Z/Sosiaali- ja terveyslautakunta, kokous 19.5.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 69 Ikäihmisten palvelujen tehostetun palveluasumisen, lyhytaikaishoidon ja erityishoivan hankinnan uudelleen kilpailutus (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:2800/02.07.01/2022

Valmistelija

  • Karvonen Tanja, Hoito- ja hoivapalvelupäällikkö
  • Patronen Mari, Palvelujohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Palvelujohtaja Mari Patronen, puh. 040 801 6008, hoito- ja hoivapäällikkö Tanja Karvonen puh. 040 801 6315, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Leeni Herrala, puh. 040 481 8428, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupunki julkaisi ikäihmisten ympärivuorokautisten asumispalvelujen (tehostettu palveluasuminen, lyhytaikaishoito ja erityishoiva) kilpailutuksen 17.3.2022. 

Hankinnassa oli tarkoitus käyttää palvelutuotteiden hinnoittelussa ns. kattohintaa, jonka yli tarjotut hinnat oltaisiin hylätty. Maaliskuun puolivälin ja huhtikuun alun välisenä aikana alkoi Venäjän hyökkäyssota sekä työmarkkinoilla tapahtui merkittäviä muutoksia. Ukrainan sodan aiheuttama voimakas inflaatio sekä epävarmuus hoitajien työmarkkinaneuvottelujen lopputuloksesta aiheuttivat asumispalvelujen hintoihin merkittävää nousupainetta, joka ei vielä hankinnan valmisteluvaiheessa ollut tiedossa. Muun muassa näistä syistä johtuen hankinta jouduttiin keskeyttämään 4.4.2022, jolloin asiasta tehtiin ilmoitus julkisten hankintojen hankintapalvelu Hilmaan. Keskeytyksestä tehtiin myös ikäihmisten palveluiden palvelujohtajan viranhaltijapäätös 6.4.2022 (§ 146, päätöksen allekirjoittanut palvelujohtajan 1. varahenkilö Sirkku Miettinen).

Hankinnan ennakoitu arvonlisäveroton kokonaisarvo Tampere-Orivesi yhteistoiminta-alueella on noin 265,4 miljoonaa euroa neljän vuoden hankintakaudelta. Hankinnan vuosiarvo Tampere-Orivesi yhteistoiminta-alueella on noin 66,4 miljoonaa euroa. 

Sopimusten arvioitu aloitusaika on 1.1.2023. Nykyisten sopimusten ulkopuolisten palveluntuottajien ja uusien perustettavien yksiköiden sopimuskausi alkaa 1.10.2022.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää oman tehtäväalueensa osalta palvelujen hankkimista koskevien linjausten hyväksymisestä palvelujen hankintaa koskevien Tampereen kaupungin periaatteiden mukaisesti (Hallintosääntö § 17).

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Kuosmanen Taru, Johtaja

Tampereen kaupungin ikäihmisten palvelujen tehostetun palveluasumisen, lyhytaikaishoidon ja erityishoivan hankinta kilpailutetaan uudelleen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Hoito- ja hoivapalvelupäällikkö Tanja Karvonen oli asiantuntijana paikalla asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Virva Palomäki, Heli Suuronen, Tanja Karvonen, Birgit Viitanen, Tiina Aalto

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)