§ 4 Juurespuiston yleissuunnitelma

Lataa  Kuuntele 

TRE:974/10.03.04/2022

Päätöspäivämäärä

22.6.2022

Päätöksen tekijä

Suunnittelupäällikkö, kaupunkiympäristön palvelualue, viheralueet ja hulevedet

Valmistelijan yhteystiedot

Erikoissuunnittelija Kaisa Rantee, puh. 040 487 0900, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Vs. suunnittelupäällikkö Timo Koski, puh. 050 345 7568, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Juurespuisto on Raholassa sijaitseva lähileikkipaikka. Tampereen leikkipaikkaohjelmassa Juurespuiston leikkipaikan kunnostus on ajoitettu vuosien 2021-2025 aikana tehtäväksi toimenpiteeksi. Kohteen kunnostukselle on varattu 170 000 euroa investointirahaa vuodelle 2022. Suunnitelman mukaiset kunnostustoimet parantavat puiston käytettävyyttä, esteettömyyttä, turvallisuutta ja viihtyisyyttä kaikkien puistossa kävijöiden ja ikäryhmien osalta.  

Nykytilanteessa varsinaista leikkipaikkaa ympäröi puistoalue, jossa on puistokäytäviä ja loivapiirteisesti muotoiltuja nurmipintaisia maastokumpareita ja puistopuustoa. Juurespuisto rajautuu Villilän päiväkodin tonttiin ja asuinkerrostalo- ja pientalokortteleihin. Yleissuunnitelma säilyttää alueen puistomaisuuden ja hyödyntää siellä jo olemassa olevia viherrakenteita, tilallisuutta ja viihtyisyyttä. Kunnostettava leikkialue, nurmialueet ja käytävät sijoittuvat pääosin nykyisille sijoilleen. Keppihevosradan tilavaraus ja yksittäinen liikuntaväline on sijoitettu varsinaisen leikkialueen ulkopuolelle, mutta kuitenkin niin, että pelailulle ja oleskelulle jää tilaa. Nämä rakenteet eivät vaadi suuria perustustöitä. Rauhallisen sijainnin vuoksi leikkipaikalla ei ole aitaustarvetta.

Juurespuiston kunnostuksen yhteydessä uusitaan kaikki leikkipaikan välineet, varusteet, kalusteet ja pinnoitteet. Leikkipaikkaa ympäröivässä puistossa tarkistetaan puistokäytävien leveydet, uusitaan niiden murskepinnoitteet sekä asennetaan uudet puistopenkit, roska-astiat ja valaisimet. Puiston nykyinen puusto säilytetään valtaosin, ja vain muutama huonokuntoinen puu poistetaan. Uusien istutettavien puiden määrä on poistettavien määrää suurempi. Uudet puulajit lisäävät alueen monimuotoisuutta. Nurmikkoalueita kunnostetaan ja kylvetään uudelleen käytävälinjojen vierustoilta ja leikkipaikkaa rajaava nykyinen pensasalue korvataan uusin pensas- ja koristekasvi-istutuksin.

Kunnossapitoluokat noudattavat viheralueiden luonnetta ja käyttötarkoitusta, sijoittuen luokkiin R2 (toimintaviheralue) ja R2 (käyttöviheralue).

Puiston pinnantasaukseen ei ole tulossa mainittavia muutoksia. 

Puistokäytävien nykyisin liikennemerkkeihin ei tule muutoksia, minkä vuoksi yleissuunnitelman yhteydessä ei ole tehty liikennemerkkisuunnitelmaa.

Juurespuiston yleissuunnitelman suunnitteluaineisto on ollut nähtävillä 9. – 22.5.2022 Tampereen kaupungin internetsivuilla ja puistossa leikkipaikan vieressä. Suunnittelija oli tavattavissa puistossa 11.5.2022. Suunnitelmasta annettiin yhteensä kuusi palautetta, joista kaksi oli puistossa suoraan suunnittelijalle annettua suullista palautetta. Puistossa annetut palautteet kirjattiin ylös ja otettiin mukaan palauteraporttiin. Palautteen pohjalta suunnitelmaa muutettiin seuraavasti: vaihdettiin jousieläin toiseksi taaperoille soveltuvaksi leikkivälineeksi ja vaihdettiin pesäkeinu vauva- ja taaperokeinuistuimiksi. Palautteissa toivottiin myös, että puistosuunnitelmassa huomioitaisiin alueen maiseman historiaa ja aiempaa käyttöä hevoslaitumena. Tämän palautteen pohjalta suunnitelmaan tehtiin tilavaraus keppihevosradalle ja lisättiin leikkialuetta rajaaviin istutuksiin koristeheinäalueita.

Yleissuunnitelmaa käytetään rakennussuunnitelman pohjana. Rakennussuunnitelmassa esitetään tarkentuneet käytävälinjaukset pintamateriaali- ja valaistustiedoilla, istutettava kasvillisuus lajeittain sekä leikkipaikan pintamateriaali-, väline-, valaistus- ja varustetiedot. Erillistä tasaus- ja kuivatussuunnitelmaa ei tehdä, sillä puiston tasaukseen ja kuivatukseen ei ole tulossa mainittavia muutoksia. Pinnankallistuksien periaatteet esitetään vihersuunnitelmassa.

Juurespuiston pinta-ala on yhteensä n. 6 100 m2, josta varsinaisen leikkialueen pinta-ala on n. 800 m2. Puiston kunnostuksen kustannusarvio on kokonaisuudessaan 170 000 euroa, joten neliökustannukseksi muodostuu n. 28 euroa. Kunnostustyöt on tarkoitus tehdä kuluvan vuoden 2022 aikana.

Päätös

Juurespuiston yleissuunnitelma, piirustus nro 18/21855/2 hyväksytään kustannusarvioineen.

Allekirjoitus

Vs. suunnittelupäällikkö Timo Koski