§ 51 Muutos sopimukseen jätehuoltoviranomaisen tiedonhallinnan ja sähköisen arkistoinnin ratkaisun toimittamisesta palveluna

Lataa  Kuuntele 

TRE:4149/07.01.02/2022

Päätöspäivämäärä

30.5.2022

Päätöksen tekijä

Tietohallintojohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Tietohallintokoordinaattori Risto Asikainen, puh. 050 4660 697, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Tietohallintojohtaja Jarkko Oksala, puh. 050 5588 958, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tampereen kaupunki ja CGI Suomi Oy ovat 29.12.2016 allekirjoittaneet Sopimuksen jätehuoltoviranomaisen tiedonhallinnan ja sähköisen arkistoinnin ratkaisun toimittamisesta palveluna (Dnro: TRE:7102/02.07.01/2016). Sähköisen asioinnin palvelut on liitetty kuntarekisteri Factan osaksi (Facta Jätehuolto). Alkuperäisen sopimuksen optiot on otettu käyttöön 29.3.2017 (TRE:2184/07.01.02/2017), jolloin nykyinen palvelukokonaisuus on saatettu valmiiksi.

Laaja jätelain muutos astui voimaan 19.7.2021. Lisäksi valtioneuvoston asetus jätteistä tuli voimaan 1.12.2021. Uudistunut lainsäädäntö edellyttää, että biojätteen kompostoinnista kiinteistöllä on tehtävä ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle (41 a §). Niiden kiinteistön haltijoiden, jotka jo kompostoivat biojätettä, on tehtävä ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle 1.1.2023 mennessä. Jätehuoltoviranomaisen on merkittävä tiedot ylläpitämäänsä rekisteriin biojätteen omatoimisesta käsittelystä kiinteistöillä (143 §). Rekisterin tietoja on raportoiva säännöllisesti valtion viranomaisille jätehuollon seurantaa ja raportointia varten. Kaikki edellä mainitut tehtävät ovat uusia, lakisääteisiä jätehuoltoviranomaisen tehtäviä.

Jätehuoltoviranomaisen olemassa olevaa asianhallinta- ja päätöksentekojärjestelmää Facta Jätehuolto on kehitettävä, jotta uudet lakisääteiset velvoitteet pystytään toteuttamaan. Lisäksi jätehuoltoviranomaisen sähköistä asiointipalvelua (www.asioin.fi) kehitetään kattamaan kompostointi-ilmoitusten sähköisen jättämisen jätehuoltoviranomaiselle. Sähköisen palvelun tarjoamisella tavoitellaan asiakaspalvelun parantamista ja toiminnan sujuvuuden varmistamista.

CGI Suomi Oy on 26.4.2022 antanut tarjouksen jätehuoltoviranomaisen tiedonhallinnan ja sähköisen arkistoinnin ratkaisun toimittamisesta palveluna. Tarjous sisältää seuraavaa:

- Facta Jätehuollon valmius ottaa vastaan kompostointi-ilmoituksia sekä Facta Jätehuollon ja Asiointipalvelun välinen rajapinta
- Kompostointi-ilmoituspohjan toteuttaminen asiointipalvelun käyttöliittymään ja sen avaamisen ulkoisille käyttäjille
- Facta Jätehuollon kyselyiden ja raporttien toteuttaminen sisältämään kompostointi-ilmoitukset.

Tarjouksen arvonlisäveroton kertahinta on 59 798 euroa ja jatkuva kustannus 110 euroa kuukaudessa.

Nykyisen sopimuksen arvonlisäveroton arvo on 249 400 euroa.

Muutoksen arvonlisäveroton arvo on 65 078 euroa 48 kuukaudelle laskettuna. Muutoksen arvo on 26 % alkuperäisen sopimuksen arvosta.

Hankintalain 136 § 2 momentin 2 ja 3 kohdassa tarkoitetun muutoksen arvo ei saa olla enemmän kuin 50 prosenttia alkuperäisen sopimuksen arvosta. Jos 2 momentin 2 tai 3 kohdassa tarkoitettuja muutoksia tehdään peräkkäin useampia, arvioidaan jokaista muutosta itsenäisenä. Tällaisten muutosten tavoitteena ei saa olla tämän lain säännösten kiertäminen.

Lisähankinta alittaa 50 prosentin muutosarvon. Myös muut hankintalain 136 § 2 momentin 2) kohdan edellytykset sopimusmuutokselle täyttyvät. Alkuperäisen sopimuskumppanin on tarpeen suorittaa lisäpalveluja, jotka eivät sisältyneet alkuperäiseen sopimukseen ja sopimuskumppanin vaihtaminen ei ole mahdollista taloudellisista eikä teknisistä syistä. Facta Jätehuolto -tuotteen immateriaalioikeudet kuuluvat CGI Suomi Oy:lle. Vain CGI Suomi Oy voi toteuttaa jätelain muutoksesta aiheutuvat muutokset Facta Jätehuolto -tietojärjestelmään ja sähköiseen asiointipalveluun. Sopimuskumppanin vaihtaminen tarkoittaisi koko nykyisen ratkaisukokonaisuuden uudelleen kilpailuttamista, mikä aiheuttaisi Tampereen kaupungille merkittävää haittaa ja kustannusten päällekkäisyyttä.

Sopimuksen vastuuhenkilönä toimii tietohallintokoordinaattori, jota vakanssia tällä hetkellä hoitaa Risto Asikainen. Vakanssinhoitajan vaihtuessa vastuu sopimuksesta siirtyy kulloisellekin haltijalle. Vastuuhenkilö huolehtii yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.

Tampereen kaupungin konsernihallinnon toimintasäännön liitteen (konsernijohtajan toimivallan siirtopäätös 1.3.2022 § 32) mukaan tietohallintojohtaja vastaa ja päättää Tampereen kaupungin ICT- hankinnoista, ICT-sopimusten ehdoista, hyväksymisestä ja allekirjoittamisesta. Lisäksi tietohallintojohtaja vastaa ja päättää Tampereen kaupunkiseudun tietohallintosopimuksessa määritellyistä asioista.

Päätös

Hyväksytään jätehuoltoviranomaisen tiedonhallinnan ja sähköisen arkistoinnin ratkaisun toimittamista palveluna koskevan sopimuksen muuttaminen.

Muutoksen arvonlisäveroton arvo on noin 65 078 euroa 48 kuukaudelle laskettuna.

Muutoksesta aiheutuvat arvonlisäverottomat kertakustannukset 59 798 euroa kohdennetaan kirjaustunnisteelle K1130_ICT_22_07 ja jatkuva kustannus 110 euroa kuukaudessa kohdennetaan kirjaustunnisteelle J1130_12_023.

Sopimuksen vastuuhenkilöksi nimetään tietohallintokoordinaattori Risto Asikainen.

Sopimusmuutoksesta julkaistaan hankintalain 58 §:n mukainen ilmoitus.

Tämä päätös sitoo Tampereen kaupunkia vasta, kun muutossopimus on allekirjoitettu.

Allekirjoitus

Tietohallintojohtaja Jarkko Oksala