Z/Pirkanmaan pelastustoimen neuvottelukunta, kokous 19.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 18 Hyvinvointialueuudistuksen ajankohtaiskatsaus 

TRE:962/00.01.03/2022

Perustelut

Hyvinvointialuevalmistelu etenee yhä kiihtyvällä vauhdilla nyt, kun palvelutuotannon siirtymiseen uuteen organisaatioon on enää reilu puoli vuotta aikaa. Valmistelussa on siirrytty suunnittelusta konkreettiseen muutoksen tekemiseen ja käytännön toimenpiteiden toteuttamiseen esim. uusien järjestelmien käyttökoulutukset, tietoaineistojen seulonta ja arkistointi, henkilöstöohjeiden laatiminen, yms.

Aluevaltuusto ja aluehallitus ovat aloittaneet toimintansa maaliskuussa ja uusi hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola on valittu. Parhaillaan on käynnissä seuraavan tason johtajien rekrytointi. Uuden pelastusjohtajan rekrytointi on myös meneillään ja valintapäätös tehtäneen elokuun aluevaltuustossa.

Aluevaltuusto on hyväksynyt hyvinvointialueen hallintosäännön, jossa määritellään mm. hyvinvointialueen organisaatio, eri toimijoiden toimivaltuudet ja tehtävät, talouden ja hallinnon menettelylinjauksia, kokousmenettelyä sekä talouden ja hallinon tarkastuksesta.  

Hallintosäännön mukaan pelastusjohtajan yleisenä tehtävänä on

1.      johtaa hyvinvointialuejohtajan alaisuudessa pelastustoimen palvelulinjaa, palveluja, toiminnan organisointia ja kehittämistä,

2.      johtaa ja kehittää Pirkanmaan pelastustoimea,

3.      johtaa pelastuslaitoksen toiminnan ja talouden suunnittelua sekä vastata toiminnan tuloksellisuudesta ja vastata raportoinnista aluehallitukselle sekä

4.      vastata osaltaan hyvinvointialuetasoisesta palveluiden yhteensovittamisesta, yhdenmukaisuudesta ja yhdenvertaisuudesta.

Pelastusjohtaja johtaa ja kehittää Pirkanmaan pelastuslaitosta ja toimii pelastuslain mukaisena alueen pelastuslaitoksen ylimpänä viranhaltijana 1.1.2023 alkaen.

Pelastusjohtaja, samoin kuin sosiaali- ja terveysjohtaja, konsernipalvelujohtaja ja tukipalvelujohtaja, päättää alaisensa palvelutuotannon ja tehtäväalueen osalta

1.      palvelutuotannon ja tukipalvelujen ja johtamansa tehtäväalueen tarkemmasta organisoinnista ja henkilöstön tehtävistä,

2.      irtaimen omaisuuden sekä palvelujen hankinnasta, luovuttamisesta ja vuokrauksesta sekä

3.      sopimusten hyväksymisestä vuosisuunnitelman rajoissa.

Hyvinvointialueuudistus ei tuo pelastuslaitoksen operatiiviseen toimintaan suuria muutoksia, koska pelastuslaitoksen toiminta on jo kattanut koko maakunnan alueen. Ensihoidon osalta organisaatio muuttuu jonkin verran, koska PSHP:n ensihoitokeskus tulee jatkossa sisältymään pelastustoimen palvelulinjaan. Muutosvalmistelu tältä osin on käynnissä yhteistyössä ensihoitokeskuksen kanssa.

Aluevaltuuston neljän (4) valiokunnan kokoukset käynnistyvät toukokuussa. Valiokunnat osallistuvat valtuuston toimivaltaan kuuluvien strategisten asioiden käsittelyyn keskinäisen työnjakonsa mukaisesti sekä mm. edistävät osaltaan monialaista vuoropuhelua strategisten asioiden valmistelussa ja päätöksenteossa ja edistävät toiminnallaan asukkaiden osallistumista ja vaikutusmahdollisuuksia hyvinvointialueen toimintaan ja päätöksentekoon. Hyvinvointi, terveys ja kokonaisturvallisuusvaliokunnan tehtäviin kuuluu terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen, kuntayhteistyö, pelastustoimen palveluiden järjestäminen ja kokonaisturvallisuus ja varautuminen. Muut valiokunnat ovat strategia- ja tulevaisuusvaliokunta, paljon palveluita käyttävien asiakkaiden valiokunta sekä vähän palveluita käyttävien asiakkaiden valiokunta.

Pelastuslaitoksen henkilöstö siirtyy hyvinvointialueelle liikkeenluovutuksena ja luovutukseen liittyvät jatkuvat yt-menettelyt käydään Tampereen kaupungin henkilöstöyksikön toimesta. Tämän lisäksi hyvinvointialueuudistus on vakiopykälänä myös pelastuslaitoksen oman yt-ryhmän kokouksissa.

Muutokseen liittyvää viestintää tehdään aktiivisesti sekä pelastuslaitoksen oman viestinnän kautta että hyvinvointialuevalmistelun toimesta. Tämän lisäksi myös Tampereen kaupungin siirto-projektin toimesta toteutetaan info-tilaisuuksia, viestitään henkilöstölle uutiskirjeellä ja lisäksi kaupungin intrassa on erillinen sote-pela -muutossivusto. Henkilöstön siirtymiseen liittyvät käytännön toimet ovat meneillään (siirtosopimusneuvottelut, hr-tietojen siirron valmistelu, järjestelmien käyttöönoton valmistelu, yms.).

Ensi vuoden 2023 talousarviovalmistelu on niin ikään jo käynnistynyt. Pelastustoimen osalta merkittävä muutos on siirtyminen kunnallisesta rahoituksesta laskennalliseen, valtion budjetin kautta määräytyvään rahoitukseen. Aluehallitus käsittelee 12.5. taloussuunnitteluohjetta, jossa pelastustoimen raamiksi (sis. ensihoito) on linjattu 66,5 milj. euroa (raami täsmentyy syksyn laskelmien myötä).

Tampereen kaupungin toimesta edistetään aktiivisesti pelastuslaitoksen lähivuoden merkittävimpiä investointeja Tesoman ja Nekalan paloasemahankkeita. Tavoitteena on, että investointisuunnittelu ja hankkeiden toteuttaminen jatkuu keskeytyksettä hyvinvointialueelle.

Hyvinvointialueuudistuksen valmistelua tehdään pelastuslaitoksen oman henkilöstön voimin oman työn ohella. Pelastuspäällikkö Teemu-Taavetti Toivonen on siirtynyt 1.3. lukien hyvinvointialueen palvelukseen ja hän vastaa pelastuslaitoksen siirrosta vastaanottavan tahon puolella.

 

Päätösehdotus oli

Pelastusjohtaja Ojanen:

Pelastustoimen neuvottelukunta merkitsee asian tiedoksi.

 

Päätös

Asia merkittiin tiedoksi.