Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, kokous 18.5.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 54 Kuntalaisaloite bussiyhteyden säilyttämisestä Kangasalan asemalta Vatialantietä Lentolaan 

TRE:3731/08.01.01/2022

Valmistelija

  • Huhtala Leena, Suunnittelija

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelija Leena Huhtala, puh. 044 430 9088, etunimi.k.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Noora Jalonen, puh. 040 142 4654, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Nysse on saanut kuntalaisaloitteena adressin säilyttää nykyinen linja 45 Kangasalan keskusta – Kangasalan Asema – Lentola nykyisenä, myös tulevalla kesäkaudella 2022. Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta on tehnyt 9.12.2021 § 108 päätöksen kesäkauden 2022 joukkoliikenteen palvelutasosta sekä linjojen reiteistä. Tällä päätöksellä on myös hyväksytty linjan 45 lakkauttaminen ja uuden 40C Kangasalan Asema – Kangasalan keskusta – Tampere, Keskustori linjan liikennöinti. Kesäkauden 2022 joukkoliikenteen palvelutason päätöksen lisäksi Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta on kokouksessaan 26.1.2022 § 7 päättänyt talvikauden 2022-2023 joukkoliikenteen palvelutasosta ja linjojen reiteistä. Tähänkin päätökseen sisältyi linjan 45 lakkauttaminen ja korvaaminen linjalla 40C Kangasalan Asema – Kangasalan keskusta – Tampere.

Ennen lautakunnan päätöksiä Nysse julkaisi netissä linjastosuunnitelmat nähtäville ja keräsi asukkailta kommentteja tuleviin muutoksiin. Kaikki palautteet koottiin ja raportoitiin päätöksenteon yhteydessä joukkoliikennelautakunnalle. Sen lisäksi Kangasalan kaupungin joukkoliikenneyhdyshenkilön kanssa keskusteltiin asukastilaisuuden järjestämisestä Kangasalan keskustassa, koska joukkoliikennemuutoksia oli suunniteltu niin Kangasalan Aseman kuin Suinulan alueelle. Kangasalan kaupunki ei kuitenkaan päätynyt järjestämään joukkoliikenteelle yleisötapahtumaa. Muutoksiin tarttui myös useampi media ja muun muassa Kangasalan Sanomat teki jutun muutoksista ennen päätöksentekoa.

Nykyisellään linjan 45 liikennöinti on palvellut ennen kaikkea koululaisten kulkemista lakisääteisten koulukuljetusvelvollisuuksien täyttämisenä Suoraman sekä Pitkäjärven kouluille. Linjalla 45 on ollut vuoden 2019 tammikuun arkipäivinä alle 240 nousijaa. Näistä nousuista noin 10 % on tapahtunut Kangasalan Aseman alueen pysäkeiltä, joko Lentolan tai Kangasalan keskustan suuntaan. Matkustajamäärä on ollut huomattavasti korkeampi Metsäkulman alueelta, 24 % koko linjan nousuista, ja Tursolan alueelta 17 % koko linjan nousuista. Vuonna 2021 linjalla 45 on tammikuun arkipäivänä ollut 150 nousua, joista 8 % on tapahtunut Kangasalan Aseman alueelta, 21 % Metsäkulman alueelta ja 13 % Tursolan alueelta.

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta on hyväksynyt kokouksessaan 9.12.2021 § 107 Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikenteen palvelutasomäärittelyn vuosille 2022-2025. Tällä päätöksellä on asetettu liikennöinnin vuorovälitavoite ja esimerkiksi kävelymatka pysäkille alueittain. Palvelutasomäärittelyssä vuosille 2022-2025 Metsäkulma ja Tursola on asetettu luokkaan 3. ja Kangasalan Asema luokkaan 2. Luokassa 3. tarjotaan päivittäin yhteyksiä, arkisin ruuhka-aikaan 30 min välein ja muina aikoina 60 min välein. Luokassa 2. tarjotaan myös päivittäin yhteyksiä, mutta vuorotarjonta ei ole niin kattava kuin luokassa 3. eikä matka-aika ole yhtä kilpailukykyinen suhteessa luokkaan 3.

