§ 99 Lausunto sisäministeriölle pelastustoimen vuosien 2023-2026 järjestämisen valtakunnallisista strategisista tavoitteista

Lataa  Kuuntele 

TRE:3668/09.05.00/2022

Päätöspäivämäärä

28.6.2022

Päätöksen tekijä

Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kehittämispäällikkö Martti Honkala, puh. 040 776 3948, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Mia Helin, puh. 040 570 4065, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Pelastusjohtajan 1. varahenkilö, pelastuspäällikkö Matti Isotalo:

Sisäministeriö on pyytänyt Pirkanmaan pelastuslaitoksen lausuntoa pelastustoimen vuosien 2023-2026 järjestämisen valtakunnallisista strategisista tavoitteista.

Laissa pelastustoimen järjestämisestä (613/2021) säädetään valtakunnallisista tavoitteista pelastustoimen järjestämiselle. Valtioneuvosto vahvistaa joka neljäs vuosi valtakunnalliset strategiset tavoitteet kansallisia, alueellisia ja paikallisia tarpeita sekä onnettomuusuhkia ja muita uhkia vastaavan laadukkaan ja kustannusvaikuttavan pelastustoimen järjestämiselle siten, että käytettävissä on voimavarat, joilla pystytään huolehtimaan pelastuslain mukaisten palvelujen järjestämisestä.

Lausunnossaan Pirkanmaan pelastuslaitos toteaa, että riskiperusteisuuden huomioon ottaminen palvelutarpeiden arvioinnissa ja ennakoinnissa koskee sekä onnettomuuksien ehkäisyn että pelastustoiminnan tavoitteita. Pelastustoiminnan tavoitteissa tulisi luoda konkreettisia tulevaisuuteen tähtääviä kehityspolkuja. Pelastustoiminnan palvelutarpeiden arviointiin ja ennakointiin riskiperusteisesti tarvitaan valtakunnallisesti yhtenäisin perustein yhtenäisen tietopohjan lisäksi valtakunnallisten säädösten, ohjeiden ja linjausten tekemistä. Säädöksistä ja ohjeista esimerkkinä on tarpeet tarkastella riskialueiden määrittelyn ja siihen liittyen toimintavalmiuden suunnittelun perusteita uudelleen. Nykyisillä kriteereillä pelastustoiminnan valmiuden rakentaminen erityisesti kasvavilla kaupunkialueilla, mutta myös haja-asutusalueella, on kustannusten voimakkaan kasvun myötä kestämätön kehityssuunta. Pelastustoiminnan johtamisen ja yhteisen tilannekuvatoiminnan rakentamista hyvinvointialueen, yhteistoiminta-alueen ja valtakunnan tasolla pitäisi strategiassa edistää jo konkreettisen toimeenpanon suuntaan. Pelastustoimen kehittämispoluissa tulisi rakentaa useamman vuoden tiekartta kehittämistoiminnan organisoinnista, rahoituksesta ja vastuutahoista huomioimalla myös yhteistoimintaviranomaiset ja muut yhteistoimintakumppanit. Kokonaisturvallisuutta ei voida rakentaa osaoptimoinnilla. Strategisissa tavoitteissa pitäisi pystyä kuvaamaan myös toimialojen välistä yhteistyötä ja sen kehittämisen polkuja esimerkkinä ensihoidon ja pelastustoimen yhteistyön strateginen kehittäminen.

Hallintosäännön § 36 kohdan 32) mukaan konsernijohtaja päättää muiden kuin kaupunginhallituksen tai pormestarin toimivaltaan kuuluvien lausuntojen sekä yleishallintoa koskevien lausuntojen antamisesta, esitysten tekemisestä, muutoksenhakuoikeuden käyttämisestä, muutoksenhakuun liittyvien lausuntojen hyväksymisestä ja kanteluihin vastaamisesta ellei muualla toisin määrätä.

Päätös

Sisäministeriölle annetaan liitteenä oleva Pirkanmaan pelastuslaitoksen valmistelema Tampereen kaupungin lausunto pelastustoimen vuosien 2023-2026 järjestämisen valtakunnallisista strategisista tavoitteista.

Allekirjoitus

Konsernijohtaja Juha Yli-Rajala