Raitiotiepysäkin ja tonttien väliin tulee istutuskaistalla toisistaan erotetut jalkakäytävä ja pyörätie. Istutuskaista, mikä osaltaan leventää kevyenliikenteen väylää, lisää alueen viihtyisyyttä sekä kevyenliikenteen väylän turvallisuutta.

Tonteilla on vireillä asemakaavanmuutos nro 8745, jossa tontit on pääosin osoitettu asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi. Alue, jolle kävely- ja pyörätie sijoittuvat on osoitettu katualueeksi. Istutettavaa alueen osaa tonteille ei ole merkitty. Näin ollen poikkeaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle.

Alue, jolla katusuunnitelman mukaiset rakennustoimenpiteet ulottuvat, on pääosin rakennettu eikä Tampereen kaupungilla olevien tietojen mukaan alueella ole arvokkaita luontokohteita.

Rakennuspaikalla tai sen välittömässä läheisyydessä ei ole arvokkaita rakennetun kulttuuriympäristön kohteita. 

Poikkeamisluvan myöntäminen ei johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Asemakaavayksikkö toteaa, että poikkeaminen asemakaavan käyttötarkoituksesta ja istutettavasta alueen osasta ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle eikä vaikeuta luonnon tai rakennetun ympäristön arvojen säilyttämistä koskevien tavoitteiden saavuttamista tai johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Poikkeamisluvan myöntämisellä ei ole merkittäviä vaikutuksia yritystalouteen.

LIITTEET:

Sijaintikartta: Kartassa on esitetty rakennuspaikan sijainti. Tontti rajautuu koillisessa Hervannan valtaväylään, kaakossa Opiskelijankatuun, lounaassa Insinöörinkatuun ja luoteessa Orivedenkatuun. 

Asemakaavat: Tontti 7133-4 on asemakaavassa osoitettu huoltoasemarakennusten korttelialueeksi ja tontit 7133-5 ja 7133-6 on osoitettu autopaikkojen korttelialueeksi. Tontille 7133-6 on merkitty istutettavan alueen osa.

Asemapiirustus: Jalkakäytävä ulottuu osittain tonttien 7133-4, 5 ja 6 puolelle.

Poikkeamishakemus: Liitteessä on kerrottu hankkeen, rakennuspaikan ja hakijan tiedot. Hakijana on Tampereen kaupunki. 

Päätös

Myönnetään kiinteistöille 837-65-7133-4, 837-65-7133-5 ja 837-65-7133-6 lupa saada poiketa asemakaavan käyttötarkoituksesta sekä kiinteistölle 837-65-7133-6 lupaa saada poiketa istutettavasta alueen osasta kevyen liikenteen väylän rakentamiseksi hakemuksen liitteenä olevien suunnitelmien periaatteiden mukaisesti Hervannan kaupunginosassa, osoitteessa Insinöörinkatu 11, 13 ja 13b.

Lupa on voimassa kaksi (2) vuotta siitä, kun tämä päätös on saanut lainvoiman. Päätöstä vastaavaa rakennuslupaa on haettava luvan voimassaoloaikana.

 

Allekirjoitus

Asemakaavapäällikkö Elina Karppinen