Uudella linjalla 40C pystytään tarjoamaan päivittäin yhteys Kangasalan Aseman seudulta, Metsäkulmalta sekä Tursolasta Kangasalan keskustaan, Kangasalan tredulle ja lukiolle, Vatialan terveysasemalle, Lentolan Prismalle sekä ennen kaikkea Tampereen keskustaan. Linja 40C toimii edelleen koululaisten yhteytenä Pitkäjärven ja Suoraman koululle sekä uutena linjalla 40C muodostuu yhteys Pikkolan koululle sekä koko Kangasalan nauhataajaman alueelle esimerkiksi Pähkinäkallion ja Lentolan palveluihin. Linjan 40C aikataulusuunnittelussa on huomioitu koululaisten matkustaminen eri kouluihin, ja matka esimerkiksi Kangasalan Asemalta Pitkäjärven koululle nopeutuu muutoksen myötä 5 minuutilla, vaikka linjalla liikennöidäänkin Kangasalan keskustan kautta. Lisäksi uusi linja 40C on nykyisissä matka-ajoissaan nykyistä linjan 45 ja linjan 6 yhdistämistä nopeampia esimerkiksi Tampereen Koskipuistoon. Ruuhka-aikana matka uudella linjalla 40C Tursolasta Koskipuistoon nopeutuu 18 minuuttia, Metsäkulmalta Koskipuistoon nopeutuu 13 minuuttia ja jopa Kangasalan Asemalta matka-aika Koskipuistoon nopeutuu yli 5 minuuttia. Lisäksi linjalta 40C pystyy edelleen vaihtamaan Linnainmaalle kulkevaan linjaan 38 tai Taysille kulkevaan linjaan 41. Etenkin linjalla 41 on tiheä vuorotarjonta talvikaudella 2022-2023, jolloin vaihtoa ei erityisesti tarvitse suunnitella.

Nysse on saanut useana vuotena palautetta Metsäkulmalta ja Tursolasta linjaston kehittämisestä ja viikonloppuliikenteen tarjoamisesta. Linjan 45 lakkauttamisella ja linjareitillä 40C pystytään kustannustehokkaasti tarjoamaan yhteys Kangasalan Metsäkulmalta ja Tursolasta Kangasalan keskustaan ja Tampereelle jokaisena päivänä. Lisäksi päivittäin liikennöivän joukkoliikennepalvelun uskotaan houkuttelevan lisää joukkoliikenteen matkustajia.

Linjan 40C reitti on suunniteltu yhteen linjojen 40A ja 40B kanssa. Kaikkien kolmen linjan hännät Kangasala – Pikonlinna (40A), Kangasala – Mobilia (40B) ja Kangasala – Kangasalan Asema (40C) ovat saman mittaisia, jolloin linjojen aikataulut ja liikennöinti voidaan suunnitella yhteen ja liikennöinti voidaan toteuttaa kustannustehokkaasti. Tämän vuoksi linjan 40C päätepysäkin siirtäminen Kangasalan Asemalta Lentolaan ei olisi mahdollista, sillä matka-aika kasvaisi merkittävästi. Linjan 6 osalta päätepysäkkinä toimii Lentola, jossa tiheän joukkoliikennekysynnän alue päättyy, tämän jälkeen tiheästi liikennöidyllä runkolinjalla ei ole kannattavaa taloudellisesti liikennöidä Kangasalan Asemantiellä, Kangasalan Asemalle saakka.

Henkilötietoja sisältävien liitteiden verkkojulkisuutta on rajoitettu.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Kangasalan Aseman alueelta saatu kuntalaisaloite ja perustelutekstin tilannekuvaus merkitään tiedoksi.

Kuntalaisaloitteeseen annetaan perustelutekstin mukainen vastaus.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Adressin/kuntalaisaloitteen allekirjoittajat

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)